První světová válka a česká otázka

První světová válka a česká otázka https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38553/bmid_prvni-svetova-valka-a-ceska-otazka-bHr-38553.jpg 4 37 4

Vznik Československa jako součást společenského pohybu vyvolaného mocenskými přesuny v období 1. světové války. Česká otázka v kontextu evropské politiky. Rozložení mocenských sil v Evropě na konci 19. stol. Trojspolek a Trojdohoda. Koloniální ambice velmocí, ohniska neklidu a lokální konflikty. Válka a strategie. Situace na frontách. Zisky a ztráty. Česká společnost a válka. Hlavní proudy české politiky. Realisté a projekt samostatného čs. státu. Masarykova zahraniční akce. První odboj. Česká otázka a velmocenské plány na poválečné uspořádání světa. Čs. legie. Celospolečenská krize jako důsledek války. Vznik ČSR. Pařížská mírová konference a základy versailleského mírového uspořádání.... celý text

Přidat komentář

TheMelorry
20.04.2020 3 z 5

Od knihy jsem očekávala nezáživný výčet události související s 1. světovou válkou a překvapivě se mi dostalo zajímavého a poutavého popisu. Samozřejmě je v knize obsažena velká spousta informací, letopočtů, čísel... ale vše je podáno velmi snadně a pochopitelně. Jako odbornější pohled na 1. světovou válku je tohle dílo ideální.

martina2704
16.03.2017 3 z 5

Asi bych jednotlivé kapitoly pro lepší přehlednost jinak řadila a na konec přidala nějaký souhrn nejdůležitějších událostí. Po obsahové stránce ale jinak velmi povedená knížka, skvělé mi přišly obzvláště kapitoly o dění v českých zemích. Tak snad ke zkoušce poslouží :)


Rocker007
19.06.2014 5 z 5

Příjemný náhled do časů první světové války. Krásně ukazuje, že ne každý měl na to jít bojovat kamsi do zahraničí pro stát, který neexistoval. A ani to nebyla jen otázka vlastenectví ale prosté touhy přežít.

Jana_Z
17.06.2014 5 z 5

Řekla bych, že je to taková "kniha pro začátečníky". Ti, kteří ještě nemají hlubší znalosti o historii 1.světové války, tu najdou několik pohledů na danou problematiku, mohou se zorientovat a později vyhledat další literaturu.