První poločas

První poločas https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321773/bmid_prvni-polocas-xsc-321773.jpg 3 5 3

Znáš to? Ta sláva okolo, pocit radosti a blaženosti. To vidím, když zavřu oči. Svět okolo pohasl a já sním. Po letech už na své touhy nemyslím, ale přicházím na to, že jsem se přiblížil k něčemu výjimečnému. Na dveře klepe můj sen a já už chápu, že když o něco bojuješ, pak si to i zasloužíš. Moje cesta je ale trnitá a někdy bolestivá. Nevzdávej se a pojď do toho se mnou. Se srdcem totiž dojdeš nejdál. Z počátečního neúspěchu si nic nedělej. Jsem Patrik Kroupa – fotbalista na hřišti, bojovník v životě. Pokud Ti někdo říká, že na něco nemáš, neposlouchej to! Lidé jako já a Ty mění svět… Matěj Novobilský přichází s knihou, která se zaměřuje na mladého outsidera Patrika Kroupu, který dávno pohřbil své sny – hrát fotbal v profesionálním Baníku Ostrava. Jak se tak sejdou okolnosti v jeho mateřském klubu v krajském přeboru, dostává se mu pod nos hořká příchuť korupce, která v něm nastartuje touhu po něčem cennějším, než jen žít všedním životem. Už to však tak bývá, když se v něčem daří, jinde to zase skřípe, protože život neustále klade člověku do cesty překážky. Autor příběhu si ale myslí, že pouze houževnatost může pohnout světem. E-kniha není registrována v databázi NK a nemá ISBN (v ČR není u e-knih registrace povinná). Autor prodává vlastní cestou na svém osobním blogu za dobrovolnou cenu ( www.matejnovobilsky.cz )... celý text

Přidat komentář

EnneP
15.07.2020 4 z 5

Kniha je napsaná již v roce 2016. Já jsem se k ní dostala až v minulých dnech. Byl na ni ten správný čas, protože se mi četla dobře, byť po chvilkách. Mohu říci, že mi kniha hodně dala. Ano někomu se to může zdát divné, ale mě ne. Každý jsme jiný a máme na knihu během jejího čtení nebo po něm jiný názor.
Díky této knize jsem si mohla lépe uspořádat myšlenky a pohled na různé věci v mém životě.
Kniha je pro mne napsaná zábavně, ale i poučně. Líbí se mi jak jsou popsané zápasy nebo tréninky. Věřím, že každý kdo si ji přečte, si v knize najde něco dobrého, něco co ho zaujme.
Kniha První poločas se mi líbí i když jsou v ní bohužel chyby.

Netopyr07
31.03.2017 3 z 5

Zajímavý příběh, poněkud ovšem rozsáhlý. Pro fotbalové fanoušky taková kronika zápasů a událostí kolem fotbalu, které vlastně plynou stále dál. Vhled do myšlení fotbalistů i fanoušků. Autor píše blog, že? Z čehož vyplývá časté opakování téhož. Dlouho jsem čekala, kdy to se Santiagem sekne, a nebo se z nemoci vylíže :-) Zaujaly mě občasné popisy míst. Někdy až básnické líčení přírody :-) Je vidět, že autor má talent.


sagasir
14.12.2016 3 z 5

Takový domácký příběh

Do rukou se mi dostala kniha mladinkého a troufám si tvrdit, že i neznámého domácího autora. Stojí jeho kniha První poločas za přečtení a vy tak objevíte nového, domácího, nadějného autora? Odpověď z mého pohledu na tuto otázku zjistíte přečtením této recenze.

Nejprve pár poznámek k ději. Děj je přehledný a nehrozí vám tak ztracení v něm. Má však pomalejší rozjezd a to mi vadilo. Kniha prostě ze začátku nedokáže úplně vtáhnout do děje, snad i nudí. Celkově bych uvítal i nějakou větší celkovou gradaci příběhu. V příběhu se pak i později najdou slabší místa a děj zde vyloženě vázne a vy se při jeho čtení nudíte. Přejděme k další věci, co mi při čtení docela hodně vadila. Dost mi totiž vadily časté popisné pasáže. Třeba velice časté popisování oblečení postav mě už vyloženě štvalo. Nyní už co se mi na této knize líbilo. Oceňuji, že kniha má uzavřený a na všechny otázky zodpovídající závěr, jelikož nevím, o čem by případné pokračování bylo a čtenář tak má vše zodpovězeno. Jen ten konec je až moc takový šťastný, ale někdo jiný z něj může mít úplně jiný pocit. Velkou výhodou samotného příběhu je jeho uvěřitelnost. Celý příběh se zdá být takový zdomácnělý, však se také odehrává v prostředí českého fotbalu. A například při čtení o probíhajícím zápase máte úplný pocit, že ho sledujete naživo a říkáte si, že přesně takhle to vlastně na vesnickém fotbalu chodí. Pochvalu si pak zaslouží i jakási idea díla, že člověk se nemá za žádnou cenu vzdávat. To je myslím hezká myšlenka a rozhodně neuškodí si ji připomenout. Za povedený tah považuji i prostředí fotbalu. To se k tomuto příběhu opravdu hodí a hlavně je sepsané jak už jsem psal velice uvěřitelně a je vidět, že opravdu mnoho z jeho aspektů se dá přenést do samotného života. Jen si autor možná právě prostředím fotbalu odehnal čtenářky. Ty přece jenom začlenění děje do prostředí fotbalu asi tolik neocení, ale třeba se mýlím. Přejděme nyní k postavám. Musím ocenit postavu hlavního hrdiny Patrika. Je to prostě sympatický mladík a vy si ho v průběhu knihy brzo oblíbíte a začnete k němu chovat sympatie. Ostatním postavám by neuškodila větší hloubka, větší propracovanost. Jako celek je pak hodnotím, že sice úplně nenadchnou, ale ani nijak neurazí. Jsou však takové obyčejné, všední. Dodám i pár řádků k jazyku jakým je toto dílo psané. Rozhodně nečekejte nějaká skvostná přirovnaní, sáhodlouhá souvětí, zvláštní věty apod. Kniha je prostě sepsána takovým obyčejným, všedním jazykem. Což za sebe oceňuji a chválím autora, že se právě nesnažil o nějaká vzletná přirovnání, krásné metafory atd. Do příběhu by to totiž opravdu moc nepasovalo. Na závěr vás ještě budu informovat o počtu stran této knihy. První poločas má konkrétně 446 stran, takže se opět nejedná o nějakou rozsahovou anomálii.

První poločas není úplně špatná kniha, ale není ani nijak skvělá. Řekl bych, že se jedná o takový trochu lepší průměr. Já ji pak hodnotím z výše uvedených důvodů 65 %.

Autorovy další knížky

Matěj Novobilský
česká, 1990
2015  66%Nataša
2016  52%První poločas
2018  87%Řeč čísel z hokejových MS
2019  68%Tajemství osmého města: Signál naděje

Kniha První poločas je v

Přečtených5x
Knihotéce9x
Chystám se číst1x