Psychológia peňazí

Psychológia peňazí https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381763/bmid_psychologia-penazi-Ewf-381763.png 4 34 8

Akých omylov sa dopúšťame pri uvažovaní o peniazoch a ako utrácať rozumnejšie Prečo prerobíte, ak sa skúsite hrať na realitného agenta? Čo stojí za silami, vďaka ktorým naletíme na sezónne zľavy a prečo sme ochotní cestovať hodinu, aby sme ušetrili pár eur? Prečo pri platení často cítime až fyzickú bolesť? To je niekoľko z mnohých otázok, ktoré si kladú autori knihy o ľuďoch, peniazoch a iracionalite, ktorá tomuto svetu vládne. K napísaniu svojej najnovšej knihy prizval svetoznámy behaviorálny ekonóm Dan Ariely komika a spisovateľa Jeffa Kreislera, výsledkom čoho je vtipná a poučná kniha o tom, čo robíme zle a prečo sme v tom takí tvrdohlaví. Kniha sa nevenuje iba míňaniu peňazí – rovnaké sily, ktoré vytvárajú našu finančnú realitu, ovplyvňujú aj iné dôležité veci v našich životoch: ako trávime svoj voľný čas, vnímame svoju prácu či milostný život.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Dollars and Sense: How we misthink money and How to Spend Smarter , 2017


více info...

Přidat komentář

elenai
22.01.2023 4 z 5

Asi jsem očekávala něco trochu jiného. Jako příklady z praxe fiktivních lidí dobrý, ale ne všechno lze v Česku aplikovat. Co mě ale docela štvalo, bylo neustále omílání téhož. Obzvláště v prvních kapitolách. Ale proč jsem knize nakonec dala čtyři hvězdy - přinesla mi jakousi vnitřní pohodu a pocit, že ty svoje peníze v pohodě ukočíruju. 70%

Popko
18.08.2021 3 z 5

Čtivá kniha, ve které jsou rozebrané situace/příběhy lidí, jak se chovaji k penězům,na příběhu je vysvětleno, co udělat jinak a proč. Všechno, co děláme, musíme u toho přemýšlet a to jsou i peníze, ať uz jich máme hodně nebo málo.


pegasusss
10.06.2021 5 z 5

znižovať spotrebu a investovať - určite nie šetriť si v dôchodkovom fonde, nakoľko nemáme nad ním kontrolu, je nelikvidný a dostaneme ho v 65 rokoch .... radšej inestovať do krypta, zlata, akcií ..... inak suhlásim so všetkym, super knižga x)

Vlasťa Macík
07.12.2020

Kniha se mi líbila tak moc, že jsem si dokonce pár listů před koncem přál, aby neskončila.

endyamon
20.10.2019 3 z 5

Priemer, rozvláčne vysvetľovanie všetkého čo robíme s peniazmi zle (chápem, že americký čitateľ to takto potrebuje dostať do hlavy) a skutočné riešenia žiaľ len na zopár stranách a aj tie ma príliš nepresvedčili. Smutné, keď jedinými užitočnými radami (pre mňa) sú platenie cash namiesto platby kartou a sporenie na dôchodok. Premrhaný potenciál knihy.

Dejvid
08.06.2019 4 z 5

Kniha je to určitě čtivá. Autor začíná každou kapitolu příběhem ze života, který je následně rozebrán z psychologického hlediska, proč se daný člověk choval tak, jak se choval. Velice zajímavé kapitoly jsou Je tohle férové o tom, jak přirozeně oceňujeme férovost při stanovování ceny, i když (nebo možná právě proto) nemá s tržním prostředím nic společného, nebo Přeceňujeme vlastní očekávání. Nicméně pokud toho v máte v oblasti behaviorální psychologie přečteného trochu více, mnoho věcí už budete znát a ač je tato kniha zaměřená vyloženě na problematiku peněz a zacházení s nimi, je tam ne nevznamný překryv s předchozí knihou autora Jak drahé je zdarma.
A při čtení této knihy si člověk uvědomí, v jak socialistickém zřízení žijeme, protože tolik podstatných výdajů nemusíme (nebo musíme řešit pouze částečně) narozdíl od Američanů řešit...

flanky
31.05.2019 4 z 5

Perfektní kniha pro laiky v oblasti každodenní ekonomiky. Co nás ovlivňuje při placení, jak jednáme při různých situacích a jak řešit různé problémy a nepodlehnout utrácení. Jen škoda, že někdy je ten výklad na můj vkus až příliš dlouhý. A trošku mi vadila americká měna a orientace na americký trh, takže ne všechno se dá aplikovat i tady u nás, ale jinak dobrá kniha.

Isserley
14.03.2019 4 z 5

Výborná knížka, čtivá, vtipná a poučná.
Nestačila jsem podtrhávat. Ne úplně se vším souhlasím, ale leckde jsem se našla a zastyděla se a slíbila si, že budu snažit při zacházení s penězi být víc při smyslech.

Štítky knihy

peníze behaviorální ekonomie

Autoři knihy

Jeff Kreisler
americká
Dan Ariely
izraelská, 1967

Kniha Psychológia peňazí je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce17x
Chystám se číst38x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x