První stín Amberu

První stín Amberu https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95769/bmid_prvni-stin-amberu-Sdl-95769.png 4 22 5

Úsvit Amberu série

1. díl >

Před vámi leží první román z nové, dlouho očekávané trilogie odhalující největší tajemství jediného skutečného světa – AMBERU – trilogie, plné strhujícího vyprávění a překvapujících odhalení, která v sobě skrývají nezodpovězené otázky. Kdo a proč vytvořil Amber? Kdo vytvořil Vzor? Jakým způsobem dosáhl Oberon trůnu vládce Amberu? Proč zuří válka mezi Amberem a Dvory Chaosu?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Classic
Originální název:

The Down of Amber , 2002


více info...

Přidat komentář

Martin_Eli
28.10.2023 3 z 5

Uf, kniha má dost podobnou zápletku jako první kniha celého Amberu, hlavní hrdina netuší, kde je a co se děje, postupně do toho proniká, se čtenářem, který ale již ví, o co jde, takže je to takové...nemastné a neslané. První kniha se rozjíždí jen pomalu, druhá je ale již o dost lepší.

Archie
09.12.2016 4 z 5

Dle tech nekolika malo ohlasu na internetu jsem necekal mnoho - a byl jsem prijemne prekvapen. Kniha ma tempo, ctenar je ihned vhozem do deje a prostredi intrikarske 'slechticke' rodiny je prijemne komorni a tajemne. Betancourt skvele davkuje informace a neustale tak drzi tu spravou hladinu ocekavani a postupne gradace. Oberon, Freda, Aber a Betancourt me, zda se, privedou primo k otci puvodni serie.


kethy
02.03.2016 3 z 5

Tak První Stín se mi zrovna moc nelíbil. Málo humoru, málo akce a skoro obrovská podoba s osudem Corwina Oberonovo syna. Já jen doufám, že se to z další knihou víc rozjede.

Terva
23.02.2016 2 z 5

"Devět princů Chaosu, všichni roztrženi vedví.
Šest princezen Chaosu, kde ty se choulí?
Leť sokolíku, jelene silný i ty jednorožče hrdý.
Leť mezi Stíny, pryč od své smrti."

Tak , jako každý správný vyznavač série The Classic Amber a The New Amber jsem musel zakoupit i další příběhy, i když je již nenapsal mistr Roger Zelazny. Místo něho se do těchto příběhů vložil John Gregory Betancourt. A nezačal od úplného počátku, jak by se zdálo, ale došel jen k Merlinovo dědovi, respektive ke Corwinovo otci - řečenému Lord Oberon. Ano, ten Oberon, který v původních příbězích moc nefiguroval. A hned se vyskytnul jeden zásadní problém. Oberon je vytržen ze svého světa a rovnou po hlavě vhozen do rodinných intrik a jako správný znovu nalezený syn okamžitě začíná se záchranou rodiny. Co? Znáte to a ještě jste to nečetli? - ano, přesně tak nějak začíná původní série o Amberu s Corwinem. Je to vlastně takové opisování, okořeněné novými informacemi o Dworkinovi. Dvory Chaosu jsou vládci stínů a První Stín samotného Amberu se začíná teprve formovat. Změnila se jen převážná část jmen, také sídlo je jiné - zde je to Juniper a zůstala i stejná politika. Kdo zná starší příběhy přečte tohle jedním dechem a může klidně i pár stránek vynechat - o nic nepřijde. Letěl jsem, plul jsem, vznášel se, ale nic nového mi to nepřineslo.

Jako další obrovský mínus je strašně špatná tisková skladba celé knihy. Místy je to až nesnesitelné. Představte si, že čtete, vnímáte mezery mezi slovy, tečky za větou a diakritiku a nejdou se objeví tohle: žádnýnáznaktaktunebosoucitu,jenomtvrdáaneradostnápravda. Ano, to je tvrdá pravda a takové věty se vyskytují skoro na každé stránce. Strašně mi to pokazilo ten pocit dobrodružství a zcela jistě to ovlivnilo i mé hodnocení.

Malá ochutnávka z příběhu:
Byl jsem přinucen být svědkem všemožných lidských utrpení bez možnosti jim zabránit.

Byla nahlášena prvotní trilogie, později se změnila na qudrologii a byla ohlášena i pátá kniha, která však nikdy nevyšla.

Nečte se to špatně, ale není to opravdu nic nového ve Stínech.

Richie1
18.01.2015 4 z 5

Úvodní díl trilogie, která poodkryje tajemství vzniku Amberu. Časově předchází pentalogii s Corwinem - dozvíme se o mládí jeho otce Oberona a také o osudech Dworkina a jeho rodiny. Zelazny píše příjemným, čtivým stylem, ale trochu mi vadilo opakování motivů předcházejících sérií - opět je tu široce rozvětvená rodina (Dworkinova), jejíž členové si nevěří a různě intrikují proti sobě. Tyhle rodinné intriky a zákulisní jednání zaberou více než polovinu knihy a děj se stává pomalým a místy až nudným. Příběh má spád hlavně na začátku a pak na konci. Pro čtenáře předchozích sérií je ale určitě zajímavé dočítat se o počátcích Vzoru a Amberu nebo o mágovi Dworkinovi, který v prvních sériích hrál jen podružnou roli.
Přestože kniha nemá takovou úroveň jako první série Amberu, stále to je velmi kvalitní čtení.

Autorovy další knížky

2003  72%První stín Amberu
2004  75%Amber a Chaos
2009  77%Stíny Amberu
2006  69%Kouzlo Amberu

Kniha První stín Amberu je v

Přečtených38x
Knihotéce52x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x