První čínský císař

První čínský císař https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171467/bmid_prvni-cinsky-cisar-QWT-171467.jpg 3 8 2

Kniha přináší příběh života, legend a zákonů prvního čínského císaře. Odhaluje rodinné skandály a krize, které ohrozili jeho vládu. První čínský císař je popisován ve starých pramenech a literatuře jako impozantní osobnost. Dozvídáme se o jeho smělých stavitelských plánech - stavbě Velké čínské zdi, i o krutých politických rozhodnutích. Ve třiceti letech vládl národu, jenž vznášel strach do srdcí svých sousedů. Byl dobyvatelem, který sjednotil aspoň na krátkou dobu hašteřivé státy. Odmítal dávné bohy, a přece se snažil vstoupit do jejich řad. Jeho okázalému pohřbu plnému náboženských rituálů a ukázek síly mohly konkurovat snad jen egyptské pyramidy. Hrobku střeží tisíce terakotových vojáků. Přes všechno, co dokázal, se na něj vzpomíná spíše jako na tyrana než na hrdinu.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Víkend
Originální název:

The First Emperor of China , 2006


více info...

Přidat komentář

MC87
26.02.2017 3 z 5

První půlka knihy pro mě byla subjektivně výrazně horší, protože se jednalo o popis historické doby, z které nejsou žádné historické záznamy a autorův styl nedokázal prodat báje o vzniku Číny tak, jak by to třeba zvládl časopis Epocha. Druhá půlka knihy ( okolo 200 n.l.) je mnohem zajímavější, protože už vychází z dochovaných záznamů, kterých mohlo být víc, kdyby nedošlo k politováníhodné události v podobě ničení písemných záznamů, s kterým mají v Číně celkově bohaté historické zkušenosti.

Zajímavost - dle čínské legislativy (a samozřejmě postavení ve společnosti) se dalo z trestu vykoupit. Pokud viník neměl peníze, tak následovaly typické tresty - zohavení, kastrace, nebo tetování. Vzhledem k tomu, že se v té době muselo jednat o tetování blízké Tribu, tak byly všechny tresty opravdu kruté....

braunerova
17.08.2014 3 z 5

Literatura faktu o říši Čchin a prvním císaři Jing Čengovi vycházející z kroniky Zápisky historika od Chan S'-ma Čchiena. I když je kniha dobře napsaná nečtla se mi lehce, tenhle svět je nám příliš cizí. Třeba jména království Čchin, Čchu, Čchi, Čao a jména lidí Čang Chan, Čao Šeng, Čeng Čen, Čchen Še, Čchun-šen - za chvíli jsem v tom měl úplný guláš. Také mentalita lidí je zcela jiná - pohřbít zaživa 460 učenců, protože nemohou najít elixír života, nenapadlo ani Caligulu. O císaři samotném se toho moc neví, nesmělo se na něj ani pohlédnout ani vyslovit jeho jméno, natož o něm něco napsat. Když si podrobil všechny okolní státy, v Zápiscích historika se o tom píše takto:

"Čchin dobyl celý svět". A autor knihy k tomu dodává: "Ve vzdáleném Řecku se zatím Achájská liga a Makedonie přely o podmínkách smlouvy a Řimská republika shromažďovala vojsko proti svému zarytému nepříteli Kartágu, nikdo z nich o smělých činech Prvního císaře nic netušil. Ovšem kdyby se někdo ptal na jeho názor, pak by řekl, že za pouštěmi a pláněmi na západu může být stěží nějaká civilizace. Pravděpodobně tam jen další barbaři čekají, až je přijdou jeho vojska osvítit. Jednoho dne se i oni doslechnou o Čchinu a budou mu říkat Čína.".


Štítky knihy

Čína čínská kultura čínské dějiny

Autorovy další knížky

Jonathan Clements
britská, 1971
2008  66%Wu - čínská císařovna
2010  68%První čínský císař

Kniha První čínský císař je v

Přečtených12x
Knihotéce9x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x