První plavba

První plavba https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22395/bmid_prvni-plavba-K5f-22395.jpg 3 28 7

Autor, využívající vlastních zážitků a zkušeností, vypráví o chlapci, jenž se narodil s nezdolnou láskou k moři. Prožije sice jako plavčík mnoho a pozná tvrdost života při plavbě na lodi z New Yorku do Liverpoolu i potom v Anglii, ale nedá se odradit od svého rozhodnutí být námořníkem.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Redburn: His First Voyage , 1849


více info...

Přidat komentář

R47
20.01.2023 2 z 5

Tahle rádoby satira na klukovské představy o námořnících už dneska opravdu není ani pro děti jako dobrodružné čtivo. Je to spíš čtení pro fanoušky Moby Dicka, kteří chtějí víc proniknout ke zřídlu autorovy tvorby. Najdete tu všechny základní motivy: detailní popis života na lodi prokládaný biblickými odkazy a úvahami, velryby apod. Vlastně nevím, komu to bylo určené už při prvním vydání. Je to sociální kritika?

danny_21
02.10.2020 2 z 5

(SPOILER) Další kniha Melvilla, tentokrát přiřazená do edice KOD, mě bohužel nijak nenadchla. Popisuje zážitky naivního mladíka, který se v touze po dobrodružství a vidině přitažlivého života námořníka nechá naverbovat jako plavčík a cestuje na obchodní lodi z Ameriky do Evropy kde v bazénu jater potkává zchudlého aristokrata Harryho, kterého přemluví na nalodění na Horala. Interakce se zkušenějšími námořníky jsou místy úsměvná, nicméně osudy Wellingborougha Redburna mě nechávaly víceméně chladným - 40 %


maryzka
08.04.2020 1 z 5

Nějak mě kniha nebavila, ani nezaujala. Ale tohle sešitové vydání se asi nedá srovnat s knihou, tak asi kniha by byla lepší

elcapitano
10.05.2019 3 z 5

Dal jsem neutrální hodnocení, protože si vlastně tuto knihu vůbec nedokážu někam zařadit mít na ní nějaký jednoznačný názor.
Je to vyprávění o mládenecké první plavbě, o životě na moři a mezi námořníky.
Je to také průvodce po tehdejším Liverpoolu.
Je to také popis přátelství mezi chlapci, no, přijde mi, že je to skrytě homosexuální záležitost, ale co už.
Trochu to připomíná deník, kde pisatel na něco až nemístně namíří pozornost, protože ho to zrovna zajímá nebo má zrovna čas a chuť psát, zatímco jiné události přejde víceméně heslovitě.
Místy v knize zazní až nečekaně hluboké myšlenky a úvahy a současně jsou tam místa, která jsou úplně povrchní a mělká.
Četl jsem to především z lásky k námořnické literatuře, musím říct, že mne to "poněkud překvapilo".

Marekh
07.04.2018 4 z 5

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Jak každí ví, jsme podivné bytosti. A v životě všech lidí bývají úseky, jež do té míry nezapadají do jejich obvyklého chování a jsou v tak zřejmém rozporu s jejich já, že to nikdo nemůže vysvětlit.

Ale konec konců každý má na tomto světě svůj osud ve vlastních rukou, a třebaže můžeme své přátele varovat a dávat jim výstrahy a moudré rady a mít o nich zlé předtuchy, přece nakonec jdou většinou svou vlastní cestou a my můžeme jen doufat v nejlepší.

Všichni totiž toužíme po pochopení, i když třeba netoužíme vždy po lásce, a být duševně osamocen, to snese jen génius, jemuž je samota povzbuzením a inspirací.

Skripi
03.11.2016 odpad!

Veľmi slabá kniha, nemárnite s ňou Váš čas. Je na to príliš cenný...

Delicius
27.03.2016 3 z 5

takový ještě nevyzrálý Mellvile. rozhodně už po této knize nešáhnu, v některých pasážích jsem se přemáhal, v některých jsem jen hltal. ale už tady jde poznat jeho rukopis, a já zdárně knihu dočetl.
je to kniha asi jen pro Mellvilovy fanoušky a malé kluky a holky a pro lidi co nemají co číst.

Pasáž, kde popisuje knihu, ze které má získat velké znalosti, vědomosti, dar od jeho strýce, aby byl vzdělaný je nádherná.
Jedná se o Bohatství národů od Adama Smitha.