Průlom - Agentem CIA uvnitř komunistické nomenklatury

Průlom - Agentem CIA uvnitř komunistické nomenklatury https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110524/bmid_prulom-agentem-cia-uvnitr-komunisti-UY2-110524.png 4 9 4

Životní příběh Františka Doskočila nás zavádí do doby vlády Komunistické strany Československa. Doskočilovo vyprávění je svědectvím o konkrétní podobě zpravodajského boje poslední etapy studené války. Protivníky v tomto případě byli na straně demokratického světa americká Ústřední zpravodajská služba CIA a na opačné straně bipolárního světa československá i sovětská Státní bezpečnost KGB. Jako u řady jiných osobností zpravodajského světa, působících ve prospěch demokratických mocností, se klíčovým momentem stala okupace Československa 21. srpna 1968. (agentem CIA uvnitř komunistické nomenklatury)... celý text

Přidat komentář

lukas9656
20.10.2021 5 z 5

Tohle je nedoceněný poklad: pochopil jsem realitu socialismu daleko lépe, než z jakékoli vědecké publikace. Autor popisuje své pracovní/všední zkušenosti s režimem a zároveň svou úlohu špiona. Je to plné vhledů do tehdejší každodennosti, ale i zajímavých postřehů polistopadového vývoje (1990-1). Důležitá kniha.

Auto999
09.04.2021 4 z 5

První 2/3 knihy velmi čtivé. Konkrétní úkoly a práce zpravodajce CIA a život komunisty v socialismu je zde popsán velmi detailně. Poslední třetina knihy už není až tolik zajímavá. Pobyt ve vězení a úvahy o tom jak moc jsou KSČ a StB špatné se stále opakují. Nemohu se ovšem zbavit dojmu, že Doskočil CIA nic moc tajného neřekl, protože nic tajného nevěděl. Když pracoval pro StB tak hlídal české spoluobčany a když pracoval pro KSČ tak nebyl nijak vysoko. A nevím jak by mohli Američanům sloužit informace o tom, jak funguje KSČ z pohledu řadového člena. Z tohoto ohledu jsem trochu zklamán. Ale i přesto kniha stojí za přečtení.


ippokorny
30.03.2018

František Doskočil popisuje v 1. kapitole realitu socialistické vojenské služby. Ta byla rozhodně bez humoru z Černých baronů, na takový reálný popis jsem v knize ještě nenarazil a mohu tu realitu potvrdit, ano taková byla.

Foks
15.04.2014 5 z 5

Jedna z mála českých knih, týkající tématu studené války a "doby temna" u nás, která se čte jedním dechem. Klidně bych tuto knihu nechal jako povinnou četbu do škol. Dnešní děti by možná pochopili spoustu souvislostí a uvědomili si, že ten "socik" fakt nebyl taková pohoda, jak se nám to pár hajzlíků snaží neustále namlouvat.

Autoři knihy

Pavel Žáček
česká, 1969

Kniha Průlom - Agentem CIA uvnitř komunistické nomenklatury je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x