Prvky

Prvky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120033/prvky-120033.jpg 5 18 2

Obrazový průvodce všemi známými atomy ve vesmíru. Periodická tabulka prvků, říká autor Theodore Gray, je univerzální katalog všeho, čeho se můžete dotknout. Všechno ve vesmíru, co je hmotné, se skládá z prvků a prvky mají dvě podoby - buď jsou čisté, nebo jsou součástí chemických sloučenin, které vznikají jejich spojením s jinými prvky. Kniha Prvky nám nabízí vzácnou možnost vidět obojí, pěkně zblízka a na vlastní oči. Tato kniha, představující kompletní a vizuálně poutavý portrét všech prvků na světě, vznikla po sedmi letech výzkumu a fotografování.Prvky jsou řazeny podle pořadí v periodické tabulce prvků, z nichž každý je představen (pokud je to možné) na krásné velké fotografii. Například kyslík (prvek 8) je bezbarvý plyn, ale při teplotě -183 °C se mění na světle modrou kapalinu. Najdete tu také fotografie, které demonstrují, jak jednotlivé prvky fungují v našem světě - jejich sloučeniny a využití, s nimiž se setkáváme v každodenním životě. Doprovodný text ke každé dvoustranně obsahuje o tom kterém prvku zajímavosti. Tak se například dozvíme, že fluor (prvek 9) je velmi reaktivní. Když fouknete proud tohoto plynu prakticky na cokoliv, okamžitě to vzplane, ale právě kvůli tomu jsou sloučeniny fluoru velice stabilní. Kromě těchto zajímavostí v této publikaci nechybějí ani základní vědecké údaje, jako je atomová váha, atomový poloměr, diagram struktury krystalu, graf elektronové konfigurace, spektrum atomového záření nebo teploty, při kterých se prvek vyskytuje v pevném, kapalném a plynném skupenství. Vysvětlení těchto vlastností a celé struktury periodické soustavy prvků najdete v úvodu.Ve své jedinečné kombinaci čistě vědeckých dat a umění fotografie představuje kniha Prvky perfektní čtení i podívanou pro každou vnímavou bytost na světě. ... celý text

Přidat komentář

Usire
26.01.2021 4 z 5

Nádherné fotografie a celkový vizuál, to je obsahem této knihy. Informací je tam bohužel méně, což je velká škoda. Rád bych uvítal rozsáhlejší komentáře fotografií prvků v různých skupenstvích, což by bylo devizou této knihy. Tak to zůstává více méně promarněnou příležitostí.

Kaferano
04.11.2012 5 z 5

Kdyby existovala ve světě knih soutěž královny krásy, tato kniha by se mohla stát vítězkou. Je ve všech směrech hodna chvály. Především vizuální stránka si zaslouží můj obdiv. Dokonalá grafika na černém papíře působí skoro tajemně. A není divu, vždyť autor je spolutvůrcem různých softwarových systémů a hlavní vývojář IPadu. Pro něj vytvořil interaktivní program ve stejném duchu. Také fotografie Nicka Manna jsou výjimečné, mnohdy focené při změně skupenství různých prvků v neobvyklých podmínkách. Theodor Gray je jeden z mála sběratelů prvků. V pravém slova smyslu je těchto sběratelů na světě asi 5. V knize je právě tato unikátní sbírka předvedena i s vtipnými texty, které z daného tématu vytvořily zábavnou záležitost.


Autorovy knížky

Theodore Gray
americká, 1964
2012  97%Prvky

Kniha Prvky je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst11x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x