První příběhy ze Zeměplochy

První příběhy ze Zeměplochy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34697/prvni-pribehy-ze-zemeplochy-34697.jpg 4 195 21

Barva kouzel, Lehké fantastično. Jubilejní vydání prvních dvou knih z cyklu Úžasná Zeměplocha, v roce, kdy uplyne 25 let od prvního vydání v Anglii a 15 let od prvního vydání v češtině, doplněné novými ilustracemi Paula Kidbyho, ve vázané exkluzivní sběratelské úpravě. Ve světě, který leží na krunýři obrovské želvy, se vydává na cestu rozverná, temperamentní a neuvěřitelně výstřední výprava. Setkáte se s lakomým a naprosto neschopným mágem Mrakoplašem, naivním turistou Dvoukvítkem, jehož Zavazadlo za ním běhá jako pes na stovce malých nožiček, s draky, kteří existují, pokud na ně opravdu věříte, a samozřejmě dojdete až na okraj této podivné planety. Ve druhé knize se Zeměplocha řítí k nevyhnutelné srážce se škodolibě rudou hvězdou a zachránit ji může pouze jediný člověk – neschopný a zbabělý mág Mrakoplaš… Jubilejní vydání prvních dvou knih z cyklu Úžasná Zeměplocha, v roce, kdy uplyne 25 let od prvního vydání v Anglii a 15 let od prvního vydání v češtině, doplněné novými ilustracemi Paula Kidbyho, ve vázané exkluzivní sběratelské úpravě.... celý text

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Colour of Magic / The Light Fantastic , 1986


více info...

Přidat komentář

Elliott
25.10.2022 4 z 5

Jde poznat že jde o autorovu první knížku. Narozdíl od ostatních knížek začátkem děj trochu pokulhává, naopak humoru a narážek je tam na rozdávání. Knížka byla skvělá, ale rozhodně bych nedoporučovala číst jako první ze série o Zeměploše (osobně bych doporučila začít až příběhy Čaroprávnost a Mort).

Lenkys
11.06.2020 5 z 5

Fantasy žánr mám velmi ráda, i když je pro mě většinou složitější na čtení. I zde jsem měla problém se občas začíst a neztrácet pozornost. Ale to je asi čistě můj probém, jelikož kniha byla skvělá.
Svět originálně vykreslený, hlavni postavy jsem si zamilovala. A klidně bych brala ještě větší dávku vtipu, protože přesně k tomuto typu humoru mám velmi blízko.
Moc milé a vtipné čtení. Doporučuji.


Vik909
14.03.2020 5 z 5

Lehce fantastičná kniha! Plná úžasných plošných zázraků, které samozřejmě naprosto odpovídají pravdě! 100% doporučuji každému, kdo má rád osmičky, žádná kouzla, draky nebo kameny!

jirka9453
14.11.2019 5 z 5

Naprosto nechápu, že jsem kdysi bral jméno Terryho Pratchetta jako sice známé, ale byl to pro mě prostě "jen autor fantasy" Ach, jak jsem byl nevidoucí... A PŘITOM ŽÁNR MILUJU. Byl to PAN spisovatel s naprosto neuvěřitelnou fantazií, břitkým humorem a skvělým smyslem pro ironii i vtáhnutí do děje. Prozatím jsem se dostal k osmi prvním knihám, ale co více dodat - Smrť a Mrakoplaš prostě vedou. Hluboká poklona i panu Kantůrkovi, protože nevím, jestli by knihy tak zazářily, nebýt Mistra překladatele. Smekám, hluboce smekám.

bbarborab
29.08.2018 4 z 5

Krásný úvod do světa Zeměplochy. Kniha mne, jako jiné knihy od Terryho Pratchetta, bavila a je nedílnou součástí mé knihovny.

SASAN_KING
01.08.2018 5 z 5

Paráda :)

p.pavlina
14.07.2018 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a z tohoto žánru a opravdu jsem měla docela problém se začíst. Ale dám tomu šanci a určitě sáhnu po dalších dílech.

los
29.05.2018 2 z 5

ne, na tohle jsem už asi moc starý, nebo jsem zvolil napoprvé špatně

mia.com
27.12.2017 5 z 5

Mé vplutí do světa Zeměplochy, kterým se nastartovala závislost na této sérii :).

Mikino00
08.11.2017 4 z 5

Musím říct, že jsem první setkání se Zeměplochou nadmíru užil. Celá kniha svědčí o neuvěřitelné autorově fantazii, jeho nadhledu, vtipnosti a hlavně schopnosti zlehčovat všechny atributy fantasy žánru. Kniha se skvěle čte, dějově se neustále posunuje a dokáže na každé druhé stránce překvapit.

