První zpovědnice: Legenda o Magdě Searusové

První zpovědnice: Legenda o Magdě Searusové https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177185/bmid_prvni-zpovednice-646f7b91a8af1.jpg 4 71 12

Obzvlášť temně laděný fantasy román ze série Meč pravdy, který dějově předchází hlavní řadě. Pokud se o románech Terryho Goodkinda tvrdí, že jsou plné násilí a nevýslovné krutosti, v jeho novém románu, do kterého poprvé nezasahoval žádný vydavatel ani cenzor, se ponoříte do čirého ztělesnění neředěného děsu a zla. Závoj halící nesmrtelnou legendu se odkrývá. Leží za ním děsivé příběhy z bájných dob nejmocnějších čarodějů, časů, kdy vznikl meč pravdy a začala strašná válka mezi Starým a Novým světem. Příběhy o tom, kdo a proč ukryl Chrám větrů, o důvodu vytvoření d'harského pouta, o lidech, kteří dali vzniknout snovým cestovatelům, událostech vedoucích k vytvoření první zpovědnice. Odpovědi na palčivá tajemství skrývající se v románech Terryho Goodkinda se nacházejí přímo na stránkách této knihy. Pokud se chcete dozvědět pravdu ztracenou před třemi tisíci lety, neváhejte a nechte se vtáhnout do děje…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Classic
Originální název:

The First Confessor , 2012


více info...

Přidat komentář

petr_
30.12.2021 4 z 5

Od začátku do konce je děj živý a zajímavý, nejsou v něm žádná prázdná místa, která by čtenář rád přeskočil. Vlastně celá série je poznamenána temnou a bílou magií a vždy je svět na pokraji sil a v této knize je provedeno určité shrnutí.
Postava Magdy je zajímavá, je to hrdinka, která nehýří magickými silami ani fyzickými, a přesto se nenechá připravit o své postavení, které si vydobyla svojí osobností, ačkoliv si její okolí myslí něco jiného. Dokonce si ani není zpočátku vědoma, jaké má znalosti, které získala od svého manžela, takže je pro své protivníky vyrovnaným soupeřem.

lampernaqui
17.05.2017 3 z 5

Člověk by řekl, že když se konečně vypustí z příběhu otravný Richard se stejně otravnou Kahlan, že příběh bude mít grády. Ale ono ne. Neříkám, že to bylo nějaké špatné - podíváme se do historie a dozvíme se pár informací, které se nám hodí k budoucím knížkám (i k minulým). Ale jsem rád, že nejsem sám, komu se zdá spisovatelův styl psaní někdy hodně zvláštní. A není to jen v téhle knížce, ale ve všech. Jakmile začne nějaké vysvětlovací období, hned vím, že možná dalších třicet stran se budou vracet stále stejné otázky, hrdinové budou nechápaví a já to nějak musím přetrpět.


alexvera
08.06.2016 5 z 5

Tuto knihu jsem četla dřív než jsem se pustila do Prvního čarodějova pravidla. Je čtivá a nenechá vás do poslední stránky v klidu. Navíc jr zde krásně vysvětleno co je zpovědnice vůbec zač a jak vznikla - tedy jakási legenda, jak vzniknul meč Pravdy a kdo jej vytvořil. Prostě a jednoduše, krásný úvod do celé Goodkindovy ságy. Každému bych ještě před prvním dílem Meče pravdy doporučila, aby si První zpovědnici přečetl a pak v prvním díle nedumal nad tím co je v této knize vysvětleno.

McLena
11.03.2016 5 z 5

Špicovní prequel, čtení jsem si užívala, jen mě teď trochu mrzí, že jsem nepočkala, až budu mít dočtenou celou ságu. Bylo zajímavé dostat se do doby největších čarodějů, do doby kdy se teprve pokoušeli o vytvoření Meče, na druhou stranu teď už vím, co bude následovat v dalších dílech a jak k onomu předmětu dojde, což je trochu škoda... Určitě doporučuji přečíst, ale opravdu až na úplný konec :-) Jinak je knížka stejně čtivá a zajímavá, jako ostatní díly.

tatjana1737
11.01.2016 3 z 5

Čekala jsem trochu víc, než jsem dostala, ale čitelné to bylo. Jen jsem udělala tu chybu, že jsem četla dříve, než jsem přelouskala celou ságu, takže nyní mám pár spoilerů (klíč ke schránkám Ordenu), které mi možná čtení zbylých knih Meče pravdy (skončila jsem u Ohnivé kaskády) trochu pokazí. Doporučovala bych těm, kteří se s Goodkindem ještě nesetkali, začít nejprve Mečem pravdy a toto si nechat nakonec, protože pak možná neocení aplikaci Prvního čarodějova pravidla v prvním díle (viz výše narážka na onen zmiňovaný klíč)...

Při čtení jsem začala získávat pocit, že Goodkind je svým nakladatelem placen za počet stran, protože takové natahování jsem dlouho nezažila. Postavy vedou zdlouhavé dialogy na desítkách stran, ve kterých ale řeší v podstatě jen jednu myšlenku, která je čtenáři jasná z první věty. A hlavní hrdinové vedou neuvěřitelně otravné rozhovory stylem: "Já bych to udělal takhle." - "Počkej, proč takhle?" - "Protože..." - "Aha, takže bys udělal tohle!" - "Ano, udělal bych to, protože... a vedlo by to k..." - "Proč by to vedlo k..." - "Protože je nutné udělat tohle..." - "Chápu to dobře, že uděláš tohle?!" - "ano, udělám tohle, protože..." - "Takže uděláš tohle, kvůli tomu, že... a účelem je udělat tamto?"

