Poslední začátek

Poslední začátek https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335041/bmid_posledni-zacatek-TRW-335041.jpg 4 206 56

První konec série

< 2. díl

Epické zakončení prvotiny Lauren Jamesové První konec o lásce, osudu a cestování v čase. Před šestnácti lety zmizeli teenageři Katherine a Matthew beze stopy po skandálu, který otřásl světem. Clove Sutcliffová je ale nyní odhodlaná své dlouho ztracené příbuzné zase najít. Jenže kde začít hledat pár, který se podle všeho v každém klíčovém historickém okamžiku reinkarnuje? Kdo vlastně byli Kate a Matt? Proč se rodili zas a znova? A kdo je tajemná Ella, která se Clove během pátrání znovu a znovu připlétá do cesty? Na Clove čeká záhada, kterou musí vyřešit v minulosti, a láska, již musí najít v budoucnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Last Beginning


více info...

Inugoya
Inugoya
08.02.2023 3 z 5

Tenhle díl jsem četla hned po tom prvním, takže jsem si pamatovala, kdo, jak, co... a uvítala jsem, že byly vysvětleny některé věci z prvního dílu.

Čtivost zůstala zachována, ale seberu jednu hvězdu za hlavní hrdinku Clove, dceru protagonistů prvního dílu.

Clove je totiž nesympatický, sobecký a nevyrovnaný fracek, jehož chování nelze žádnou měrou svést na pubertální hormony.
Jako příklad bych uvedla její postoj k nejlepší kamarádce Meg, o které věděla, že není na holky a stejně ji políbila, protože láska jejího života, žejo. Aby vzápětí zjisila, že přestřelila, tak drama největší a za pár dní se už vesele muchluje s další dívkou svého života, opět dokonalou.

Nebo její postoj ke všem 4 rodičům:
Adoptivní: Bé, fuj, vy jste mě adoptovali, já chci svoje pravý rodiče.
Skuteční: Bé, fuj, hlavně mě nevychovávejte vy, já chci svoje adoptivní rodiče.

Na seznam bych ještě přihodila nadměrné množství lesbických flirtovaček a miliskovaček, ale hádám, že tady je to čistě objektivní míra: za mě toho mohlo být podstatě míň.

Za nejzajímavější pasáže považuju ty o cestování časem a krásné propojení s předchozím dílem, takže to celé dává hlubší smysl.

Celkově sérii můžu doporučit jako příjemnou oddechovku, kde se dají najít i podněty k hlubšímu zamyšlení. Pokud je teda nečekáte od Clove...

Vanka11
Vanka11
25.12.2022 4 z 5

Další kniha z literatury pro mladé kterou jsem si ráda přečetla i ve svém věku. Všem mohu jen doporučit.


knihomolkaMist
knihomolkaMist
17.08.2020 4 z 5

No... Tato kniha mě poměrně kladně překvapila. Měla jsem ji půjčenou z knihovny, protože mi zrovna padla do oka a abych pravdu řekla... Líbilo se mi to. Děj byl zajímavý, teda až na některé pasáže. Kniha je ale napsána tak čtivě, že i ty nudnější stránky ubíhají opravdu rychle.
Velkým plus pro mě také bylo doplnění díla o různé fotky, zprávy, plánky, dopisy,...
Navíc to pro mě bylo víceméně první setkání s sci-fi literaturou a tématikou stroje času.
Takže v závěru... tuto knihu hodnotím poměrně kladně a doporučila bych ji všem, které alespoň trošku zajímá cestování časem :)

emilieselden
emilieselden
08.06.2020 3 z 5

Čtivá, dobře propracovaná kniha, i když jsem až po dočtení zjistila, že existuje první díl. Ale nevadí, kdyby na to přišlo, tak bych si ho klidně přečetla. Akorát by mě zajímalo, jak vysvětlili, že Matt a Kate vypadají v roce 2056 stejně mladě jako v roce 2040.

Bebe2004
Bebe2004
11.05.2020 4 z 5

Tento díl mě stejně jako první velmi bavil. I když se někomu styl psaní může zdát nepřehledný, mě se líbil.

