Půl duše

Olivia Atwater

Komentáře

Romantická fantasy z doby Bridgertonových a s atmosférou příběhů Jane Austen. Od chvíle, kdy Doru proklel fae, necítí strach ani stud… a to je pro dívku z vyšší společnosti jistojistá cesta do potíží. Proto se teď snaží hlavně nepřekazit vdavky své sestřenici Vanesse. Ta má ale v Londýně jiné plány – poprosit lorda Čaroděje, aby Doru uzdravil. Na rozdíl od svého přítele Alberta však dvorní kouzelník není tak šarmantní, jak si mladé dámy představovaly. Jenže i když Doru svatba ani trochu nezajímá, tetička Frances to vidí jinak. Může se dívka s polovinou duše vůbec zamilovat?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2025 , Fragment (CZ)
Originální název: Half a Soul, 2020

Komentáře knihy Půl duše

Ewika
19.03.2026

"Já na takové věci, jako je láska, nevěřím," posmíval se Elias. "Možná věřím na přitažlivost, společný život nebo přátelství, ale mnoho lidí se tváří, že láska je nějaký zvláštní druh kouzel. Myslím, že mám právo říct, že to tak není."
"Dobrá, ale mám dojem, že jsi lásku právě popsal," odpověděl zasněně Albert. "Přitažlivost a společný život a přátelství. Není snad na těch věcech něco speciálního, obzvlášť když přijdou všechny najednou ?"

Jaehyun
13.03.2026

Tohle byla taková příjemná YA oddechovka ze staré Anglie. Trochu mi to připomnělo Božské rivaly, ani nevím proč, ale při čtení jsem si na ně vzpomněla. Klidně bych brala, kdyby byla kniha delší a více propracovaná, protože se skvěle četla a hodně mě bavilo to škádlení mezi Eliasem a Dorou, bylo to roztomilé a úsměvné. Bohužel i přesto, že mi to jako oddechovka stačilo, tak mě mrzí, že jsme nedostali víc, proto hodnotím 3 velmi pozitivními hvězdičkami.

Magdina_polička
10.03.2026

Hezké, milé. Za mě ale rozhodně pro mladší čtenáře (a spíš čtenářky), já knihu vybrala jen namátkou na doporučení, nevěděla jsem o ní nic - a zpětně bych ji zařadila do young adult.

lilah
24.01.2026

Hezké spojení viktoriánské Anglie a magie. Kniha se dobře čte, děj pěkně odsýpá. Obě hlavní postavy jsou zajímavé. Každá si sebou nese nějakou zátěž. Ovšem s překvapením zjišťují, že když jsou spolu, není jejich břemeno tak těžké.

Knihu jsem již přečetla dvakrát, takže mohu říci, že se mi líbí. Jen ve mně po obou přečtení zůstal pocit, že vše se dělo moc rychle a magický svět nebyl dostatečně popsaný. Uvítala bych více stránek. Takto bych řekla, že nebyl řádně využit veškerý potenciál příběhu.

Také si nejsem jistá, že jsem pochopila úplný konec. Trochu mne zmátlo, že se stalo to, co bylo dříve zamítnuto. Přišlo mi to divné.

Každopádně knihu doporučuji všem milovníkům romantických příběhů a hrdinek, co neomdlévají na potkání.

Lvhrss366
11.01.2026

' ,,Omlouvám se," řekla. ,, Byla jsem zvědavá na tu knihu."
,,Vy jste byla zvědavá?" zopakoval Elias hlubokým, zvučným hlasem. Krátce se zasmál. Také jeho smích zněl vlídně, ale Dora pochybovala, že to myslí upřímně.
,,Tak tedy dobrá. To vás omlouvá. Byla jste zvědavá ještě na něco jiného, když už jsme u toho? Mam si sundat kalhoty, abyste mi vzala míry?"
Dora stáhla obočí. ,,Abych vám vzala míry?" zeptala se. ,,Co bych vám vlastně měla měřit, pane?" '

To bylo krasneee...Jen jsem to otevřela a už na mě dýchla ta úžasňoučká atmosféra. Víc takových knih!!
Zhltla jsem ji za jednu noc a rozhodně se nedá říct, že bych probdělé noci litovala.

