Psycho

Psycho https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222276/bmid_psycho-222276.jpg 4 454 118

Psycho série

1. díl >

Když před sebou Mary Craneová, která prchá poté, co ukradla čtyřicet tisíc dolarů, spatří uprostřed bouře Batesův motel, má pocit, že byla právě zachráněna. Pokoje jsou sice mírně zatuchlé, ale jinak čisté. Norman Bates, který motel vede, jí připadá jako příjemný muž. Byť možná trochu divný. Pak se ale Mary setkává s Normanovou matkou. A s velkým řeznickým nožem. Noční můra začíná.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Psycho , 1959


více info...

Přidat komentář

JointlieKat94
16.02.2024 3 z 5

AUDIOKNIHA
Vlastně netuším, proč jsem do toho šla, ale poslech netrval dlouho a nebylo to úplně zlé. Namluvené to bylo moc dobře.

Film jsem neviděla a o hlavní postavě (té reálné) jsem nikdy neslyšela. Teď už jsem ale pogooglila a je to ještě horší, než jsem myslela!
O to víc jsem byla překvapena koncem a celým rozuzlením. Opravdu překvapivé, místy nechutné a nebo nelogické, ale bohužel nic pro mě.

Myslím, že tři hvězdičky jsou dobré! :)

milanříský
29.12.2023 4 z 5

Předloha kultovního Hitchcockova filmu, kterou inspiroval americký vrah Ed Gein a úřaduje v ní jedna z nejpamátnějších hororových postav – Norman Bates. Klasika o zapadlém motelu a jeho podivném majiteli funguje skvěle, mrazí z ní i více jak šedesát let po vydání. I když v tomhle případě knihu tak trochu zastínil film.

Bloch tady buduje napětí scénu po scéně, není divu, že Alfred Hitchcock toho ve srovnání se zdrojovým materiálem moc neměnil. Bates dostává mnohem víc prostoru, z podivného, byť celkem příjemného chlapíka se samozřejmě vyklube monstrum, byť s četnými psychologickými diagnózami a sexuální disfunkcí. Vhled do jeho mysli a postupné odhalování minulosti vedoucí k popisovaným situacím je bravurní.

Zápletka sice má logické díry, postavy nejednají v některých chvílích zrovna racionálně, ale ve výsledku je Psycho dobrým hororem, který logicky rezonoval víc v době vydání. Ale byla by škoda na něj zapomenout a znát jen ikonickou scénu ve sprše z filmového plátna.


Filatov
16.11.2023 5 z 5

Film jsem viděl dvakrát. Originál, remake a knihu čtu poprvé. Bloch skvěle buduje atmosféru, která houstne s každou další stránkou. Pohled do nitra Batesovi duše je velmistrovské dílo, takže můžeme skvěle sledovat jeho myšlenkové pochody. Čteno jedním dechem. Norman Bates má v hlavě opravdu PSYCHO.

Paulus.1987
09.11.2023 5 z 5

Tím, že dobře znám slavný Hitchcockův film, jsem byl při četbě jeho knižní předlohy ochuzen o překvapivou pointu, ale ničemu to nevadí. Naopak jsem byl potěšen tím, jak věrně se film své předlohy drží.

Kniha dává na rozdíl od filmu možnost čtenáři více proniknout do mysli a myšlenkových pochodů Normana Batese, který je stěžejní postavou románu. Více se tak dozvídáme např. o jeho vztahu k matce, kterou miluje a zároveň nenávidí.

Knížka se mi velmi líbila, i s minimem přímé řeči byla skvěle čtivá, napínavá a zajímavá. Je příkladem hororu, ve kterém se autorovi daří vybudovat tísnivou atmosféru bez toho, aniž by se vyžíval ve zbytečných morbidnostech a nechutnostech.

mila2411
09.11.2023 4 z 5

Hororová klasika. Kdysi jsem viděl oba filmy, původní a remake. Výborně vystavěný příběh, svižný děj, nečekané rozuzlení...

