Psychiatr

Psychiatr https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348430/bmid_psychiatr-RUz-348430.jpg 4 365 94

Dr. Laszlo Kreizler série

1. díl >

Vstupte do jiné doby a zažijte nezapomenutelnou hrůzu. Píše se rok 1896 a New York svírá děs. Někde v metropoli se totiž skrývá záhadný nový druh zločince – sériový vrah. Šéfem newyorské policie je Theodore Roosevelt, budoucí prezident Spojených států. Vytvoří tajný, velmi netradiční vyšetřovací tým. Do jeho čela postaví doktora Kreizlera, který je jedním z prvních moderních amerických psychiatrů. Času je málo, neboť zabiják může každou chvíli udeřit znovu. A nebezpečí je mnohem větší, než se vůbec dalo tušit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Alienist , 1994


více info...

Přidat komentář

Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Tohle napsat muselo dát práci. Děkuji za ni. Nezapomenu.

Mrňous1
21.04.2023 5 z 5

Tak toto je opravdu klenot, mrzí mě, že mi tak dlouho kniha unikala. Opravdu smekám před autorem, přípravy na knihu musely být opravdu náročné, takové knihy už se dnes téměř nepíšou. Kniha není pro čtenáře, kteří dávají přednost rychlým, moderním thrillerům a detektivkám, ale je to literatura, která vás poučí, zabaví, dovzdělá a čas s ní strávený bude po všech stránkách obohacující. Rozhodně doporučuji a těším se na druhý díl. PS: Viděla jsem dva díly filmového zpracování a i to vypadá jako velmi zdařilé.


hlina
19.02.2023 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu.
Nedokázala jsem se zaposlouchat, musela jsem se opakovaně vracet. Bylo to zdlouhavé, děj se vlekl. Ale přitom jsem ji nedokázala nedoposlouchat, protože postavy byly vykresleny zajímavě, v podstatě jsem byla zvědavá, ale... Nebyla to detektivka, ale jen popis toho, jak se před více než sto lety postupovalo při chytání sériového vraha.

Ivetaa
30.01.2023 5 z 5

Na knihu musí být opravdu ta správná "nálada" a hlavně čas. Nejdříve jsem se nemohla začíst, ale po přečtení i druhého dílu mohu jen doporučit.

Hkk935
22.01.2023 5 z 5

Začátek byl pro mě trochu náročný, opravdu silný popis všeho a všech, ale na konec úžasné čtení, děj napínavý, čtenář se dokáže vcítit do děje. Velmi povedená kniha

Shardlake
20.11.2022 5 z 5

Mistrně sepsaný příběh o vývoji kriminalistiky 19. století v Americe. Ukazuje vývoj a počátky psychiatrie. Příběh popisuje chování a jednání masového vraha, který jedná na základě špatných podnětů z dětství. Skvělé čtení, i když mne překvapilo, že už tehdy existovala dětská prostituce.

shootingstar
06.06.2022 5 z 5

Tak zaprvé: Ne, nebylo to vleklé, nudné ani nezáživné a každá věta měla své opodstatnění. Pokud si tu někdo stěžuje, že 500 stran je na knihu příliš, tak si může místo toho jít třeba zahrát Farmu... nikdo vám (snad) nedržel bouchačku u hlavy, abyste to dočetli.
K románu samotnému: Carrovi se podařilo velice přesně zachytit cestu sériového vraha způsobem, jaký obecně uznávají i současní odborníci - on však svůj román publikoval již v roce 1994. Dnes je široce přijímáno, že varovné známky lze skutečně vidět už v útlém dětství. Osobně jsem dřív vždycky argumentovala, že "spousta lidí byla v dětství týraná a zneužívaná a vyrostli z nich normální dospělí..." Nicméně co obráceně? Pokud se v tom začnete hrabat (a true crime je v současnosti koníčkem mnoha lidí), zjistíte, že naopak jen těžko byste hledali psychopatického násilníka a vraha(dosaďte si své oblíbené jméno), který v dětství poškozen NEBYL. Tak co z toho vyplývá, přátelé...
Že zlo plodí zlo?
Tak to každopádně.

Perfektní napínavé a zábavné počtení, jdu na seriál.

Kee
15.03.2022 5 z 5

Kromě níže zmíněných postřehů v komentářích ostatních čtenářů musím vyzdvihnout neuvěřitelný objem práce, jenž musel autor vynaložit na rešerši, aby mohl Psychiatra zdárně napsat.

Když odstoupím od historických podkladů, dobových reálií, znalosti zárodků kriminologie 19. století apod., tak mne zejména nepřestává fascinovat hloubka, do níž se autor ponořil co se týče dobové psychologie (a můj údiv narůstá, pokud autor v tomto odvětví nemá formální vzdělání).