Elias a Dora prostě MAJÍ chemii!
Jen se potkají a už vám cukají koutky protože...JSOU TAK MOC CUTEEE!

' ,,Ženy, které nerespektují osobní prostor, mě pohoršují vždycky," řekl nakonec Elias. ,, A lidé mdlého rozumu jsou ještě horší."
,,Bože," řekla Dora klidně. ,,Váš život musí být opravdu hodně těžký."
Plavovlasý muž nevypadal, že by očekával odpověď, ale její slova ho zarazila a znovu se na ni podíval. ,,Prosím?" zeptal se. ,,Co přesně musí být tak těžké?"
Dora se zdvořile usmála. ,,Když tak často pohoršujete sám sebe," odpověděla. ,,Musíte mít smutný život, lorde."

jarca66
03.01.2026

Zajímavá myšlenka propojení fantasy prvků s životem v Anglii 19. století – plesy, klepy, společenské konvence a postavy, které by klidně mohly vystupovat v knihách Jane Austen.
Já se při čtení bavila, bylo to osvěžující, jiné než obvyklé fantasy, přitom čtivé a plné sympatických postav (tetičku Frances opravdu nepočítám, ta je na zabití). Je to ideální kniha pro mladé slečny i starší čtenářky, které mají rády zakletí, jemnou romanci a trochu napětí.
Dialogy mezi hlavními postavami byly od začátku kousavé a vtipné – přesně ten druh slovní přestřelky, který mě baví. Škoda jen, že ten vtipný tón postupně ustoupil čistě romantickým pasážím, přestalo to být takové hravé. Na napětí to ale neubralo.
Příběh mohl být i detailněji propracován, ale chápu, je to především pro mládež, takže to beru s rezervou. :-)

Peťulka3
30.12.2025

Pro mě milé překvapení. A ten konec...zajímalo by mě,jestli si to myslím správně. Kdo lord Čaroděj byl.

Kniholenka_DK
27.12.2025

Milý, pohádkově laděný příběh z regentské Anglie. Jsou to Bridgertonovi lehce okořeněné magií, ale bez jakékoliv erotiky, takže kniha je vhodná i pro mladší čtenáře od 12-13 let. Příběh se mi líbil, hezky plynul, bez zbytečně vyhrocených dramat, všechny postavy byly sympatické. Nevím jestli si na knihu za pár měsíců vzpomenu, ale zvlášť takto v pohádkovém období vánočních svátků, jsem s ní strávila krásný čas. A moc se mi líbil doslov autorky!

Knižnípauza
13.12.2025

Příběh napsaný dobře a děj ubíhal svižně. Postavy jste si hned zamilovali a chemie zde fungovala velmi dobře už od prvních stránek.

Prostředí plesů mě bavilo a celé tohle prostředí jsem si na knize užívala opravdu hodně. Tím ale za mě pozitiva končí.

Celková zápletka byla zajímá, ale svět víl byl tady pro mě takový plochý, nezajímavý a vlastně dosti tuctový. Nebylo tam prostě takový to NĚCO.
Další trhlinou byl nízký počet stran, který způsobil že příběh mi nakonec přišel sešitý na koleni a zbytečně rychle ukončený, přitom by některým linkám pomohlo ještě pár stran navíc. Škoda.

Nicméně velmi pohodové čtení, které zabere jen pár dní, ale po dočtení máte trochu pachuť, něčeho nedokončeného.

jitka_dankova
13.12.2025

Nádherná romantická pohádka pro dívky od 13 do 15 let. Děj se odehrává někdy asi kolem roku 1820 v Anglii, nicméně v alternativní realitě nepatrně šmrncnuté světem víl. Plesy, zdrženlivé chování, poslušné dívky, šaty, gardedámy a hon na bohaté manžely - to všechno tu je. A v tomto prostředí se snaží najít svůj kousek štěstí dívka, která je jiná než ostatní. Příběh měl dojemný přesah na téma sirotčinců a pomoci dětem. Nádherně jsem si čtivé dílo užila a můžu plně doporučit mladým slečnám i starým dámám, které se stále uvnitř cítí jako mladé slečny.