Terva
Terva
19.03.2020 odpad!

Co si vůbec
do minulosti
musím
s sebou
zabalit?

Kampus univerzity St. Andrews, Skotsko, 2051

Problém u takových to knih je v obálce a anotaci. Po prohlédnutí obalu a přečtení anotace, si usmyslíte, že půjde o žánr, který je ve vašem stylu, a i v sexuální orientaci. Hlavně po přečtení první knihy „Poslední konec“, jsem si naivně myslel, že tohle bude plnohodnotné pokračování, již tak průměrné první knihy. A vono hov...nic. Půl knihy, půl příběhu se tu řeší, jak šestnáctiletá lesba políbí svou kámošku a pak je jí to strašně líto, protože nelesbická kámoška se na ní, celkem logicky, nasere. A přestane s ní mluvit. Teprve až po dalším století posílání sms a e-mailů (♀+♀=♥) se konečně dostáváme k příběhu samotnému. Tedy k příběhu rodičů té dívky, kteří nás tak oslnili v Prvním konci. Až někde na straně 110 se hlavní hrdinka konečně rozhodne je hledat.

Malá ochutnávka:
(Nechce se mi)

St. Andrews, Skotsko 2056

Jenže další průser. Hlavní hrdinka se sice dostane ke stroji času, přesune se (nezapomene si do minulosti vzít vložky) a když skočí do roku 1745, aby našla své údajné rodiče....bla,bla,bla....světe div se, najde v té době další lesbu...fajn. Je to plnohodnotný příběh. Někdy si však říkám, že by možná bylo dobré některé knihy spálit. Že jo, pane Coen? (Po přečtení spalte) Tak že druhá kniha má společného s první jen ta dvě jména rodičů hlavní lesbické postavy, ale obsahově je to příšerný. A vlastně teď v době korona viru mám sexuální vztah se svou ponožkou, protože jsem si z ní udělal roušku – možná o tom někdy napíšu román. Mohl by se třeba jmenovat „Nová pomůcka pro BDSM“ Ony jsou teď ty sexuální úchylky strašně cool. (Jsem zvědav, kolik lidí, co mě mají v oblíbených, si mě vyškrtne – po přečtení)

Citát: Musíme s tvým tátou zachránit svět.

Leeds, Anglie 2040

Další průser této knihy a tohoto příběhu je vysvětlení, proč se vlastně vybudoval stroj času. Prý proto, aby mohli lidé cestovat zpět a zachraňovat třeba lidi, kteří již zemřeli při Černém moru a nebo při působení Adolfa Hitlera. Víte, jaký bordel by na světě zavládnul? Myslím si, že díky tomuto nesmyslnému zachraňování, již mrtvejch lidí, by naše planeta byla přeplněná mnohem dříve. Ony tyhle preventivní současná opatření proti vymírání stačí a zahubí nás to dřív než si to uvědomíme. Naštěstí hlavní hrdinka použila stroj času jen k tomu, aby našla svojí životní ženskou lásku.....hmmmm. ♥ buch buch..... Ještě, že neletěla zachraňovat dinosaury. To by se posral i Spielberg!

Citát: Občas počítače nesnášela....byly tak logické.

Nany_cz
Nany_cz
12.11.2019 4 z 5

Ačkoli se mi líbil první díl více, tak i tenhle díl byl super, hlavně v tom, že se vyjasnilo spoustu věcí, které mi byly nejasné. Kniha je dost čtivá a líbí se mi, jak si autorka umí pohrát se všemi detaily jako například mapy, nákresy, konverzace, články na internetu atd. Vše je krásně znázorněno a hezky to doplňuje děj. I když nejsem zrovna fanda tohoto žánru, tak jsem ráda, že jsem na chvíli sáhla po něčem jiném

Veruu95
Veruu95
31.08.2019 5 z 5

Druhý díl zodpověděl otázky z prvního dílu a nedal se přečíst jinak, než jedním dechem. Opět krásný, propracovaný příběh a sympatické postavy.

