První kněžna aneb Závrať moci

První kněžna aneb Závrať moci https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58174/bmid_prvni-knezna-aneb-zavrat-moci-aLo-58174.jpg 4 26 5

Bořivoj a Ludmila série

< 2. díl

Po Bořivojově smrti se kněžna Ludmila snaží udržet český stolec pro své syny. Až smrt moravského knížete umožní návrat jejího prvorozeného syna Spytihněva a Ludmile se podaří dosáhnout toho, že ho čeští velmoži přijímají za svého knížete. Spytihněv se ukazuje jako dobrý vládce, získává spojence v králi Arnulfovi, ale zůstává bezdětný. Proto je pro jeho mladšího bratra Vratislava vybrána nevěsta z mocného kmene Stodoranů, která po křtu přijímá jméno Drahomíra. Její vztahy s Ludmilou jsou od počátku napjaté a ještě se vyostří, když po smrti Spytihněva usedne na knížecí stolec Vratislav. Ten se ocitá ve složité situaci, protože v rozhádané francké říši soupeří o moc bavorský vévoda Arnulf a saský vévoda Jindřich a oba ho chtějí získat na svou stranu. Drahomíra si nepřeje, aby se Ludmila stýkala s jejími syny Václavem a Boleslavem a snaží se svou tchyni zbavit vlivu na české velmože. Ti jí však po nečekané smrti Vratislava svěřují do výchovy Václava a Boleslava a Drahomíra, přestože má vládnout za Václava do jeho plnoletosti, se rozhodne Ludmily zbavit…... celý text

jindrich7442
jindrich7442
19.01.2022 5 z 5

Nemohu jinak než plným počtem. První díl se mi dostal do ruky uplně náhodou v knihovně a tak mě nadchnul, že jsem si druhý opatřil. Nětradičně, ale úžasně napsaný příběh o tom jak to tehdy asi mohlo být. Děkuji a budu se těšit na další podobné příběhy.

Fanda74
Fanda74
09.08.2021 4 z 5

Chtěl jsem si přečíst nějakou beletrii z tohoto období, a tak jsem vlastně spokojený. Myslím, že si autor nechtěl vyloženě vymýšlet, čerpal z toho mála, co víme, a proto možná román není až tak nabitý dějem nebo jsou tam vyloženě hluchá místa, ale asi maximum z toho mála, co se ví. Je to čtivé a pro mě určitě realističtější pohled na život prvních Přemyslovců než třeba nějaké heslo ve slovníku.


Lenka4
Lenka4
29.10.2015 3 z 5

Není náš pohled na lidi žijící před více než tisíci lety pokřivený tradovanými křesťanskými legendami? Pokud hrála v jejich životech pohanská božstva tak velkou roli, jak líčí autor, je neuvěřitelný tak rychlý (a upřímný) obrat k nové víře, její pochopení a rozšíření. Není nakonec otázka víry v životě tehdejšího prostého obyvatelstva přeceňována? Kromě přílišného důrazu na náboženství román obsahuje i několik dosti nepravděpodobných či nelogických zápletek (např. příběh Ledy). Vadí též nadměrné opakování některých skutečností (utrpení žen plynoucí z jejich neplodnosti). Zajímavější by bylo lépe propracovat charaktery více osob, hlavně žen, kterých je v příběhu málo, jsou líčeny dost ploše a do jejich světa se autor odvážil vstoupit jen okrajově a šablonovitě. Kladně lze hodnotit to, že kniha se čte dobře a vhodnou formou přibližuje historické osoby a události. Kladně nelze hodnotit nakladatele, který šetří na korekturách a dovolí si vydat publikaci s tolika chybami.

orinka3
orinka3
20.04.2015 4 z 5

Konečně se mi trochu ujasnily rodinné i mocenské poměry v 9. století u nás. Knížka je čtivá, zajímavá, povedla se. Autorovi bych dala 5 hvězdiček. Jednu v hodnocení jsem ale musela ubrat za to, jak je knížka tiskově odfláknutá. Jestli za korekturu někdo dostal peníze, měl by je ihned vrátit - tam není jen jedna, dvě chyby, tam se to chybama hemží.

RADOST
RADOST
19.12.2011 4 z 5

Poutavě vylíčený život Bořivoje, Ludmily a jejich synů na přelomu 9. a 10. století v zemi Bohemanů. Je třeba udržet řiši, prozíravě se spojovat s mocnějšími vládci, vést a ovlivňovat vlastní lid. Jako ústupek mocným přijmout křesťanství, šířit ho a časem se mu plně oddat. Je to období bojů. Největším nepřítelem se ale stává lidská povaha, touha po moci a žárlivost. Ludmilina snacha Drahomíra nechá chytrou, rozvážnou, uctívanou a milovanou Ludmilu zavraždit jen proto, aby ji nezastiňovala. Z knihy jsem se dozvěděla více než z učebnic historie a těším se na pokračování o dalších etapách života v naší zemi.