Ptáci v trní

Ptáci v trní https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493166/bmid_ptaci-v-trni-tM0-493166.jpeg 5 1091 205

Podmanivý příběh okouzluje od svého vzniku miliony čtenářů. Australská prozaička v něm líčí více než půlstoletí v životě farmářského rodu Clearyů, jehož členové přicházejí z chudých poměrů na bohatou usedlost v australském vnitrozemí. Ze širokého okruhu hrdinů a dějových linií, které zavádějí čtenáře do australské buše, na bojiště druhé světové války i do vatikánských církevních kruhů, vystupují do popředí nezapomenutelné postavy farmářské dcery Meggie a mladého kněze Ralpha, kteří jsou osudově spjatí skrývaným milostným vztahem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Thorn Birds , 1977


více info...

jana-cisarova
jana-cisarova
15.03.2024 5 z 5

Byla to moje oblíbená kniha už od doby, kdy jsem byla o 30 let mladší. Nebyla to sice lehká odpočinková četba, musela jsem hodně při čtení přemýšlet, číst pomalu, abych si zapamatovala všechny osoby a jejich osudy. Jen rodina Clearyů, rodiče otec Paddy a matka Fee, měla celkem osm dětí bez malého bratříčka Hala, který zemřel na záškrt.
Kniha byla rozdělená do několika částí, každá z nich nesla jméno hlavní osoby, o které se v té části nejvíc jednalo. Meggie, Ralph, Paddy, Luke, Fee, Dane a Justina. Vyprávění mělo několik rovin. Osudy jejich rodiny, kněze Ralpha de Bricassarta, Paddyho sestry Mary Carsonové, a nakonec manžela Luka a Meggiiných dětí Danea a Justiny. Hlavním tématem byla hluboká celoživotní zakázaná láska Otce Ralpha de Bricassarta a Meggie Clearyové. Osudy všech hlavních hrdinů mne zaujaly a kniha se nedala odložit, i když se četla pomalým tempem. Zaslouží si všech pět hvězdiček.

Rose-Mary
Rose-Mary
13.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla už poněkolikáté během několika desetiletí. Také jsem viděla filmový seriál Ptáci v trní. Je to jedna z mých nejoblíbenějších knih, včetně filmového podání.
Oblíbila jsem si všechny hlavní postavy, i když k některým mám své výhrady. Meggie, jakkoliv mi byla sympatická, sdílela jsem její bolest z neuskutečněné a zakázané lásky, v její dospělosti bych jí vyčetla mnoho chyb. Jak unáhlený sňatek s Lukem, tak i konečné rozhodnutí, nesdělit Ralfovi, kdo je skutečným otcem jejího milovaného syna Dana. Zároveň mohu vytknout Ralfovi jeho touhu po povýšení a kariéře v římskokatolické církvi, na úkor lásky. Stejně tak jeho neschopnost pochopit, nebo aspoň uvažovat, zda by nemohl on sám být otcem Meggyina syna. Jako vysoce inteligentní člověk mohl umět počítat. Nebo aspoň pojat podezření, když si byl vědom, že v době, kdy měl být její syn počat, žil intimně s Meggy.
Kniha se mi velmi líbila, i když její přečtení mi zabralo delší dobu, než jiné knihy. Toto nebyla odpočinková četba, která se dá přečíst za krátkou dobu. Hodila se mi do čtenářské výzvy, tak jsem si ji moc ráda znovu přečetla.


Bernoulli
Bernoulli
07.01.2024 4 z 5

Už jsem jí četla podruhé. S odstupem času je ještě lepší.

LucieT
LucieT
26.12.2023 4 z 5

Poutavá rodinná sága (převážně) z prostředí Austrálie. Matně jsem si děj pamatovala z dětství, kdy jsem to viděla zfilmované, přesto jsem se od čtení nemohla odtrhnout. I když část, kdy děti Maggie odrostly a děj se více přesunul do Evropy mě už bavil o něco méně, tam už se mi to místy trochu vleklo - proto také dávám v konečném hodnocení o hvězdu méně, i když celkově to hodnotím velice kladně.

