Prví ľudia na Mesiaci

Prví ľudia na Mesiaci https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316703/bmid_prvi-ludia-na-mesiaci-uPv-316703.jpg 4 50 12

Vědeckofantastický román vypráví ústy pana Bedforda příběh vynálezce dr. Cavora a jeho letu na Měsíc.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Matica slovenská
Originální název:

The First Men in the Moon , 1901


více info...

Přidat komentář

JankoStirbey
27.07.2023 2 z 5

Sci-fi nepatrí medzi môj okruh záľub v literatúre a čím staršie, tým horšie. Dúfal som, že kniha sa bude niesť v podobnom duchu ako iná z tvorby autora no zmýlil som sa. Výber však neľutujem, pretože som v knihe našiel pár zamyslení nad ľudskou rasou. Knihu som síce zhltol, no nebavila ma tak ako iné knihy, ktoré si cením vysoko.

Renatka11
11.04.2023 4 z 5

Přestože mé čtení Prvních lidí na Měsíci provázela neobvykle dlouhá čtenářská krize, rozhodně nebylo důvodem to, že by mě knížka nudila, jako spíš spousta dalších radostí i povinností. Styl psaní mi vyloženě sedl a příběh, i když ne úplně strhující, se mi taky líbil. Neuvěřitelný rok prvního vydání - 1901 - je tu sice znát, ale má v sobě právě i to velké kouzlo nepoznaného. Miluju staré knížky, takže mě hodně bavilo i české vydání z roku 1964, u kterého jsem byla navíc míle překvapena jmenem odpovědného redaktora Josefa Škvoreckého. V rodině máme dokonce i úplně první české vydání Ottova nakladatelství z roku 1908, ale pro lehčí čtení jsem zvolila to o víc jak půl století novější. Ráda bych si od Wellse přečetla i román Neviditelný nebo kultovní Válku světů, jejíž rozhlasová adaptace z roku 1938 pod vedením Orsona Wellese způsobila díky své uvěřitelnosti v Americe paniku.


danny_21
24.01.2023 3 z 5

Jak už sám název napovídá, tentokrát mě Wells vzal na výlet k souputníku matičky Země. Výletním prostředkem je koule z materiálu Cavoritu překonávající gravitaci – vynález to podivína pana Cavora, ke kterému se na dobrodružnou odyseu vetře snílek a prospěchář Bedford. Na kamenném satelitu se dostanu do zajetí měsíčních bytostí – Selenitů – tvorů z křehkými tělesnými chránkami a jestli se dostanou zpět na rodnou hroudu, není vůbec jisté. První lidé na Měsíci jsou slabším z autorových románů, nepochybně se nechal značně inspirovat Vernovským románem Ze Země na Měsíc, vědecké poznatky a domněnky jsou úměrné době vzniku a hádám, že pomohly s námětem i českému Troskovi s jeho trilogií Zápas s nebem – 55 %

StewieGriffin
23.01.2021 3 z 5

Wells je mojim najobľúbenejším spisovateľom, napriek tomu musím povedať, že táto kniha je zatiaľ jeho najslabšia. Napriek tomu je ľahko nadpriemerná, s úžasnými originálnymi nápadmi a skrytou filozofiou. Aj keď vás bude lákať krásne vydanie z Matice slovenskej z roku 1943, neodporúčam kupovať, už v prvej kapitole je veľa textu kráteného, kúpte si radšej ine vydanie.

PastorMal13
13.06.2020 5 z 5

Výtečná nadčasová kniha, doporučuji.

pungoš
03.04.2019 4 z 5

Mohu říci, že mě to moc bavilo, akorát autor tam napsal až moc podle mého názoru dlouhých pasáží, ale na tu dobu, je to skvělé! Moc doporučuji sc-fi fanouškům!