Morgaine07
26.10.2023 5 z 5

Audiokniha*
Bylo to važně úžasné, musím se podívat i na film.

Nikolas0311
23.10.2023 5 z 5

Kniha mě naprosto nadchla. Psychologický popis Normana Batesea a hlavní rozuzlení této postavy řadím mezi to nejlepší. Ostatně i na malou obsáhlost, toto dílo dokázalo celosvětově zaujmout a vlastně i těch pár stránek byla ku prospěchu - všechno se to vlastně na vás vyhrnulo najednou, aniž by jste se museli tím prolouskávat nějakou bichlí. O to to mělo větší účinek. Každopádně jediné mírné zklamání pramení z oné slavné scény ze sprchy. Jelikož znám Hitchcockovu filmovou verzi - kde to bylo celkem barvitě vylíčeno. V knize mi to přišlo jen "letmo nastíněno". Jinak vše ostatní bylo skvělé. Tuto klasiku Doporučuji.

konicekbily
22.10.2023 5 z 5

Psycho patřilo k mým restům: rozhodl jsem se dávno, že si přečtu předlohu slavného filmu. Ten jsem viděl několikrát, moc se mi líbil, ale předloha se mi zdá myšlenkově ještě dokonalejší, promyšlenější. Myšlenkový proces hlavní postavy je v knize propracovaný lépe, v knize to jde, ve filmu to bylo zvýrazněno jinými prostředky - a také velice dobře!

IHT
08.09.2023 5 z 5

monstrozne fascinujici! poslouchano jako audiokniha nactena panem Kajetanem Pisarovicem. Vynikajici nakraply sipavy hlas, vyborne podtrhuje napeti - jeho "plizive" pojeti leze pod kuzi... :)
PS: film ani serial jsem nevidel a ani me to nelaka

Timkim
01.09.2023 5 z 5

Tak tohle bylo úžasné. Samozřejmě znám scénu ve sprše, ale to je asi tak vše. Celý film jsem nikdy neviděl, proto jsem neměl absolutně tušení o co jde. Nooooormane.....celou dobu jsem si myslel, že se jedná o chlápka pod vlivem své matky. V podstatě to tak bylo, ale že se z něj vyklube psychotický schizofrenik, to jsem nečekal. Budu si muset doplnit vzdělání a podívat se na film.

hroubek
25.08.2023 4 z 5

Kvalitní a dobře napsaná kniha, kterou jsem si moc užil. Můj jediný problém je v tom, že znám film, pointu, a díky tomu se nedostavil moment překvapení. Kdybych neznal slavný film, tak by mi samotná pointa vyrazila dech. Autor Robert Bloch odvedl velmi dobrou práci a osobně mi dost sedlo jakým způsobem vypraví děj. Bloch vypraví děj velmi zlehka, krásně buduje atmosféru a napětí, a nemá problém zvolnit. I kapitoly, kde je "jakoby nic neděje" mají v sobě něco, co žene čtenáře dál. Velkou radost mi udělala parádní práce s postavami, kde každá dostala dost prostoru a autor si hezky vyhrál s některými momenty. Psycho je zajímavá a dobrá kniha a já jsem rád, že jsem si jí mohl přečíst.

zahadum
20.08.2023 5 z 5

Prečítané za pár hodín ale zážitok na celý život ! Bravúrne dielo !

Veronika_mad
28.07.2023 5 z 5

Konečně vím, jak se jmenuje film, ve kterém je kultovní scéna z koupelny! :) Čtení rychle odsýpá, nejsou tam žádné dlouhé zbytečné popisy. Konec nepřekvapil, ale i tak to byl super závěr.