BarboraSalome
BarboraSalome
03.12.2023 4 z 5

Díky Čtenářské výzvě 2023 jsem se ke knize konečně dostala. A stálo to za to. To je panečku román.

BeKiNa
BeKiNa
14.11.2023 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha :-)

marieskalic
marieskalic
22.10.2023 5 z 5

Naprostá klasika. Kniha je tisíckrát lepší než filmy.

Imor
Imor
05.10.2023 5 z 5

Další velmi pěkně napsaná rodinná sága, drsná australská příroda, vztahy ze kterých někdy až mrazilo, postoj křesťanské víry - to vše a nejen to mě v této knize někdy až šokovalo , někdy rozesmutnilo, ale někdy i pohladilo na duši.

"Každý zpívá svou malou píseň a je přesvědčený, že je to ta nejkrásnější píseň na světě. Vytváříme si sami svoje trny a musíme za to platit. Můžeme jedině bolest přetrpět a říct si, že to stálo za to."

Martooni
Martooni
05.08.2023 5 z 5

Knihu Ptáci v trní jsem poslouchala jako audio knihu přesně před rokem a doposud, když si na ni vzpomenu, tak ji zpracovávám. Tak hluboko mě zasáhla. Knihu si musíte přečíst/poslechnout, bez tohoto příběhu nemůže dál žít!

Hudba, kterou v audioknize na konci uslyšíte, se objevuje i v té nejkrásnější milostné scéně mezi Meggie a Raulphem, mě odrovnala, slzy tekly proudem a nešly zastavit.

Na tuto knihu nikdy nezapomenu!

sajanka
sajanka
21.07.2023 5 z 5

Pro mě jedna z nejnádhernějších knih, které jsem kdy četla. První jsem viděla film, a to si člověk pak při čtení vždy představuje hrdiny v podobě herců, kteří je ztvárnili. K této knize i filmu se mohu vracet opakovaně.

tereza5844
tereza5844
17.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Kde začít.
Nejprve je důležité zmínit, že nejsem z generace, kterou kniha a seriál zasáhly ve své době. Je mi 23 a Ptáky v trní považuji za novodobou klasiku, a to je jeden z důvodů, proč jsem si právě tuto knihu vzala s sebou k moři na plážové čtení.
Knihu i seriál po celý svůj život opěvovala moje milovaná babička, která tu s námi dnes již bohužel není. Nesmírně ráda vzpomínám na naše dlouhé konverzace o knihách a právě Ptáci v trní je jedna z knih, u které nesmírně lituji, že ji s ní probrat nemohu... (dnes se mi o tom však zdálo, tak alespoň tak).
Zpět k obsahu knihy. Je velice rozsáhlá, přes 500 stran a psána poměrně malým písmem, tudíž jsem očekávala, že mi bude chvíli trvat, než se skrz ní pročtu na konec. Opak byl však pravdou. Knihu jsem četla tři dny a četla bych ji klidně i dva dny, kdyby nebylo mé rodiny kolem mě, která mě během večerů donutila vyjít do města a knihu odložit. Když jsem nebyla na pláži v moři, byla jsem ponořená do příběhu.
Takže schopnost autorky vyprávět příběh je bezkonkurenční, celkové vykreslení atmosféry, špíny a všech neduhů australského venkova... jak mě bylo vedro s nimi!
Milostný příběh v knize je krásný, ale frustrující. To jak Ralph bojoval proti své lidskosti mě dohánělo k šílenství. Měl vystoupit z církve, žil by šťastnější život. Zarputilost Meggie mě také frustrovala, byla k Ralphovi až moc upnutá a to ji vzalo šanci na šťastný život. Poslední stránka v knize, ve které Meggie uvažuje nad tím, že by nic neudělala jinak mě píchla u srdce. Tím, že jsme ji sledovali od malé holčičky, jsem pro ni chtěla ten nejlepší osud. Nakonec žila poměrně spokojeně, až do smrti svého syna. Bylo to hezky provázané, avšak bylo to pro příběh nutné? Asi ano, jinak by mě to tak nechytlo za srdce.
Nutno dodat, že první polovina knihy, tj. před tím, než se Meggie vdala, mě bavila o trochu více, protože jsme byli zahrnuti i do životů ostatních obyvatelů Droghedy. Mé srdce plakalo pro Franka a pro Fee...
Paddy si smrt nezasloužil, ani Stuart ne, ale opět, pro příběh to byla funkční zápletka. Nečekala jsem ani Paddyho smrt, natož Stuartovu.
No, mohla bych psát o Ptácích v trní dál a dál, rozebírat každou část knihy, ale to by bylo na román. Suma sumárum, už vím, proč mě babička celý život nutila si tuto knihu přečíst. Dnes jsem ji vracela do knihovny v jejím pokoji a krásně jsem si zavzpomínala. Místo toho, abych své dojmy sdělovala jí, sděluji je zde, na databázi knih.