Opravdu klobouk dolů, je velmi málo spisovatelů, kteří se zabývají psychologickými myšlenkami z dřívějších dob a jsou schopni vytvořit tak vybroušený (psycho)analytický proces sestavování profilu vraha, včetně jeho raných let a případných motivů ukrytých v jeho hrůzných činech. A ještě to všechno zaobalit či otisknout do charakteru doby...

Po dlouhé době jsem si přečetla román, jehož inteligence se vyrovná snad jen černotě, kterou odhaluje. A ta je vpravdě temná.

haWranka
19.01.2022 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu (velmi dobře čtenou, mimochodem) a zpočátku jsem měla opravdu problém se do příběhu ponořit, vyloženě jsem se nudila, postavy se mi pletly. Pak se ale něco zlomilo a já se nemohla odtrhnout. Jde o skvělou klasickou detektivku. Někdy trochu víc popisnou a upovídanou, než by bylo třeba, ale tak nějak to k tomu patřilo a já se s tím časem smířila.

SputnikV
09.01.2022

za mne nejen detektivka, ale velmi zajímavý vhled do USA konce devatenáctého století a vidíme kořeny té údajné demokracie, které tam, kvetou dodnes. Jak příšerný musel být pocit přistěhovalců, kteří dali vše, co měli za cestu do Ameriky, aby pak museli prodávat své děti a sami žít tak, jak by nemělo žít ani zvíře. to je pravá tvář kapitalismu.

Jako detektivka nic moc, jako příběh o trnité cestě psychiatrie a snad i psychologie k uznání je velice zajímavý

tereza1198
30.12.2021 4 z 5

Na knihu mě nalákal výborný seriál, který vznikl podle zmíněné knihy. Takže jsem postavy viděla vykreslené jako v seriálu. Po krátkém úvodu jsme zataženi do děje a úplně pohlceni New Yorkem roku 1896. Z knihy úplně cítíte špínu slumů i lak na dřevo v sálonech smetánky. Vraždy jsou poměrně nechutné a popsané tak, že mi vstávaly vlasy na hlavě. Občas kniha zabředne do moc podrobného technického vysvětlování, ale to mi nevadilo. Za mě nadprůměr a moc jsem se bavila.

bukiet
18.11.2021 5 z 5

Příjemné detektivní čtení o „mindhunterovi“ z konce devatenáctého století. Šokující vraždy malých prostitutů dají dohromady tři nezávislé vyšetřovatele: novináře, policejní úřednici a psychiatra. K ruce jsou jim pak dva bratři detektivové. Šokující není na šokujících vraždách prostituujících chlapců samo zavraždění, ale hlavně fakt, že ještě na sklonku devatenáctého století, bylo v Americe pohlíženo na dítě jako na dospělého, který si musí být vědom důsledků svých činů. Pomalý rozjezd pátrání po neznámém pachateli, (poznávání jeho pohnutek a minulosti, aniž známe konkrétní osobu), byl velmi zajímavý. Celý obraz New Yorku konce století byl nesmírně plastický, se spoustou odkazů na dobovou politiku, či kulturu. Bavilo mne pomyšlení, že rok před dějem knihy, opustil Ameriku Antonín Dvořák, takže během prvních vražd byl v USA ještě přítomen. Také odkaz na Vernův skoro detektivní román Bratři Kipové mne pobavil, vzhledem k tomu, že jsem jej nedávno četl. Interpretace Martina Písaříka se mi líbila a doufám, že se dočkáme i načtení druhé autorovy knihy.

1Listicka
26.10.2021 5 z 5

Kniha super. Napínavá. Někdy trošku zdlouhavá, ale stála za to.

jaroiva
24.10.2021 3 z 5

Dost zdlouhavé. Dobře popssaná atmosféra by tam byla, ale jinak je to spíš pro nadšence do mnohastránkových knih.
Pro mě je ideál tak těch 500 stránek, ale na tuhle knihu jich bylo podle mě moc.
Líbilo se mi ale, jak postupně zjišťovali, co je zločinec zač. Číst to očima, nevydržela bych asi do konce nebo bych přeskakovala stránky, poslechem se to nakonec dalo vydržet až do konce, ale i tak mi to trvalo nebývale dlouho.