kusma
kusma
19.07.2019 1 z 5

Myslím, že jsem měla zůstat u nevysvětleného prvního dílu, po něm jsem měla v hlavě alespoň pocit tajemna. Druhý díl mi prostě neseděl. Hlavní hrdinka mi byla nesympatická a těžko jsem se s ní ztotožňovala. A samotná podstata a vysvětlení mě ani nebavilo. Kdo si chce nechat lepší pocit ze zajímavého námětu a záhady (k tomu si užít i trochu své fantazie) ať zůstane jen u prvního dílu... A nebo snad raději, ať sérii ani nečte.
Kniha je ale hlavně zaměřena na mladší čtenáře.

Sany87
Sany87
22.06.2019 5 z 5

Opět úžasné. Stejně jako první díl.

makynka911
makynka911
28.04.2019 4 z 5

Trošku netypické pokračování, ale přece jen o kousíček horší než první díl. Spoustu věcí se vysvětlilo, dějově byla kniha naprosto dostačující :)

Mufa
Mufa
07.01.2019 3 z 5

První díl mě nadchl, tak jsem se těšila na druhý díl. Ze začátku mě to skoro nebavilo, pak se to naštěstí rozjelo. Líbilo se mi, jak se to začalo hezky propojovat s prvním dílem. Ale ke konci už jsem nevěděla, kdo kam s kým vlastně letěl a kde je doma ;-)
I tak doporučuji k přečtení, příjemná oddechová literatura. Škoda, že se nedožiju doby, kdy tohle bude normální

Jass
Jass
14.12.2018 3 z 5

Tahle knížka v sobě skutečně má něco zvláštního. Během jediného dne jsem kvůli ní málem nevystoupila z vlaku, málem nevystoupila z metra a pak jednou skutečně přejela. Přesto, že jsem se bavila a knížku nemohla odložit si nemyslím, že se k ní ještě někdy vrátím. Celé to bylo trochu šílené a přitažené za vlasy (?). Anebo ne? Vždyť co mi víme o budoucnosti... Ale zkrátka... Příjemné zkrácení cesty vlakem...

lee5747
lee5747
28.11.2018 3 z 5

Zajímavé pokračování, bohužel pro mě takové průměrné, ale příjemné, oddechové a čtivé. Clove má většinou víc štěstí než rozumu, nebudeme si nic nalhávat. Konec byl hezký, ikdyž snadno předvídatelný.

JankaV80
JankaV80
14.10.2018 4 z 5

Na druhý díl jsem se moc těšila a mé očekávání splnil. I druhý díl se mi, stejně jako první, moc líbil. Jen jediná věc mi přišla na druhém dílu rušivá, a to byl vztah Clove a Elly ... nešlo o jejich lesbický vztah, ale o skutečnost, že jedna musela mít neustále nad tou druhou na vrch., dokazovaly si, která je lepší.
Musím říct, že autorka měla oba díly dopředu velmi dobře rozmyšlené, protože některé věci/skutečnosti, které popisuje v prvním dílu čtenář pochopí až při čtení druhého. Rozhodně si myslím, že kniha stojí za přečtení, i když by někdo mohl říct, že je to pěkná blbost. Tohle je aspoň promyšlená blbost :-) ... prostě skvělý odpočinkový čtení.

POZOR, může obsahovat SPOILERY!
Je jen jedna věc, kterou bych druhému dílu vytkla. Matt se nakonec, oproti původnímu plánu, vrátil do roku 1745. Nikde ale není řečeno, co to nakonec udělalo se vztahem Katheriny a Matthewa v tomto kraji, když on tam být neměl. Vzali se, když on byl "jen" sluha (kočí)? Měli dítě/děti? ... jenže tohle všechno by změnilo dějovou linku. Škoda, že to není autorkou vysvětlený, protože mě by to teda zajímalo :)

Nikei
Nikei
07.10.2018 4 z 5

Na druhý díl jsem se hodně těšila, avšak nenaplnil mé očekávání. Myslím si, že potenciál námětu knihy nebyl využit tak, jak by si tento originální příběh zasloužil.