Stejně tak některé odbočky a vysvětlování - neuvěřitelně mne namíchlo, když se Magda vydala za spiritistkou a místo, aby se věnovaly tomu, kvůli čemu Magda přišla, spiritistka jí asi na 8 kapitol začala vyprávět, proč se stala spiritistkou, díky čemuž se vlastně nedostaly k účelu návštěvy.

Chvílemi autor vykrádal sám sebe (líčení zvěrstev císaře Sulachana, jeho záměrů, některé rysy hlavních hrdinů), ale jak jsem psala v úvodu, čitelné to bylo a pro fanoušky Richarda a Kahlan je to hezké doplnění ságy. Jen mi přijde, že na to, jak je kniha dlouhá, se toho v ní zas tak moc nestalo a že možná budou následovat díly další. Vždyť jsme se ani nedostali ke stavbě věží...

aivi
18.08.2015 4 z 5

Očekával jsem více než co jsem se dozvěděl ze série meče pravdy. Přesto je to opět chytlavé čtení a rád jsem si pár záležitostí ohledně schránek Ordenu připomněl.

Numenesse
17.02.2015 5 z 5

Ač je pravda, že se kniha nevyrovná některým dílům ze série Meče pravdy, musím dodat, že jsem ji přečetla jedním dechem. Ze začátku mi maličko vadilo, že Magda je téměř jako přes kopírák podobná Kahlan, ale pak jsem si uvědomila, že to tak být musí, jinak by nemohla být první zpovědnice vůbec vytvořena, kdyby nebyla ještě před proměnou zastánkyně stejných hodnot. Bylo to takové doplnění střípků, které chyběly po přečtení celé série.

KiyomiAsuka
19.10.2014 3 z 5

Kniha pro každého fanouška Meče pravdy. Vypráví příběh Magdy Searusové a čaroděje Merita, objasňuje vznik první zpovědnice, vznik meče pravdy a spousta jiných věcí. Kniha byla velmi zajímavá, ale samotná série Meč pravdy s příběhem týkajícího se za dob Richarda mě chytla víc.

saphe
02.07.2014 4 z 5

Já jsem tuhle knihu začala číst jako první z celé série, takže jako začáteční byla úžasná.

Poltar
18.02.2014 3 z 5

Souhlasím s hodnocením uživatelky Ben Nevis. Dialogy omílají dokola stále to samé, postavy se zdají nechápavé až tupé. Magda jedná mnohdy neracionálně. Byla tak "super" až mi to lezlo na nervy. Taky jsem nechápala, proč by čarodějové Nového světa souhlasili s vizí císaře na zničení magie - vždyt by byli sami proti sobě.
Na druhou stranu jsem byla ráda, že jsem se dozvěděla, proč Baracus spáchal sebevraždu, jak vznikla Kniha počítaných stínů a jak došlo k vytvoření zpovědnic. Terry to má hezky promyšlené, ale kvalita jeho psaní opravdu klesá.

Ben Nevis
21.01.2014 3 z 5

Pro fanoušky Meče pravdy je tato knížka povinnost a bude se líbit. Bohužel čím jsem starší, tím jsem náročnější na kvalitu čtiva a navíc kvalita Goodkindova psaní má sestupnou tendenci. Hodnocení 60% dávám víceméně z nostalgie.

Kniha motá dohromady zpovědnice, schránky Ordenu, meč pravdy, a nejdůležitější věci historie Meče pravdy se nerealisticky odehrávají během pár dní.

Postavy jsou jednodimenzionální, nedoslýchavé a nechápavé, všechno se jím musí opakovat a třikrát omílat dokola. Skoro každý dialog vypadá vznešeně jako přednes před porotou, a tak není problém přeskočit i pár odstavců.
Magda by byla zajímavá hrdinka, kdyby neexistovala Kahlan, protože je to jenom její kopie. Štvalo mě její supermanství, protože Goodkind je názoru, že člověk podává nejlepší výkony, když je smrtelně unavený. Mám ráda postavy, které jednají v rámci svých schopností a možností. Záporáci nestojí ani za řeč, protože jim chybí vlastní motivace. Takže tu máme buď kladné hrdiny nebo agenty nepřítele, nic mezi tím.

Možná je chyba, že nezasáhl vydavatel, protože spisovatel si myslí, že napsal veledílo, ale opak je pravdou. Chtělo to víc si vyhrát s postavami a nesoustředit se křečovitě na dovysvětlování věcí jako je přísaha lordu Rahlovi apod. Opravdu nezní autorovi nabubřele na ochranu před magickou zbraní říkat: "Žijeme, abychom ti sloužili" a "Naše životy patří tobě"? Obzvláště když hlavní myšlenka celé série je, že naše životy patří jenom nám? :-)

stepec11
22.11.2013 5 z 5

První zpovědnici jsem si koupil hned jakmile vyšla a doslova jsem si užíval každou stránku. Goodkind zcela plynule vypráví příběh, který se velmi výrazně promítl do celého Meče Pravdy. Autor vysvětlil prakticky všecny zápletky a tradice, keré nějakým způsobem ovlivnili příběh v Meči pravdy. Jako čtenář jsem byl naprosto uspokoje a dofám, že vyjde nějaká podobná knížka.