Ptačí vodopády

Ptačí vodopády https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49551/bmid_ptaci-vodopady-2zF-49551.jpg 4 215 22

Sága rodu Courtneyů série

< 3. díl >

Příběh začíná na evropských bojištích v 1. světové válce, kde se poprvé sejdou dvě hlavní postavy. Generál Sean Courtney a Mark Anders. Mark, výborný odstřelovač, je zraněn a vrací domů za svým dědou do jihoafrické divočiny. Objeví však pouze napůl rozbořený dům a zpustlé pozemky, které získala firma na produkci cukrové třtiny a Marka ihned vyhodí. Ale on tuší, že šéf této firmy v Ladyburgu má prsty ve smrti jeho dědečka, o které se dozví od známých. Jeho děda, Johna Anderse, prý totiž potkala nehoda při lovu, střelil se a zemřel. Mark Anders tomu ovšem nechce věřit a tak se vypraví do Ladyburgu a získává informace o hlavním vedení firmy, kde je šéf Dirk Courtney, vyděděný syn slavného generála Seana Courtneye. Mark si najde práci, jako prodavač automobilů. Tady se dokonce znovu potká se Seanem Courtneyem a jeho dcerou Storm. Sean v něm pozná vojáka, se kterým se setkal na bojištích, vycítí zněj talent a tak ho přijme jako svého asistenta. Mark se tedy přestěhuje do domu Courtneyových. Celkem zapadne do života rodiny. Spolu s generálem potlačí Johannesburskou vzpouru komunistických dělníků a to hlavně díky Markovi, který musí vyzradit vše co ví o svém známém Fergusovi a příteli z války, který patří mezi hlavní buřiče, a kterého nakonec sám zabije. Mark se zamiluje do Storm. Má s ní dítě, o kterém ale neví, neboť pýcha Storm nedovolí, aby mu o tom řekla. Mark se mezitím ožení s Marion kterou poznal v Ladyburgu a odstěhuje se do Chaka´s Gate, což je přírodní chráněná oblast. Zdejší divočinu má zde Mark jako správce chránit a za pomoci Seanových pěněz sem vrátit původní zvěř, která odtud již témeř vymizela. To se však nelíbí Dirkovi Courtneyovi, který chce na tom místě vybudouvat obrovskou přehradu. Mark dozví pravdu o smrti svého dědy. Ví, že vrahem je Dirk a jeho věrní spolupracovníci. Důkazy však nemá a tak věci dojdou tak daleko, že Dirk ovládne Chaka´s Gate a začnou přípravy na stavbu přehrady. Pomůže mu k tomu i incident při kterém lvice chránící svá mláďata napadne Markovu manželku Marion a zabije ji. Mark vyhledá Storm, ožení se s ní, přivede ji k sobě do svého domu a s její pomocí zadrží najatého vraha Hobdaye, který se sám pokoušel Marka několikrát zabít. Dostanou z něho doznání avšak svědek a zapisovatel Petr Botes, je zradí a vše řekne Dirkovi. Ten udělá patřičné kroky, neboť kdyby se Hobdayovo svědectví dostalo na veřejnost, byl by zničen. Manželé Courtneyovi a Mark jsou vlákáni do pasti a jejich auto spadne do řeky. Dirk zabije vlastního otce. Jediný kdo celou událost přežije je Mark a ten Dirka Courtneye zastřelí. Ze Storm se později stane úspěšná malířka a z Marka definitivní správce Chaka´s Gate.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Alpress
Originální název:

A Sparrow Falls , 1977


více info...

Přidat komentář

hankapimi
27.10.2023 5 z 5

Další napínavý díl ságy rodu Courtneyů Ptačí vodopády, pojmenovaný podle nepřeberného množství různých druhů ptactva v Chaka´s Gate, o které se zajímá Mark, ale ze zjištných důvodů i Dirk. Rozesmál mě i název ostré trávy a trní, příhodně nazvaný "počkej chvíli". A největší hrozba africké nemoci, zvané malarická horečka. Halucinace doprovází spalující žízeň, ledovou třesavku střídá vysoká saharská horečka, která může poškodit mozek. A mou pozornost upoutal generál Sean Courrney, který na stará kolena začal pochybovat a litoval, jak se choval v mládí ke zdejší přírodě, slonům i lidem, plundroval a zabíjel. Příběh Ptačí vodopády je nabitý dějem, neočekávanými zvraty v rodině Courneyoů, krásnými popisy přírody, zvěře i ptactva a autorovou láskou ke zdejšímu světadílu. Plný počet a určitě doporučuji všem, kdo miluje akci, dobrodružství a romantiku.

Jaruš7
20.09.2023 5 z 5

Audiokniha skvělá.
Autor s láskou k Africe má tendenci prozíravě nastínit kouzlo tohoto kontinentu tak, aby čtenáře nadchl a bohulibému uskutečněnému snu o rezervaci přes velmi poutavý příběh fandil.