Slugterra
Slugterra
29.09.2018 4 z 5

Druhý díl byl zajímavější než první. U druhého dílu jsem se i pořádně začetla a vnímala děj.
Nevím, ani jak knihu okomentovat. Mám ohledně ní smíšené pocity. Na jednu stranu říkam, že je to blbost ale na druhou zase, že je to dobrá kniha a stojí za to si ji přečíst...

Clove se mi líbila. Je to fajn holka se zajímavým charakterem a osobností. Stejně tak Ella. Tom, Kate a Matt mi po prvním díle přiroatli k srdci. Kromě Toma. Toho jsem měla ráda už předtím. A nakonec: Jen byla taky super. Byla hodná, milá a přátelská. Ta mi ihned přirostla k srdci...

Bylo pro mne úplně nové číst knihu jejíž hlavní postava je orientována na stejné pohlaví. Ještě jsem žádnou takovou knihu nečetla, takže to bylo zajímavé. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla...

Děj byl zajímavý, rozhodně mne vtáhl víc, než první díl. Začátek byl sice celkem nuda ( musela jsem do čtení nutit), ale poté se to rozjelo a už jsem jen četla a četla a nevnímala jsem nic a nikoho...

Jinak při čtení jsem potřebovala i první díl, abych si ,,rozpomněla'' nějaké události apod. Byla vždycky sranda, když jsem něco hledala na stránce např. 200 a za chvíli jsem zjistila, že je to na stránce 50, kterou jsem několikrát přeskočila, jelikož jsem měla za to, že tam nic nebude a že se nic nedozvím...

Hodnocení: dávám 4*, jelikož se mi kniha líbila a jsem ráda, že jsem autorce dala druhou šanci. Nevím jestli bych doporučila první díl, ale druhý určitě...

Petra38
Petra38
27.09.2018 1 z 5

nevím jestli hodnotit knihu když jsem ji nedočetla. proste jsem to nedala, první díl byl poutavý vážně mě zajímalo jak to bude pokračovat tak jsem sáhla po druhém díle. ale vázne, to proste neslo. skončila jsem asi ve čtvrtině. lesbická dcera která sili z toho že políbila nejlepší kamarádka a tak ji proto ,,ztratí" ? to bylo na mě nějak moc. hrozne se kniha odchýlila od konceptu prvního dílu a nesedlo mi to. bohužel, dávala jsem ji Velky naděje.

YA-girl
YA-girl
17.09.2018 1 z 5

Za mě bohužel slátanina, nemůžu jinak; a to se mi první díl líbil a na tento jsem byla natěšená. Autorka sem navršila všechna možná klišé ohledně cestování časem ve stylu "páté přes deváté", nebylo v tom nic "jejího", navíc (mi) to chvílema nedávalo ani ten nejmenší smysl a přiznám se, že někde uprostřed jsem si začala myslet, že je to celé od autorky chytrý pokus o parodii na téma "paradoxy při cestách do minulosti"... Přitom našlápnuto měla z prvního dílu skvěle :-( Jednu hvězdičku dávám asi za ten prapůvodní nápad :) - který se tak nějak "ztratil v překladu" (čímž myslím v tom plytkém, nezáživném a nedomyšleném zpracování).

Myška789
Myška789
06.09.2018 5 z 5

Na tuhle knížku mám úplně stejný názor jako na 1.díl (rychle se četla, nerada jsem se od toho odtrhávala a celkově se mi líbila).
A zároveň jsem nerada, že to skončilo, bylo to něco úžasného a už se těším, až si ji zase někdy přečtu.

Štítky knihy

láska cestování časem budoucnost

Autorovy další knížky

Lauren James
britská, 1992
2016  77%První konec
2017  79%Poslední začátek

Kniha Poslední začátek je v

Právě čtených2x
Přečtených273x
Čtenářské výzvě41x
Doporučených27x
Knihotéce152x
Chystám se číst162x
Chci si koupit79x
dalších seznamech8x