Prstýnek z drátu: Povídky o lásce podle skutečných příběhů Paměti národa
Barbora Šťastná

24 skutečných milostných příběhů z dob temna Jak by vypadal příběh Romea a Julie, kdyby žili v poválečných Sudetech, ve stalinistických padesátých letech nebo v době normalizace? Ve čtyřiadvaceti povídkách ožívají lásky a rozchody skutečných lidí, kteří svěřili své příběhy Paměti národa. Jsou plné křehkých emocí i pevného odhodlání a vzdoru. Jejich kulisy jsou rozmanité: polepšovna pro náctileté, terezínské ghetto, statek postižený kolektivizací, undergroundový klub, ale i Západní Berlín nebo vietnamská džungle. Některé končí hořkosladce, jiné tragicky. Všechny ale spojuje nadčasová naděje a touha, která přetrvává, ať už milence rozděluje ostnatý drát, vězeňská zeď nebo železná opona.... celý text

Výborný nápad, moc hezky posbírané vzpomínky na doby ne úplně přející lásce, plné předsudků a zla. U každého příběhu jsem doufala v ten poslední odstaveček, kde mi napíšou, že se vzali a žili šťastně až do smrti. Někdy, většinou, bylo ale všechno jinak, jak už to v životě chodí. Jeden neví, které období bylo horší, jestli válečné nebo normalizační, za mě je asi víc strašné, když se lidé u moci obrátí proti vlastnímu národu.
Děkuji všem za tuto knížku.

Pro mě to bylo pohlazení po duši.Ráda si čtu příběhy pamětníků na stránkách Paměti národa.
Kniha je pěkně zpracovaná a dobře se čte.

Tato kniha si rozhodně zaslouží všech svých 5 hvězdiček, vybrány velmi silné příběhy. A hlavně - styl zpracování byl přímý, žádná zbytečná omáčka okolo. :-)

Smutné, dojemné, láskyplné příběhy... Paměť národa sleduju, příběhy pamětníků čtu. Tohle bylo ale z trochu jiného ranku. Plné naděje, lásky... Ale i vzteku, frustrace, nespravedlnosti. Taková byla doba. A kdo ví, jaká ještě bude. Každopádně moc krásná kniha, velmi doporučuji.

24 milostných povídek, které literárně zpracovala Barbora Šťastná na základě skutečně zaznamenaných příběhů lidí, již se svěřovali pracovníkům projektu Paměti národa...
Povídky jsou řazeny chronologicky, zabírají dobu od začátku druhé světové války de facto až po současnost a naprosto fascinující je, že vycházejí ze skutečných zážitků... Je neuvěřitelné, jak si s lidmi osud někdy zahraje, kam lidi zavane, co všechno se může stát, co všechno člověk dokáže přežít...
I když jsou povídky velmi krátké, často jsem to nevydržela a po prvních odstavcích se koukla na konec, v němž je v poznámce shrnuto, jak příběh partnerů dopadl... Většinou naštěstí dobře, ačkoliv celkově to není úplně lehké čtení, neboť zpracovává životy lidí perzekvovaných režimem, ať už nacistickým, nebo komunistickým...
Opravdu hodně mě samozřejmě zaujal příběh paní, která žije v Jihlavě, protože pochází z místa, na než jsem navázána, a zaujalo mě, že s lidmi vedla interview mimo jiné i Scarlett Wilková, tady mi zase došlo, odkud asi bere velkou část své inspirace pro své romány...
Když knížka vyšla, neměla jsem v plánu ji číst, ale brzy se objevila v naší knihovně, a tak jsem si ji přece jen půjčila a jsem za to moc ráda! Minout tuhle knihu by totiž byla velká škoda, každá povídka v sobě totiž skrývá opravdu velký románový příběh!
Hodnocení: 5 * z 5 *

Opravdu pěkně napsané smutné příběhy. Většinu z nich bych si dokázala představit jako námět na román, a proto je škoda, že se jim dostalo jenom tak malého prostoru, jaký nabízí povídka.