SadUnicorn
09.07.2023 5 z 5

Velice čtivé, dej rychle ubíhá, žádné zbytečné okecávání nebo popisy, vše je jen čistý děj. A na 200 stranách se toho stane tolik, že se nebudete cítit ochuzení. Dříve než jsem četla knihu jsem viděla film, takže mě perfektní pointa nepřekvapila, protože jsem ji již znala. Ale i tak je to skvělá kniha a musím říct, že si s ní ve filmu poradili velmi dobře. Ve filmu si divák ale asi udělá k Mary hlubší vztah, protože se vyskytuje asi polovinu filmu, v knize to není ani čtvrtina. Přesto jsem byla nadšená, když přijde první zvrat, pak druhý a třetí. Výborné čtení plné hutné atmosféry.

MartinProtschke
19.06.2023 5 z 5

Z filmu jsem si pamatoval pouze scénu za sprchovým závěsem a matku v křesle...Knížka má skvělou atmosféru a autor na pár stránkách stihnul víc, než jiní za 500 stran románu.

jarynek
15.06.2023 5 z 5

Skvělě budovaná atmosféra, kde ani slovo nepřijde na zmar. Tam, kde jiní autoři potřebují několikaset stránkový román, zde stači dílo v rozsahu menší novely. Na to ale, jak je to krátké, tak dějově to tak čtenáři nepřijde. Napínavý, stupňující se děj a výborné krátké dialogy, vám nedovolí knihu pustiti, dokud ji nedočtete. Příběh ocení nejen ti, co znají filmovou předlohu a užívají si náznaků v ději a v dialozích, tak i ti neznalí, kteří se budou rádi po dočtení rádi vracet k některým pasážím. Nenadarmo patří kniha i film do zlatého fondu.

kristie
15.06.2023 5 z 5

Hororová klasika, která by žádného fanouška tohoto žánru neměla minout. Navíc je skvělá i jako audiokniha v podání Kajetána Písařoviče. On prostě tyhle vyšinutý postavy umí.

denib
13.06.2023 5 z 5

Tak tohle byla lahůdka. Autor udržuje správnou atmosféru a píše tak, že se to čte rychle a lehce. Člověk to vyloženě prožívá. Je pravda, že díky filmu jsem měla některé scény přímo před očima, ale přesto se to od filmu liší. Asi hlavně právě tou atmosférou - je to spíš psycho detektivka než horor. Díky filmu jsem samozřejmě věděla, jak to je s Normanovou matkou, ale je napsaná tak dobře, že jsem na to chvílema málem zapomínala. Prostě doporučuju k přečtení všem, ať už jste film viděli nebo ne. A rozhodně zkusím i další díly, o kterých jsem ani nevěděla, že existují.

Veju007
11.06.2023 4 z 5

Psycho. Kultovní kniha a kultovní film. A já už chápu proč.

Norman Bates je samotářský a lehce podivínský majitel motelu žijící v područí své matky. Jedné bouřlivé noci u motelu zastaví Mary Craneová a zbytek je historií

Hitchcockův film jsem sice nikdy neviděla, ale asi všichni známe scénu ze sprchy a hlavně tu hudbu!
Knížka vyšla v roce 1959, je kraťounká a skvěle napsaná, takže i po 64 letech od vydání se čte jedním dechem.
Závěr jsem lehce tušila, i když se to vyvinulo vlastně docela jiným směrem a já z toho byla naprosto nadšená!

Skvělé čtení!

janina66
26.05.2023 4 z 5

Skvělé Psycho a skvělý horor i bez duchů.
Vyslechla jsem audioknihu, kterou výborně načetl Kajetán Písařovič, hlavně hlas Normana byl až tajemný. Poslední kapitola a hlas Normana v ústavu jako matky=dokonalost.

Štítky knihy

vraždy zfilmováno horory novely

Autorovy další knížky

Robert Bloch
americká, 1917 - 1994
2014  86%Psycho
2006  85%Vlak do pekla a jiné povídky
2014  69%Psycho II
2014  64%Psycho III
2023  85%Tajemství červa

Kniha Psycho je v

Právě čtených2x
Přečtených594x
Čtenářské výzvě66x
Doporučených41x
Knihotéce249x
Chystám se číst203x
Chci si koupit61x
dalších seznamech8x