Ptačí ulice

Ptačí ulice https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310741/bmid_ptaci-ulice-XBv-310741.jpg 4 9 3

Čtyři povídky v Ptačí ulici jsou magickou procházkou předválečnou židovskou Varšavou, která zmizela a už se nevrátí. Krajinou polozapomenutých, pozvolna zanikajících vzpomínek na předky, k nimž autora váže hluboký osobní vztah. Varšavský rodák a bravurní polský prozaik Piotr Paziński v knize zaklenul oblouk ze současnosti do minulosti a zpět. Přes vzpomínky na zmizelé město, fantaskní vyvolávání duchů zemřelých z telefonního seznamu a bloudění po starém židovském hřbitově až k scelující metafoře osudu vyvoleného národa zde máme co do činění s téměř biblickou metaforou, která ovšem nepostrádá černý humor a ironii.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Větrné mlýny
Originální název:

Ptasie ulice , 2013


více info...

Přidat komentář

douchová
25.05.2021 5 z 5

Povídky s krásnou atmosférou, které vás vtáhnou. Téměř celou dobu jsem se tetelila blahem a užívala si ten magický svět. Doporučuji!

Alcarmo
08.08.2018 4 z 5

Útlá kniha představuje čtyři povídky plné metafor, černého humoru, ironie a melancholie. Poměrně těžká četba pro letní dny, ale rozhodně příjmené překvapení.


petrarka72
09.07.2017 4 z 5

Fascinující, ale velmi těžké čtení, naprosto nevhodné na horké léto... Nejvíce připomíná "zrcadlové" povídky Borghese nebo magický realismus Márqueze: čtyři črty, u nichž jste neustále nuceni luštit, co se skrývá za slovy... Pohřební průvod: bloudění v krajině, znejišťující každou cestičkou, hrobem, kamenem; lidé jako knihy; jako by to, co je zapsáno, nezmizelo (něco podobného tvrdí Tokarczuková v Okamžiku medvěda). Stařík: Telefonní seznam, který obsahuje více než jen čísla mrtvých - ale kam z něj informace mizí? Rukopis Izáka Feldwurma: Kniha ukrytá v některém ze ztracených průchodů, nebo spálená po smrti autora? A existovaly ty průchody někdy, a zemřel autor vůbec, když o sobě neustále dává vědět? Byt: kar za doktorku Kamińskou, její prosba věnovat byt sirotkům a stopy v paměti, které se neustále mění... Celá sbírka čtyř povídek je zvláštně zavinutá do sebe... Doporučuji všem, kteří rádi metaforický způsob uchopení skutečnosti a melancholický životní pocit, nevylučující humor, tu a tam se vynořující nečekaně a ve své nejčernější podobě.

Štítky knihy

polská literatura

Autorovy další knížky

Piotr Paziński
polská, 1973
2016  80%Ptačí ulice
2012  60%Letní byt

Kniha Ptačí ulice je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x