Jednoduché časopisové čtení. Povídky inspirované skutečnými životy pamětníků zaznamenaných Pamětí národa. Lásky prožívané v čase nacistického Německa a "vlády lidu" soudruhů komunistů. Smutné a hrozné...
"Jakoby přišel z velké dálky a teď už nikam nespěchal"

Příjemná knížka s příběhy, které jsou o něčem. U mnohých mám pocit, že pro mnohé bude těžké si představit, jaké to fakt bylo. (Pro mne samet přišel rok před maturitou, přesto si pamatuji víc, než bych chtěla.) I když to působí absurdně, díky za slovníček... Nejotřesnější a nejpřesnější, myslím, Ta druhá Jana, Smutní potápěči a Nejodpudivější místo v křesťanském světě.

Moc hezká směs příběhů z různých dob minulého století. Jediné, co mě trochu mrzelo byla délka povídek, protože když už se člověk začal vciťovat do děje byl přehozen někam úplně jinam. Každopádně velmi doporučuji

Velmi pěkně napsaná kniha. Postavy v ní přímo ožívají, je snadné se do nich vcítit a z pohodlí dnešní doby s nimi prožívat jejich příběhy. Kniha je skvělý počin Paměti národa - měla by být jako povinná četba ve školách a současně by si ji měl povinně přečíst každý, kdo si myslí, že dnes nežijeme ve svobodném světě.

Knížka není špatná, ale nepoznám v ní autorčin rukopis. Nečetla jsem od ní nic jiného, tak nedokážu odhadnout, co všechno je její práce. Působí to na mě jako přepsané příběhy, které už někdo jiný zpracoval. Ale kniha se čte dobře, určitě ji mohu doporučit.

Kniha na první pohled zaujme nádherně růžovou obálkou. Obsahuje 24 příběhů o lásce nebo o vztazích a jedno mají společné, jejich kulisou je doba nesvobody, ať už to je období války nebo komunismu. A vlastně většina příběhů má ještě jednu společnou věc, kterou jsem si uvědomila až po přečtení, jak ti partneři dokázali jeden na druhého čekat. A to nemyslím týden, ale opravdu dlouhé roky, ať už to bylo na propuštění z vězení za komunismu nebo na překročení hranic partnera v době, kdy to nebylo možné. V dnešní době by už nikdo nedokázal tolik vytrpět a tak dlouho na svého milého nebo milou čekat.
První příběh mi ale nějak nezapadal do celého kontextu, no, uvidíte sami. Další příběhy mě chytly více, zubař v Terezíně, mladá láska s partyzánem, Čech a Němka po odsunu, Vietnamka a český vědec a dokonce i vztah dvou žen za komunismu.
Všechny příběhy jsou krátké a jako by je člověk v nějaké formě, ať už písemné nebo filmové, znal. Ale pak vám dojde, že to není nic vymyšleného, že to jsou opravdoví lidé a jejich životy. Jak jejich lásky a životy dopadnou si čtenář přečte na konci každé z povídek. To se mi v knize moc líbilo. Kolikrát jsem byla ráda, že to dopadlo, tak jak to dopadlo.
Myslím, že nikdy nebude společnost přehlcena informacemi o těchto dobách temna. Vždy je potřeba si připomínat, jaké to bylo a že nikdo nechce, aby se nic z toho opakovalo. Zde v knize je i na smutné věci pohlíženo optikou lásky, ta dokáže zlepšit i zprvu bezvýchodné situace.
druhá světová válka (1939–1945) milostné romány česká literatura komunismus odsun, vysídlení Němců milostné vztahy české povídky podle skutečných událostí zakázaná láskaAutorovy další knížky
2022 | ![]() |
2013 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2017 | ![]() |
Zajímavé příběhy o lidech, kteří to neměli jednoduché, ale nestěžovali si. Některé příběhy jsem už znala.
Nejvíce se mi líbil příběh Tři muži na cestě.