Průsmyk běženců

Průsmyk běženců https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387705/bmid_prusmyk-bezencu-y4C-387705.jpg 4 7 3

Druhá kniha Gurama Odišarii je logickým pokračováním románu Prezidentův kocour. Odhaluje veškeré děsivé reálie šílené a dnes již téměř zapomenuté války, která se v Abcházii před více než pětadvaceti lety odehrála. Autor při psaní vycházel ze zcela reálných faktů a popisuje obrovské osobní tragédie zcela konkrétních lidí. Řízením osudu se totiž sám ocitl přímo v epicentru událostí. Společně s dalšími běženci, kteří utíkali před etnickými čistkami hlavně z přímořského města Suchumi údolím řeky Kodori přes průsmyk do centrální Gruzie, sám strastiplnou cestu zdolával a přitom si dělal poznámky, které teď tvoří kostru celého příběhu. Pro uměleckou fikci tu prakticky nezůstává místo a jde tedy o dílo v nejpravějším smyslu slova dokumentární a do jisté míry i dílo autobiografické. Z 525 tisíc původního předválečného obyvatelstva Abchazské autonomní republiky, patřící ke Gruzii, se jich v jediném okamžiku 300 tisíc proměnilo v uprchlíky. Drtivou většinu těch, kteří byli nuceni opustit rodný kraj, tvořili Gruzíni, kteří tam žili po generace. Mezi uprchlíky byli ale i Židé, Řekové, Abcházci, Rusové, Arméni a další. Nemělo by se také zapomínat na to, že v letech 1992-1993 bylo zavražděno více než 20 tisíc civilních obyvatel Abcházie, převážně etnických Gruzínů. Existují důkazy, že šlo o systematické likvidování civilistů s cílem území od Gruzínů etnicky vyčistit. Způsob, jakým autor události v Abcházii v letech 1992-1993 popisuje, je velmi svébytný: vidíme tu otřesné reálie bojových akcí, ale zároveň se v kontrastu s tímto pozadím pozornosti dostává i touze obyčejných příslušníků různých národů spojit se a sjednotit se, navzájem si pomoci. Autor se nevyhýbá ani líčení věcí vyloženě odpudivých, jako jsou loupeže a drancování. A není divu, vždyť každý, kdo se v atmosféře těchto lidských jatek ocitl, zároveň prošel zkouškou lidskosti a humanismu. Jak se ukazuje, dobrých lidí bylo nakonec mnohem víc, než se mohlo zpočátku zdát, což je jistě důvodem k optimismu. Důvod k naději, že za průsmykem pro lidi, kteří museli prožít tak strašné neštěstí, znovu začne normální život.... celý text

Jizi
Jizi
10.01.2024 3 z 5

Velice úsporná a hutná zpráva o jednom útěku z jednoho zasaženého města do hor, kde panuje zima a strach a smrt.

Poznámky pod čarou, které jen opakují jména vystupujících osob v nominativu s poznámkou typu léčitel, obyvatel Suchumi nebo inženýr, obyvatel Suchumi, byly krajně rušivé a čtení podobně dramatického vyprávění zbytečně nabourávaly a zbytečně redukovaly působivost.

Laugar
Laugar
30.01.2022 5 z 5

Tato útlá dokumentární novela si rozhodně zaslouží pozornost. V knize je zachycen strastiplný útěk gruzínských běženců přes Saken-Čuberský průsmyk, kteří tudy na přelomu září a října roku 1993 prchají ze svých domovů v okolí abcházského Suchumi do centrální Gruzie. Autor vychází z reálných faktů rusko-gruzínského konfliktu v Abcházské autonomní republice a na základě vlastní zkušenosti tak během tohoto krutého maratonu života a smrti zachycuje utrpení mnoha konkrétních lidí na jejich pouti do bezpečí. Součástí této krátké a hodnotné literární výpovědi Gurama Odišariji je mapka Abcházie s vyznačenou uprchlickou trasou, předmluva zasvěcující neznalé čtenáře do konfliktu v Abcházii a také několikastránková fotografická příloha na samém konci knihy.


milan.krimsky
milan.krimsky
14.07.2019 4 z 5

Gruzínsko - Abchazská válka vyhnala z domova desetitisíce lidí, byl to zápas života a smrti a o tom zde popisuje autor

Štítky knihy

20. století občanská válka Gruzie společenské romány gruzínská literatura společenské poměry Abcházie

Autorovy další knížky

Guram Odišarija
gruzínská, 1951
2018  83%Průsmyk běženců
2015  67%Prezidentov kocúr

Kniha Průsmyk běženců je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x