Aleen
Aleen
01.07.2023 5 z 5

Naprosto neskutečně rozsáhlá sága, zahrnující životy, pocity a okolnosti života několika generací , které byly spojeny s usedlostí uprostřed Austrálie. Navléká jejich osudy jako korálky na nitku, která všechny nakonec stejně přivede zpět na Drogidu a všichni to tak chtějí. Přestože místy skáče děj o mnoho let, je vždy vše doplněno popisem změn, které proběhly a měly dopad na vývoj postav. Naprosto strhující je v knize všechno: popisy přírody, nahlédnutí do myslí jednotlivých protagonistů, atmosféra místa i děje... úplně celé vyprávění - zcela chápu nadšení předchozí generace z tohoto literárního skvostu, i z filmového zpracování (seriál), v čemž, samozřejmě, hrálo roli i obsazení. Trochu si jej, stejně jako jiní čtenáři, z dětství pamatuji, ale rozhodně mi neutkvělo, jak těžký život většina postav měla, co vše museli překovat a jak trpělivě vše snášeli. Jsem unesena, stržena od úplného začátku! A nechápu, jak jsem mohla tak dlouho odkládat setkání s tímto nádherným dílem, plným pochopení pro lidské duše, jejich slabostí i sílu.
Posloucháno jako velmi zajímavě zpracované CD, kdy se pěkně střídají interpreti pro mužské a ženské aktéry.

Malýmedvěd
Malýmedvěd
12.06.2023 4 z 5

Vydařená rodinná sága. Dobře se to čte, příběh hezky plyne, každý si tam najde to svoje. Milovníci lidských osudů najdou příběhy bohaté na životní zkoušky a nepřízně okolí. Čtenáři toužící poznat exotiku dostanou bohatý a barvitý popis nám neznámých krajů. Dozvíte se něco o australské politice a australských reáliích. Jako červená niť se románem vine linka osudu tří žen, ve třech generacích. Ty ženy měly mnoho společného a přitom byla každá jiná. I když by se z jiných popisů mohlo zdát, že je to holčičí čtení hlavně o zakázané lásce, tak opak je pravdou. Tuhle dobrou knihu mohou a měli by číst i muži. Láska je tady totiž popsaná ve všech možných formách, láska k sourozencům, láska k rodičům, láska k místu, k poslání, k církvi, k práci. Nepoužívá laciná klišé a uvěřitelně ukazuje všechny formy lásky a jejich touhy a strachy. Strach ze samoty, strach z odmítnutí. Zamyslíme se proč utíkáme od něčeho po čem toužíme, proč zraňujeme sebe a své okolí? Je to hrdost, nebo naše hloupost? Co je ve vztahu úcta, co odpovědnost? Nakolik si vztahu a lásky ceníme, co jsem pro ni ochotni udělat a co obětovat?