SedllY
14.08.2017 2 z 5

Barvu kouzel jsem dočetl a ohodnotil za 3/5, avšak po pár stránkách 2.dílu jsem už na pokračování ve čtení neměl a knihu prozatím odložil..

j.kostal
20.05.2017 5 z 5

A viete čo, bavilo ma to... Moje prvé a rozhodne nie posledné stretnutie so sirom Terrym Pratchettom dopadlo nad moje očakávania - a to som sa svojimi nie plochými nohami a ešte menej plochými rukami Zemeploche vyhýbal od jej jedného okraja po druhý celých 33 rokov, a o to viac som si to dokázal užiť. Sedel mi tak štýl humoru, i drobné slovné hračky, takisto ako gejzír potreštených nápadov a situácií, ktoré napokon vždy nejako dopadnú... Oceňujem aj pekné ilustrácie a celkové prevedenie knižky, nuž a teším sa na ďalšie postavičky z tohoto zvláštneho a predsa tak známeho sveta!

Kdesi v dálce si největší hrdina, jakého kdy Zeměplocha zrodila, ubalil a zapálil cigáro, aniž tušil, do jaké role ho osud předurčil. Pověst toho muže byla taková, že skupina divokých jízdních nomádů ho s projevy nejvyšší úcty pozvala ke svému ohni z koňského trusu.
Náčelník nomádů promluvil: "Které jsou tedy ty věci, které učiní muže v životě šťastným?"
Chcete-li zahájit kvalitní rozhovor u ohně stepních nomádů, očekává se, že řeknete právě něco takového. Muž po jeho pravici zamyšleně upil svůj koktejl z kobylího mléka a z krve sněžné kočky a řekl:
"Step se svým nekonečně vzdáleným obzorem, vítr ve vlasech a bujný kůň pod vaším sedlem."
Muž po náčelníkově levici promluvil takto: "Křik bílého orla vysoko na nebi, zasněžený les a přesný šíp na tětivě vašeho luku."
Náčelník přikývl a dodal: "Já myslím, že je to však především pohled na pobité nepřátele, pohanu jeho kmene a na jeho plačící ženy."
Kolem ohně se ozvaly projevy drsnéhou souhlasu s tím skvělým projevem.
Pak se náčelník s úctou obrátil k vzácnému hostu, k drobné postavičce, která si u ohně tiše ošetřovala svou husí kůži, a prohlásil: "Ale teď bychom se měli zeptat našeho vzácného hosta, jehož jméno se stalo legendou - co podle něj patří k nejkrásnějším věcem v životě muže?"
Host se zarazil uprostřed dalšího neúspěšného pokusu zapálit si.
"Čo žíkáš?"
"Ptal jsem se, co podle tebe patří k nejkrásnějším věcem v životě muže?"
Bojovníci kolem ohně se napjatě nahnuli kupředu. Se zatajeným dechem čekali na perlu, kterou uslyší.
Host přemýšlel dlouho a těžce a potom pomalu prohlásil: "Teplá voda, dobrý dentišta a měkký toaletní papír."

P.S.: filmové spracovanie taktiež stojí za pozretie, hoci má vyše tri hodiny bez titulkov :D

pipetka5566
06.02.2017 5 z 5

První věc od Pratchetta kterou jsem na doporučení kamaráda četla a hned mě totálně učarovala. Zhltala jsem ještě další dvě jeho knihy a rozhodně u toho nezůstanu :-) Za mě 5 hvězdiček.

Naifa
03.01.2017 1 z 5

Kniha mě nenadchla. Fantasy mám ráda, ale tohle nebyl můj šálek kávy. Přišlo mi to hodně zmatené a chaotické. Věřím, že ale autor své příznivce najde. První kniha, kterou jsem nedočetla.