ludek.n
16.09.2018 3 z 5

V době Hubblova teleskopu a vozítek šmejdících po Marsu je Wellsova utopie o obydleném Měsíci už notně za zenitem, ale pořád má co nabídnout. Koneckonců ne nadarmo je jeho fantastika považována za předěl mezi vědecko-dobrodružnými Vernovými romány a moderní science-fiction. Wells každopádně nebyl žádný technik nebo vědec, ale školený ekonom, biolog a filozof, a to určuje i jeho přístup k psaní. Nezdráhá se ironicky kritizovat poměry své doby, které pak transponuje do budoucnosti. Oslavuje sílu lidského ducha a současně se vysmívá jeho touze po zlatě. Přestože je jeho představa zkoumání vesmíru ve skleněné kouli dnes už spíše úsměvná, je logicky domyšlená a svým neohrabaným způsobem i roztomilá. Nakonec je to pořád mnohem lepší, než cestovat na Měsíc v dělovém náboji. Ano, Wells je ve svém psaní věcný a popisný, o nějaké poetice či akci nemůže být ani řeči, ale tohle jsou základy a pilíře vědecké fantastiky, z kterých čerpali ti nejslavnější ze slavných.

TERRORDROME
12.08.2018 4 z 5

Oproti Verneovej Ceste na Mesiac je tá Wellsova rozšupnutá fantazmagória kde hrdinovia letia do vesmíru v antigravitačnej guli ovládanej spúšťaním roliet, dýchateľná Mesačná atmosféra každý deň rozmrzne a každú noc zasa zamrzne a nechýba industriálna civilizácia Selenitov s ktorými sa postavy dostávajú do dosť brutálnych konfliktov. Seleniti sú totiž dosť mäkký, takže šľahnutie zlatou "čugaňou" ( jeden z pôvabných archaických výrazov z vydania zo 40-tych rokov ) ich zmení na hromadu slizu. Zaujímavé je ukončenie keď sa podarí z mesiaca utiecť len jednému z hrdinov a neskôr na zemi zachytáva správy od parťáka v zajatí Selenitov, ktorý popisuje detaily ich spoločnosti, vytváranie biologických strojov a stretnutie s hlavným mozgom. Taká Vojna Svetov bola pre mňa osobne dosť sklamanie, ale toto ma bavilo pred rokmi aj po rokoch.

Meybe-
13.12.2017 5 z 5

Silný příběh, který ač má zcela nereálné prvky pohltí a nepustí. Měsíc je napohled nehostinné a nepřivětivé místo v podání Wellse však navíc hodně nebezpečné místo na výlet. Příběh má hodně dobrý nápadů a autorovy vize budoucnosti jsou mnohdy až neuvěřitelně přesné. Určitě stojí za přečtení. Autorovy romány prostě nestárnou.

Kozel
04.09.2015 3 z 5

Nakonec dám tři hvězdičky. Jak píše Pheonix16.cz Wellsovi První lidé na Měsíci je skutečně kniha především popisná. Její příběh mne však až na několik pasáží a myšlenek nedokázal tolik upoutat. Ony myšlenky jsou však v podaní Wellsově nejmocnější zbraň, jeho předvídání budoucna a kritika tehdejší, potažmo současné společnosti, je vždy až děsivě přesná. Cesta Bedforda s Cavorem nebyl příliš zábavný a hravý výlet, ale spíše děsivou výpravou do neznáma nejen vesmíru, ale i lidských povah toužících dobývat místo snahy poznat vlastní nitro a Zemi.

Phoenix16.cz
07.01.2013 4 z 5

Tato kniha je z velké části popisná. Dialogů je tu pomálu a autor se snaží čtenářovu pozornost zachytit a udržet především líčením podrobností a detailů. Využívá k tomu první osobu, takže dobrodružství na měsíci prožíváme z pohledu hlavního hrdiny. Není tu žádná velká akce, jedná se čistě o výzkumnou misi, která skončí mnohem originálněji než všichni se vrátili domů a žili šťastně až do smrti. A ani tady si Wells neodpustí kritiku tehdejší (ale ono to platí i dnes) společnosti, i když většinu času strávíme na měsíci s jeho obyvateli.

RaptoR
01.05.2012 4 z 5

Příjemné a hlavně povinné čtení pro každého, koho zajímají základy světové fantastiky.