Psychologický průvodce šachovou partií

Psychologický průvodce šachovou partií https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476517/bmid_psychologicky-pruvodce-sachovou-par-xxv-476517.jpg 5 14 3

Důležitost psychologie ve sportovním životě stále vzrůstá. Také v moderním šachu sa čím dál tím více uplatňuje psychologický přístup k problémům utkání. Často nevyhrává partii ten, kdo více rozumí šachu, a dokonce ani ten, kdo hraje lépe, ale ten, kdo má lepší nervy, kdo se umí v pravou chvíli lépe soustředit, kdo se dokáže vcítit do soupeřova způsobu uvažování, kdo dovede využít momentu překvapení, kdo je s to soupeře přimět k chybě, kdo v kritickém okamžiku partie ovládne vlastní emoce, kdo není pohodlný, lehkomyslný, zbrklý, kdo dovede využít soupeřovy roztěkanosti, váhavosti, bojácnosti nebo přemíry temperamentu, prostě kdo je s to předčit soupeře nejen po stránce čistě šachové, ale i po stránce, kterou řadíme do oblasti psychologie. 2. vydání... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Sport

Vydáno: , Olympia
více info...

Cinik
Cinik
23.06.2021 4 z 5

Podle 2. vydání z roku 1987:

Kniha poskytuje přehled základních psychologických principů fungujících nad šachovnicí, byť místy je poněkud amatérsky podaný a některé příhody jsou spíše pro pobavení.

Rozhodně je užitečný, byť v některých ohledech trochu naivní či zastaralý. Ve věci zastaralosti mne jako rozhodčího uhodilo do očí především doporučení tah nejdříve zapsat a posléze udělat - což je postup, který dnes pravidla FIDE výslovně zakazují. Rovněž již neplatí, že jím uváděné způsoby vyrušování (např. na straně 190) soupeře jsou sice proti bontonu, ale nejsou proti pravidlům a nelze je postihnout - možná to tak bylo dříve, ale v současnosti mnoho z nich pravidla řeší a provinilec může být v krajním případě i zkontumován.

Azmodan
Azmodan
25.12.2018 5 z 5

Zvláštní a zajímavá kniha. Nevychová z vás šachového psychologa, ale ukáže vám, jaké neskutečné a nevšední situace mohou v šachu nastat (nejen na šachovnici) a ukáže vám, že šachy hrají především lidí, se svými emocemi, neduhy, hříchy a problémy, náladami, radostmi a vším, co k lidem patří.


Vartan
Vartan
25.06.2012 5 z 5

Podle mého názoru nejlepší šachová kniha Jiřího Veselého, která ukazuje šach i jinak než jen tahání figurkama. Vracím se k ní dodnes. Doporučuji všem šachistům.