Plútarchos
09.05.2015 4 z 5

Hned na úvod musím napsat, že Sci-fi, Tolkien, Harry Potter a podobné fantasy nejsou mým šálkem čaje a v knihovně toto oddělení většinou minu bez povšimnutí. K panu Pratchettovi jsem se dostal díky Diskuzi o jeho úmrtí zde na DBK. Zapsal jsem si tedy Terryho Pratchetta do seznamu "Chystám se číst" a při nejbližší návštěvě jsem zabrousil do regálu, označeném sci-fi. První příběhy ze Zeměplochy se mi zdály jako vhodný titul k seznámení se s autorem. První příběhy ze Zeměplochy - Barva kouzel a Lehké fantastično - mě vskutku pobavily: humor, satira, parodie, "vědecká" magie na pozadí lehkého fantastična. Rozverné putování neschopného a věčně pesimistického mága Mrakoplaše, který nezná jediné zaklínadlo, naivní a stále optimisticky naladěný turista Dvoukvítek (však ono to vždycky nějak dobře dopadne - třeba bychom jim mohli říct, aby nás rozvázali a pustili) a jeho Zavazadlo, vyrobené z myslícího hruškovníku, poslušně běhající neúnavně za svým pánem na stovce malých nožiček jako pes (taky kouše), zažívají neuvěřitelná dobrodružství na Zeměploše, ležící jako miska na hřbetech čtyř slonů, kteří stojí na krunýři obrovské želvy, jež putuje vesmírem. Při svém putování se setkávají s celou řadou zajímavých figurek, které vám budou připadat, že je již odněkud znáte: Draci, Smrť, Troll, poťouchlí bohové, Hrun, Barbar Cohen... Lehké fantastično se mi líbilo více než Barva kouzel, kterému jsem původně chtěl dát jen 3 hvězdičky. I když tedy neholdujete sci-fi, stejně jako já, doporučuji k přečtení a již se těším na další knihy a série z bohatého díla Terryho Pratchetta.
"Když jsi zažil spoustu věcí, na které chceš vzpomínat, je důležité, aby ses měl kam vrátit, na místo KDE na ně můžeš vzpomínat, víš? Musíš někde skončit. Vždyť dokud se nevrátíš domů, nikde jsi NEBYL, pořád tam JSI. Rozumíš tomu?"

tesar_dali
16.02.2014 3 z 5

Barva kouzel ma este bavila, ale Fantasticno uz bolo na mna moc. Cesta je mozno dolezitejsia ako ciel, ale aspon trochu zmyslu by to mohlo mat.

Nelin
29.12.2012 2 z 5

Autor má velice dobře Zeměplochu promyšlenou, avšak se mě to zdá být trochu chaotické. Kniha je humorná, ale chaotická.

borknagar
06.11.2012 5 z 5

Pevná vazba, skvělý přebal, ilustrace, krásný papír. První dva díly Zeměplochy si takovéto vydání rozhodně zaslouží. Lehké fantastično se mi líbilo o něco více než první Barva kouzel, přesto hodnotím plným počtem. Mrakoplaš a Dvoukvítek jsou skvělé duo.

Lenka Žofka
01.11.2012 2 z 5

Tak dobré to nebylo....oproti pozdějším dílům to bylo tak nějak o ničem....barvité, veselé....ale bez spádu

Vojta
30.10.2011 5 z 5

Úžasnou Zeměplochu, legendu fantastického žánru, jsem dlouho nechával ležet bez povšimnutí (na zádech čtyř slonů a obrovské želvy). A teď, když mám přečtenou první a druhou část z 34-dílné série, musím říct, že ... to asi byla chyba. Tuny černého, ztřeštěného, pseudovědeckého a někdy až mezivesmírného humoru, který nezastaví vůbec nic, jsou toho důvodem. Z toho důvodu jsem měl Zeměplochu objevit dřív. Na druhou stranu bez Zeměplochy jako parodie jsem se mohl obejít zcela klidně. Ty jemné upomínky na díla z minulosti tam vlastně ani nemusely být, popravdě nějak mě vůbec nezajímají. Taky bych ocenil větší propracovanost a originalitu zápletky, to, že je kniha parodií, tvůrce neopravňuje k tomu, aby to odflákl a pak říkal, že to v těch parodovaných originálech tak bylo. Prostě bych se víc zaměřil na tvoření zajímavých příběhů(samozřejmě se stejnou dávkou ztřeštěnosti a humoru) a nesnažil se za každou cenu pořád parodovat nějaká mizerná díla z minulosti, to mě, jak už jsem řekl, vůbec nezajímá a navíc to může omezovat. Ale ať si to autor dělá, jak chce. Pořád je to skvělá zábava. Mimochodem Zavazadlo je podle mě nejlepší postavou knihy.
/
„Šlo by jen svým vlastním tempem, ale pořád. Navěky. Přeplavalo by řeky a oceány. Každou noc, kdy by on musel odpočívat, by se o kousek přiblížilo. A pak by po mnoha letech, v nějakém vzdáleném exotickém městě, jednoho dne zaslechl zvuk stovek malých nohou, které v ulici za ním zrychlují krok...“
/
"Mrakoplaš si pomyslil, že pokud by se Dvoukvítek sešel s kterýmkoliv pravidelným návštěvníkem Bubnu, znamenalo by to pravděpodobně, ze už svůj domov nikdy nespatří. Pokud ovsem nebydlel někde po proudu a náhodou by neproplul kolem."
/
Toto jsou věci, které z této knihy dělají, navzdory mým připomínkám, pětihvězdičkovou záležitost.