Pú a tao

Pú a tao https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35854/mid_pu-a-tao-EMk-35854.jpg 4 58 5

Spisovatel, fotograf, instrumentalista a skladatel se nechal inspirovat legendární postavičkou Medvídka Pú, ale i dalšími zdroji jako je asijské a japonské umění, taoistickou a zenovou filozofií a jógou. Kniha má další volné pokračování Prasátko a Tao.

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Tao of Pooh , 1982


více info...

Přidat komentář

Saxofonista
30.07.2023 3 z 5

Šel bych na pět hvězdiček, kdyby ...
Kdyby autor nebyl zapšklý absolvent humanitních/uměleckých škol, kterému přírodní vědy nic neříkají a zřejmě z toho trpí nějakým komplexem, takže zcela zbytečně má potřebu prokládat svůj jinak skvělý text karikaturami "učenců", které sice v některých případech mohou odpovídat realitě, ale tím, že tyto "jednotliviny zmnožuje", se dost shazuje. Vemte si třeba jeho popis profesora a srovnejte si ho třeba s Feynmanem (a to je jen nejznámější příklad). Je sice pravda, že zrovna v negativním vztahu k pojmenovávání, klasifikacím a taxonomiím si do určité míry s Feynmanem notuje, ale jde až do extrému, když vlastně jakékoli pojmenovávání považuje za zbytečné (pták, ryba). Podle této jeho myšlenky bychom se nemohli vůbec na ničem domluvit (viděl jsem takové tamto, letělo to z jedné strany na druhou). Navíc se dostává do určité kolize, když pojmy jako pták nebo ryba jsou podle něho zbytečné, zato třeba wu wej nebo pchu - to je jiná. Celé to smrdí esoterickým rozdělováním lidí na dvě kasty - osvícené prázdné desky a tupé racionalisty. A já opravdu nevidím důvod, proč by třeba profesor fyziky nemohl být (dobrý) taoista.

Ikkju
21.09.2016 3 z 5

Pú čili čínsky Pchu znamená zápor, ne, nic, nebo prostě prázdnotu, er znamená (prý) dva. Na tuhle knížku si vzpomenu vždy, když si dám tmavý lisovaný čaj, a vzpomenu si též na krásně bezstarostné období, ve kterém jsem ji četl, a ve kterém druhá konvička pchueru už byla opravdu moc...


vlkcz
25.05.2016 5 z 5

Moudrost západního taoisty.

Medvídek Pú mě nikdy moc nezaujal, ale tahle koláž z Tao Te Ťingu a dalších taoistických textů, citátů z Milneho knihy, Thoreaua a vlastních autorových vsuvek je naprosto perfektní. Možná toho medvídka vezmu na milost a zkusím ho ještě jednou.

pecka02
18.06.2013 5 z 5

"Je dnes!" řeklo Prasátko. "Můj nejoblíbenější den." řekl Pú.

Opravdu milá knížka :) Tohle slovo ji naprosto vystihuje. Medvídek Pú mě jako pohádka nikdy moc nezaujal, ale tady mě okouzlil. Na to, jak je knížka útlá pro mě byla dost poučná. Určitě se k ní ještě budu vracet a věřím, že pokaždé najdu nějakou myšlenku, kterou jsem dříve neviděla nebo možná nepochopila úplně správně.

Hilda_
26.08.2012

Páni.. Pú a Tao? A vida.. jde to k sobě. Pú je úžasný příklad nepopsané destičky :)

Štítky knihy

tao taoismus medvídek Pú

Autorovy další knížky

Benjamin Hoff
americká, 1946
1996  87%Pú a tao
1997  73%Prasátko a Tao

Kniha Pú a tao je v

Právě čtených4x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených14x
Knihotéce22x
Chystám se číst51x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x