Průvodci

Průvodci https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15645/pruvodci-15645.jpg 5 4 1

Každý život je množstvím příběhů. Takoví jsou i Průvodci. Zoufale, leckdy trapně každodenní, malé, a přece rozhodně ne nicotné lidské příběhy, které se jen zdánlivě odvíjejí rovnoběžně vedle sebe, protože čtenář od začátku čeká, kdy a jak se propojí. Chvílemi dynamické a silně epické, místy jakoby ustrnulé v čase a seskupené do koláží spíše výtvarných. Průvodci jsou též putováním skrze končiny strachu, pociťovaného vždy nejvíce o ty druhé a zvládnutelného jen tehdy, nechybí-li někdo, kdo se rozhodl ukazovat cestu, třebaže ji sám možná dobře nezná. A jak napsala jedna z prvních čtenářek románu, bohemistka Martina Rysová, Průvodci jsou především knihou o zuby nehty udržované lásce a lidskosti. Knihou o křehce malé, a tedy o to větší naději. ... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Repronis
více info...

Přidat komentář

baju
30.11.-0001 5 z 5

(...) Kniha je románem svým rozsahem a shodou v některých vnějších znacích, avšak těžko naplní představu mnohých o klasickém románu – představu „zdegenerovanou“ romantismem. Proto souhlasím s prezentací celého díla jako „lyrizované prózy“. Jelikož podstatná část čtenářů pochází z okolí Lukáše Bárty, ať už blízkého či vzdálenějšího, těžko se ubrání hledání oněch avízovaných autobiografických prvků a následné putování stránkami probíhá jako „lov na reálie“(...)
Pravda, tento přístup může být skvělým osvěžením, na druhou stranu by bylo chybou podřídit celou cestu knihou bezduchému bulvárnímu slídičství. Zvlášť, když podstatná většina situací, postav i zápletek je dítětem autorovy fabulace.
Zvláštností a originálností jsou pak intermezza v podobě písňových textů, z nichž s mnohými se dosud lze setkat na různých čteních a akcích Bezejmenné skupiny.

Karel Čížek

Autorovy další knížky

Lukáš Bárta
česká, 1980
2008  90%Průvodci
2007  100%Flanelová něha
2012  77%Potichu odstřelované pilíře
2001  60%Od mramoru chlad
2009  80%Pavilon racků

Kniha Průvodci je v

Právě čtených1x
Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce2x