Půl penny

Půl penny https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154203/pul-penny-154203.png 5 18 3

Soudní reportáž dvou britských právníků, zachycující proces bývalého vězně osvětimského koncentračního tábora, později dobře prosperujícího londýnského lékaře Deringa, proti americkému spisovateli L. Urisovi, autoru knihyExodus, ve které tento autor o zmíněném lékaři napsal, že se účastnil sadistických pokusů o masovou sterilizaci žen "méněcenných národů". Protože předvedení svědkové potvrdili věcnou správnost knihy, byla žalujícímu, kterýžádal astronomickou částku za urážku na cti, přiznána směšná částka půl penny... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Auschwitz in England , 1965


více info...

Přidat komentář

Slůník
05.10.2018 4 z 5

Žádný velký čtenářský zážitek, ale důležitá kniha.

Karhal
11.01.2018 5 z 5

syrovost, soucit, zlost, pravda. Povinná četba.


Terry11
26.02.2017 5 z 5

Leon Uris uveřejnil ve své knize Exodus pasáž, v které je obsaženo, že dr. Dering, původem Polák, později britský občan, provedl v Osvětimi 17 tisíc chirurgických experimentů bez znecitlivění. Doktor Dering podal na něj a na vydavatele knihy žalobu o náhradu škody vzešlé z urážky na cti.
Řízení mělo jednu neobvyklou stránku - žalovaní (autor a nakladatelé knihy) nehráli v samotném procesu žádnou úlohu - sami nesvědčili. Ihned totiž přiznali, že opravdu o urážku jde. Pak už šlo jen o to, zda soud uzná, že žalobce utrpěl podstatnou škodu. V takovém případě byli povinni ji uhradit společně s náklady na soudní řízení, které se vyšplhaly na mnoho set tisíc liber. A naopak.
Autoři reportáže postupně představují svědky procesu a čtenář se dovídá různé informace, výpovědi, souvislosti oněch hrůzných dnů v Osvětimi. A začne si v duchu říkat, proč dr. Dering šlapal do vosího hnízda (napsáno velmi decentně). V Exodu se těchto zvrácených událostí spisovatel dotkne v jednom odstavci. Tady je podrobnému vylíčení s autentickým svědectvím věnována celá kniha. Strašné.
Soud zasedal 18 dnů. Po poradě trvající 155 minut přiznala porota dr. Deringovi jako ztrátu za utrpěnou čest náhradu ve výši půl penny. Dobyl tedy Pyrrhova vítězství. Soudce mu uložil uhradit soudní výlohy.
Půl penny je nejmenší možná mince anglické měny.