Psí srdce / Собачье сердце

Psí srdce / Собачье сердце https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139567/psi-srdce-sobaccije-serdce-139567.jpg 4 8 4

Dvojjazyčné vydání. Bulgakovova sci-fi novela líčí příběh slavného chirurga, který prostřednictvím transplantace mozku vytvoří homunkula, jenž nakonec ohrožuje nejen jeho, ale celé okolí. Novela z r. 1925 byla v SSSR zakázána až do Gorbačovské perestrojky.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Собачье сердце , 1965


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
09.01.2019 5 z 5

Velmi hezké vydání s vloženými výkladovými oddíly a množstvím poznámek na každé stránce. Text krácen málo a s citem, český překlad vychází z plného vydání, takže se občas česky lze dozvědět i to, co se v ruštině nevešlo. Z opačné strany (protože jsem nevydržela a před koncem jsem si novelu dočetla česky v původním rozsahu) je zajímavé vidět, co v překladu zmizí, ať je sebelepší.

Chesterton
15.07.2018 3 z 5

Poslouchala jsem audioknihu a nějak nejsem asi cílová skupina. Mám "šrámy na duši" ze socialistických soudružek ruštinářek a jiných výdobytků dob zaplať Bůh již dávno minulých. Navíc mi nesedí styl. Mistra a Markétku jsem celkem zvládla ale toto bylo na mě opravdu velké sousto, ani už nevím, zda jsem to nevzdala těsně před koncem.


Makropulos
04.04.2018 5 z 5

Michail Bulgakov byl prostě geniální spisovatel. Svými fantaskními prózami dokázal popsat nebo dokonce předpovědět stav a vývoj společnosti. A navíc to dělal zábavným způsobem. Tento alegorický příběh o Šarikovi, (Barykovi, Bobíkovi, či prostě psovi) a profesoru Filipu Filipoviči zrcadlí přerod ruské společnosti a lidí, kteří vůbec nemohli být připraveni na moc, která se jim dostala do rukou. A podle toho s ní zacházeli.
Naprosto mě nadchlo i toto bilingvní vydání, které mi dalo možnost si ještě lépe vychutnat krásný Bulgakovův jazyk – tedy poté, co jsem zjistila, že jsem ještě stále schopna číst azbuku – a znovu se pozastavit nad tím, že některá vlastní jména se u nás překládají, a navíc je každý překladatel překládá jinak. Což nechápu.
V každém případě doporučuji. Je to opravdu lahůdka.

RADOST
23.06.2013 4 z 5

Nehodnotím Bulgakovúv příběh, ale nakladatelský počin. Tato dvojjazyčná kniha s rusko-českým zrcadlovým textem, jazykovými komentáři a MP3 s textem v podání rodilého mluvčího bude jistě přínosem všem se vztahem k ruštině. Je výbornou pomůckou pro studenty i ty, kdo si chtějí po desítkách let osvěžit znalosti ruského jazyka. Potěšila mě nejen kniha, ale i odhalení, že ještě přečtu i pochopím.

Štítky knihy

dvojjazyčná vydání rusky

Kniha Psí srdce / Собачье сердце je v

Právě čtených2x
Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x