soupik2012
16.10.2021 4 z 5

Velice dobrá kniha, které k dokonalosti scházelo opravdu jenom málo. Stačilo malinko proškrtat některé až příliš dlouhé popisné pasáže, zejména ty které popisují cestování a pěla bych na tuto knihu jenom samou chválu. A to i přesto, že vidím ještě jeden poměrně závažný nedostatek a tím je způsob jakým byla tato kniha napsána. Sledujeme totiž celý příběh pouze z pohledu policejního reportéra, toho času vyšetřovatele Johna Moora. Kdybychom měli možnost sledovat více dějových linek, zejména tu ve které páchá své hrůzné skutky pachatel, byla bych přímo nadšená. Sledujeme počátky některých vyšetřovacích metod. Postupné kroky prvního vyšetřovacího týmu, který musí bojovat nejenom s pachatelem, který ví o každém jejich roku, ale také s místními vlivnými lidmi, kterým řádění tohoto sériového vraha vyhovuje. Audioknihu načetl velice dobře pan Martin Písařík. Výtku mám ovšem ke střihu této audioknihy. V některých stopách je totiž zbytečně dlouhá tichá pauza.

Madla81
30.09.2021 4 z 5

Vítejte v New Yorku roku 1896. Městě plném špíny, chudoby a propastných rozdílů. Ve městě plném náleven a bordelů, ve kterých můžete za sumu téměř symbolickou ojet cokoliv, co je zrovna libo. A v tomto městě právě řádí vrah nezletilých prostitutů. Chlapců, kteří se kvůli svým "klientům" oblékají a malují jako dívky. Jenže takovéhle "zkažené" děti nikoho nezajímají. Nikoho, krom nového šéfa newyorské policie, budoucího prezidnta Theodora Roosewelta. ten vytvoří tajný vyšetřovací tým složený z kontroverzního psychiatra doktora Kreizlera, který je jedním z prvních moderních amerických psychiatrů, první ženy zaměstnané v policejních složkách (kde má funkci sekretářky), neortodoxních bratrů - kriminalistů a bývalého novináře.
Bylo to zajímavé. Takové dějiny kriminalistiky a moderní psychiatrie. Ve vysvětlovacích pasážích ohledně zasvěcení čtenáře do prostředí a situace jsem bývala občas lehce znuděná, stejně jako při zbytečně dlouhých popisech různorodých zákoutí rychle se rozrůstajícího New Yorku. Velice se mi líbil ženský elemnt v osobě Sáry, emancipované doběstačné ženy, která jako by ve svých názorech předběhla celé století. Psychiatr doktor Kreizler mi přišel jako prototyp vševědoucího detektiva typu Sherlock Holmes, ale s velmi lidským charakterem zatíženým obtížným dětstvím s despotickým otcem. Moc se mi líbilo psychologického profilování pachatele, na jehož základě byl zprvu zcela neznámý pachatel odhalen.
Některé pasáže se četly obtížněji a občas jsem ztrácela pozornost, ale jako celek byla kniha velmi zajímavá a čtivá.

jihej
19.09.2021 2 z 5

Nudné, zdlouhavá četba...atmosféra případu Jacka Rozparovače...Nebavila mě, ale určitě si své trpělivé čtenáře najde.

Babo
24.08.2021 3 z 5

Nejsem psychiatr ani psycholog ,ale nechci říct,že by mě nezajímaly pohnutky zločinců k jejich činům. Tohle ale bylo na mě přece jen moc. Nekonečné debaty,psychologické rozbory a děj se vlekl a vlekl. A to si myslím,že ta základní linka měla velice slibný potenciál.
Jen proto,že jsem si říkala,že si nechci další knihu přidat do nedočtených jsem se prokousala až na konec. Do další knihy autora se nepustím.
Obálka knihy se mi ale líbí :-)))

intelektuálka
26.07.2021 4 z 5

Píše se rok 1896 - a v New Yorku řádí sériový vrah .....

Tohle je originální případ z dějin kriminalistiky - hledání sériového vraha, profilování pachatele a iniciativní přístup psychiatra Kreizlera ke zločinu....

" Zatímco část toho, co vnímáme, přichází prostřednictvím našich smyslů, další část vždy přichází z naší vlastní mysli ...." /Základy psychologie/

Otázka, na niž se psychiatr snaží odpovídat - vrahem se člověk nerodí, je ovlivněn percepcí /vnímáním/ a svojí vůlí ....

A mně se líbil i ten ženský faktor v podobě Sáry - přístup matky v dětství formuje dušičku dítěte ....

Nebylo to snadné čtení,některé části jsou detailní a 500 stran není málo, ale přesto tuto knihu doporučím.

wendulka321
29.03.2021 5 z 5

Moc se mi do ní nechtělo.Musela jsem si sice zvykat na to pomalejší tempo, ale vyplatilo se. Kniha mě moc bavila :)