Bernoulli
Bernoulli
09.06.2023 4 z 5

Už jsem jí četla podruhé. S odstupem času je ještě lepší.

mauglie
mauglie
01.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Po dlouhé době jsem se pustila do románu a byla to krása. Miluji propracované osobnosti, cítím z nich skutečné lidi. Prostředí je také moc zajímavé, prašná Austrálie, střídání sucha a dešťů, koně a merino ovce. Meggie mi byla že začátku nesympaticka, taková domácí puťka ale po nevydarenem manželství mě to s ní bavilo víc.

Zanda96
Zanda96
29.05.2023 5 z 5

Byla jsem napjatá od začátku až do konce, nemohla jsem se dočkat, až knihu zase vezmu do rukou a budu číst, opravdu doporučuju!
Pro mě jako pro křesťana měla kniha úplně jiný rozměr, i vzhledem k tomu, že s problémem "city ke kněžímu" se setkal můj rodinný příslušník, jsem tuto tematiku vnímala odlišně :)

FoxFox
FoxFox
29.05.2023 5 z 5

Rodinná sága odehrávající se v prostředí nehostinného australského vnitrozemí popisuje osudy členů farmářské rodiny Cleary. Ústřední postavou je Meggie, jíž se stane osudovým setkání s mladým knězem Ralphem. Sledujeme však osudy i ostatních členů této rodiny, kteří opravdu neměli lehký život a mnohdy se museli vyrovnávat s velmi bolestivými událostmi. Moc se mi líbilo prostředí Austrálie v 20. století, dozvěděla jsem se pro mě spoustu nových informací. Jediné, co se mi v knize zdálo zbytečné, byly popisy církve, ale jinak jsem hltala slovo za slovem a trpěla spolu s Meggie.

Do této tlusté knihy s filmovou retro obálkou se mi delší dobu moc nechtělo, ale teď jsem tak ráda, že jsem ji tehdy v knihobudce ulovila.
Moc krásné čtení.

stanislava9718
stanislava9718
17.05.2023 4 z 5

Kdysi jsem se koukala na televizní seriál Práci v trní, zajímá mě historie a život v druhých zemích, takže až nyní jsem si půjčila tuto knihu, kde spisovatelka vylíčila příběhy o těžkém životě v Austrálii hlavních postav Meggie, Ralpha a dalších postav. Příběh je lehce romantický, ale tak by to mělo být.

Jenny055
Jenny055
12.05.2023 4 z 5

V detstve som videla seriál a príbeh pátra Ralpha a Meggie ma očaril. Po mnohých rokoch som sa k ich príbehu vrátila formou audioknihy. Interpreti boli vynikajúci a počúvanie veľmi príjemné. Len po tých rokoch som sa na všetko dívala akosi inak (Ralph sa mi už tak nepáčil ako kedysi Richard Chamberlain) a viac sa ma bavili pasáže zo života rodiny na ovčej farme v Austrálii.

Kerriova
Kerriova
11.05.2023 5 z 5

S tímto příběhem jsem se poprvé seznámila před mnoha lety v seriálové podobě a nikdy jsem na něj nezapomněla. Autorka dokázala neuvěřitelným způsobem popsat nejen různá prostředí, kde se děj odehrává, ale zejména jednotlivé postavy. Jejich charaktery jsou tak perfektně propracované, že čtenář získá dojem, jako by se s nimi osobně znal. Díky tomuto jedinečnému umu, který v mnohých dnešních knihách často postrádám, jsem se mohla do osudů postav opravdu vžít a procítit je doslova do morku kostí. Kniha je sice poměrně obsáhlá, ale nevynechala bych jedinou větu, vše má svůj hluboký význam a skvěle určené místo. Nadčasový mistrovský kousek!