Průvodce

Průvodce https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504134/bmid_pruvodce-yow-504134.jpg 3 21 5

Jack coby rybářský průvodce nastupuje v coloradské chatě pro extrémně zámožnou klientelu. Hlavní hrdina doufá, že se při svém oblíbeném muškaření dá dohromady po dvou traumatizujících ztrátách, které ho před časem postihly, ale už od prvního dne v novém zaměstnání něco nesedí a někteří klienti snad ani ryby nechytají. Proč tedy vůbec přijeli – někteří dokonce z ciziny – a zaplatili za letenky a pobyt tak nehorázné peníze? Heller záhadu mistrovsky rozplétá a vše tlačí k dramatickému až akčnímu rozuzlení. Celková temnost příběhu je v pěkném kontrastu s popisy nádherné přírody, které si „outdoorový“ autor opravdu vychutnává. Ostatně tvrdí, že krajina a příroda jsou u něho vždy něčím jako druhým protagonistou. V pátém románu Petera Hellera (a jeho třetím v češtině) se opět setkáváme s Jackem a Wynnem z knihy Řeka (Vendeta, 2020), i když s Wynnem už jen ve vzpomínkách. Autorovým záměrem to původně nebylo, ale řekl k tomu toto: „Na konci Řeky je na tom Jack hodně špatně a měl jsem o něho starost. Pak se najednou objevil a vstoupil mi do další knihy, jenže se postupně ukázalo, že ho čekají snad ještě drsnější situace než v té předchozí.“... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The Guide , 2021


více info...

Přidat komentář

maca_t
11.03.2023 3 z 5

Knihu jsem si vybrala v rámci letošní výzvy. Podle anotace vypadala slibně. O rybaření nevím vůbec nic a kupodivu tyto pasáže mě hodně bavily. Hezky byla do příběhu zapojena taková ta nostalgie a trochu smutný příběh, který hlavního hrdinu potkal. Vůbec bych v této knize nečekala ještě ne úplně vyčpělý závan covidové pandemie... Thrillerová zápletka byla dobrá a konec uspokojující.

Moniska2410
07.03.2023 1 z 5

Byla jsem ráda, že mi knížka byla poskytnuta v rámci #spoluprace , protože mě zaujala svojí anotací.
Bohužel mě kniha vůbec nebavila, možná mi třeba jen nesedla, kdo ví. Já sem se s ní trápila docela dlouho a to není u mě obvyklé.

Myslím, že rybáři si přijdou na své. Sálodlouhé popisy rybaření, nahazování a vše kolem ryb, o tom je skoro celá knížka.
Krásné popisy přírody, řekla bych že autor musí mít rád jak rybaření tak toulky přírodou.

Po té pro mě dlouhé nudě přijde závěrečná strhující a velmi rychlá akce, tak asi na 50 posledních stránkách. A to bylo z celé knihy pro mě to nejlepší.


magnolia
27.02.2023 3 z 5

Dost velké zklamání po Psích hvězdách, i tu Řeku jsem přečetla celkem ráda, ale toto mi nesedlo. Některé věty jsem musela číst znovu, stejně jsem neodhalila jejich význam ("Maminka umřela, protože už mu nebyly rajtky"). Často jsem přeskakovala rybářské pasáže (rybaření mě nebere, už vůbec ne to sportovní - trápení živého tvora) a závěr byl vzhledem k předcházejícímu stylu psaní až přemrštěný.

vnimat_Krasu
14.02.2023 2 z 5

Zkraje moc příjemnej Heller. Prosluněnej, nostalgickej, s nádechem nečekaný romantiky mezi slavnou zpěvačkou a outsiderem. Podivný thrillerový podtóny se ale v poslední třetině změní v pointu a závěr, za kterej by se nestyděly ty nejhorší céčkový filmy se Stevenem Seagalem. Bez legrace. Takhle perplex jsem po spolknutí posledních kapitol nezůstal už roky.

biki
09.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Vůbec to nebylo špatné. Jistě to není ten obvyklý typ thrilleru, také hlavní hrdina je poněkud netypický - jen mladý kluk z ranče, který stejně jako autor miluje přírodu, rozumí jí a také se v ní umí pohybovat, ale který trpí i traumatem z nedávné minulosti (často zmiňované události z předchozí autorovy knihy Řeka, kterou jsem ale nečetla). Děj je zpočátku nenápadný - seznámí čtenáře s překrásným prostředím polodivokého údolí, s kouzlem rybaření, či spíše muškaření (skoro jsem dostala chuť si to také vyzkoušet), ale zanedlouho lze pod povrchem vytušit něco zlého. Autor k vystavení skryté dramatické zápletky kreativně využil doby covidové, ale i obvyklé touhy člověka po trvalém mládí a zdraví, samozřejmě za příslušné velké peníze a jen pro privilegovanou skupinu lidí. Přestože je závěrečná strhující akce velmi rychlá, domnívám se, že to není nijak moc přehnané, neboť k ní předchozí události neodvratně směřovaly. Moc se mi to líbilo, takže dávám velmi slušné 4*.

Autorovy další knížky

Peter Heller
americká, 1959
2014  81%Psí hvězdy
2020  66%Řeka
2023  66%Průvodce

Kniha Průvodce je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce54x
Chystám se číst27x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x