Bezvadnost, bravo.


willy9203
14.05.2022 4 z 5

Začátek byl skvělý a děj hned od první věty svištěl. Ke konci se mi ale zdálo, že už to autor trochu překombinoval. I tak je to však dobře napsané příjemně napínavé dílo.

manka71
31.03.2022 5 z 5

Skvěle napsaná kniha a po přečtení závěru čtenář přemýšlí co byla fikce a o kolik pravdy se příběh opírá.

mi-380
15.03.2022 5 z 5

Vzpomínky na Afriku z doby před sto lety. Vzpomínky dobrodružné, nostalgické, lidské, erotické, úžasně inspirativní. Ochutnávku předlouhé ságy rodu Courtneyů jsem začal někde uprostřed, ale už hledám úvodní díly.
100 % (zatím 184 hodnotících s průměrem 88 %).

Meda77
04.03.2022 5 z 5

Jedna z nejsilnějších Wilburovek, autor v plné síle a kniha taky. Bez poznámek a komentářů skvělá záležitost. Plný počet.

Dada077
24.09.2021 5 z 5

Nádherná kniha.
Vypočula som si ako audio z r. 2008, čítal František Dočkal.
Detailné opisy prírody, zvierat, ľudí a ľudských osudov, ktoré ma vôbec nenudili, neboli rozvláčne. Naopak, vyžarovala z nich láska ku všetkému živému, aj neživému, aj k dielu ľudských rúk a umu.
Doporučujem prečítať, alebo vypočuť, hlas pána Dočkala sa na čítanie knihy veľmi dobre hodil.

Kacatko86
16.03.2021 5 z 5

Čím dál lepší! Děj by svižný, plný napětí a nepředvídatelných zvratů. Krásný popis africké přírody i jednotlivých postav. Kniha mapuje přítomnost hlavních hrdinů, oprašuje vzpomínky a vyplňuje "hluchá" místa, a tím krásně dokresluje celý obraz. Nutilo mě to vyhledávat místa na mapě, zjišťovat reálie a další informace, objevující se v knize. Už se těším na další díl.

eltondo
10.04.2020 3 z 5

Tohle mi přišlo slabší, co se týká akce. Místo toho nekonečné vykreslování "ušlechtilých rysů" jednotlivých členů Courtneyovy rodiny. A je to dost rozkouskované.
A ještě nalezený renonc: Generálovi je 62 let a přitom vzpomíná, jak před 50 lety s vojenským oddílem proháněl povstalce :)

ferda
14.05.2019 4 z 5

I když se v knížce zabíhá už dost do politiky, ještě pořád je to ten správný Wilbur. Což se o těch posledních knihách nedá říct.

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

denib
20.06.2018 5 z 5

Vypadá to, že pan Smith se mi jen tak neomrzí. A vůbec nevadilo, že Courtneyové mi tentokrát připadali trochu na vedlejší koleji vedle hlavní postavy Marka. Opět to byla velmi dobře čtivá kniha ze zajímavého prostředí. Politické i skutečné boje se tu mísí se snahou o zachování trochy přírody. Postavy jsou vykreslené tak, že není problém se do nich vžít. Vlastně nemám jinou šanci, než sáhnout po dalším dílu :-)

hossek
14.05.2018 5 z 5

Super knížka, moc mě bavila.

Elapheg
18.08.2016 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetl, některé části knihy mě i trochu nudily. Vydržte ale a čtěte do konce, stojí to za to. :-) Všechny postavy jsou zde brilantně vykresleny, ale krom vykreslení charakterů hlavních hrdinů - oblíbenců dávám Wilburovi jedničku za vykreslení padoucha Dirka Courtneye. Takhle nějak si představuji krutého člověka bez svědomí, majícího vysokou inteligenci, kterou používá jen k vlastnímu prospěchu a obohacení. Kniha naštěstí není jen happy end, kde klaďas vždy přežívá a všechno překoná, což ději dodává jen na reálnosti, nicméně to mu právě přidává na kráse. Wilbur zde i mistrovsky popisuje divočinu Afriky a její krásy i nástrahy. Velké plus v této knize má Wilbur opět za mistrovské líčení detailů. Umí Vás jak romanticky naladit, nechybí zde láska, krásně popsat scény z divočiny, tak si čtenáře udrží i detailním popisem všech nástrah, které zde na hlavní hrdiny v knize čekají a kterými si projdete i Vy se všemi postavami. Přeji mnoho příjemných chvil s touto knihou, která si Vaši pozornost jistě právem zaslouží. :-)

alef
03.11.2014 4 z 5

Afrika jako stálá inspirace. Pokaždé, když zatoužím přečíst si knihu nabitou dobrodružstvím, akčním dějem a úžasným popisem krásné africké divočiny, má volba je jasná. Líbí se mi i to, že se knihy opírají o reálná historická fakta a zároveň je v každé z nich vidět autorova láska k Africe. Od Smitha jsem přečetla již hodně knih a ani tentokrát mě nezklamal.

conopee
25.08.2014 5 z 5

Chvíli jsem myslel, že jsem si koupil špatnou knihu v sérii, ale nakonec se vše vysvětlilo :)

peta8397
03.06.2014 2 z 5

no cetla jsem od Wilbura lepsi myslim ..

lucifuk
04.05.2014 5 z 5

Podla toho komentáru ku knihe, ju už ani nemusím čítať. Koho to bol nápad, vycapiť tam komplet celý obsah knihy???????????


Prečítané. Kniha je jednoducho úžasná

Vlasta610
17.01.2013 5 z 5

Spokojenost veliká, vždy jsem se těšila, až si ke knize sednu.

petka-2007
30.12.2012 5 z 5

Jako vždy u tohoto spisovatele - maximální spokojenost!