Šárka_D
05.12.2025

Brala jsem to s rezervou, ale tohle fakt bylo jako Bridgertonovi, kdyby se v Bridgertonových vyskytovaly víly. Zábavné, svižné, dobře vystavěné, s hrdinkou, která se chovala racionálně (ty bláho, jak by se mi někdy hodilo mít jen půl duše!) a v přitažlivém prostředí. Dávám palec nahoru a doporučuju.

roso.mak
16.09.2025

Hezoučké a vůbec ne blboučké.

Smity
10.09.2025

Takové miloučké oddechové čtení. Nic víc, nic míň... a to vlastně úplně stačí.

Kathii
30.08.2025

Pěkné fantasy počteníčko. Příběh je hezky napsaný, postavy jsou zajímavé. Děj souvislý, logický. Chybí mi propracovanost příběhu, větší dokreslení postav a hlavně prostředí. Kniha se dle mého názoru "rozjela" až v 3/4 . Chybí mi celková hloubka příběhu. Je to skvělý námět,ale málo stránek,proto to působí tak plytce. Autorka posadila knihu do reálného světa s prvky fantasy a fantasy světem, ale o samotném fantasy světě se dozvídáme málo a vlastně i o tom reálném. Za mě je kniha průměrná, žádný boom, ale ani katastrofa. Za ten překvapivě dynamičtější závěr si zasloužila třetí hvězdu.

Avrilenicka
20.08.2025

Tato kniha byla naprosto kouzelná. Úžasná oddechovka, která je za chvíli přečtená a zahřeje u srdce.

CarolkaB
15.08.2025

Zajímavá kombinace žánrů. Anglie jako z doby Austenové nebo Bridgertonových, víly, čarodějové...možná na mě místy až moc nelogické a pohádkové. Hvězdičky dávám za milý příběh, zajímavý námět a docela dobrý jazyk. Nakonec přeci jen musím uznat, že i postavy byly docela příjemné:)

pafčaodřeky
02.07.2025

Pohodové, romantické čtení pro holky (i ty věčně mladé) s drobným přesahem do fantasy světa. Je to milé, ale moc od toho neočekávejte :-)

Adele02
02.07.2025

Tohle bylo moc příjemný překvapení. Pýcha a předsudek, jen k plesům, klevetám a snahám o zasnoubení přidejte čaroděje a víly. Elias je řádně grumpy, z toho, jak je Dora neschopná řádných emocí, jsem místy nemohla. Vtipné, romantické, za mě super.

MAU256
22.06.2025

"Doro, jsem si jistý, že vaše druhá půlka je rozkošná, ale já vás miluji přesně takovou, jaká jste. Možná to je takhle lepší. Kdybyste najednou byla dvakrát tak okouzlující, asi bych nevěděl, co s tím dělat."

Ocitáme se ve světě čarodějů, víl a skřítků. Je to taková romantická fantasy pohádka, ve které nechybí troška romantiky, trošku zla a napětí, ale s tím správným koncem. Já si přečtení užila ;-).

elima
17.06.2025

Před pár měsíci jsem si tuhle knihu dala na seznam k přečtení, protože mě anotace vcelku zaujala. Zkusila jsem hned i úvod, kde se jednou v lese fae objeví za zády malé Dory.... Od té doby jsem natěšená čekala, až na knihu dojde řada. Nyní jsem ji dočetla a musím říct, že ikdyž jsem k tomuto stylu knih vcelku skeptická, tak se moje skepse pomalu - pomalinku začíná rozpadat jako mlha v zahradě lorda Hollowvalea. Pobavilo mě humorné popichování mezi Dorou a Eliasem.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi