Prozřetelnost ohně

Prozřetelnost ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331500/bmid_prozretelnost-ohne-sEb-331500.jpg 4 181 43

Kronika Netesaného trůnu série

< 2. díl >

Spiknutí, které mělo zničit vládnoucí rod annurské říše, není ani zdaleka u konce. Adare poté, co odhalila identitu vraha svého otce, prchá z Paláce úsvitu. Hledá spojence, s nimiž by se mohla postavit převratu, který měl svrhnout její rodinu. Jen málokdo jí důvěřuje, avšak poté, co se jí – jak sama věří – dotkla bohyně Intarra, božská patronka říše, se k ní lidé začnou přidávat, aby jí pomohli získat zpět hlavní město. Armády se připravují na velký střet a hrozba barbarských hord přinutí rivaly sjednotit se proti společnému nepříteli. Valyn, odpadlík od nejelitnější bojové síly říše a Adarein bratr, se bez jejího vědomí spojil s útočícími kočovníky. Strašlivé volby, k nimž jsou oba přinuceni, by mohly vést k nevyhnutelné válce mezi nimi. Mezi Valynem a Adare se však ocitá jejich bratr Kaden, právoplatný dědic Netesaného trůnu, který s pomocí dvou podivných společníků pronikl do hlavního města Annuru. Jejich znalost tajné historie, která stojí za těmito událostmi, by mohla Annur zachránit, nebo také zničit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

The Providence of Fire , 2015


více info...

Přidat komentář

martineknatasa
23.01.2024 5 z 5

Líbilo se mi to, odpočinkové čtení a přitom je člověk rád, že žije v dnešní době. Jdu na další díl

John6900
01.12.2023 3 z 5

O chlup horší než první díl. Některé linky lepší, jiné horší. Jako celek, není špatné, ale nijak nenadchlo.


cathyblack
24.04.2023 3 z 5

Toto je vcelku solidní druhý díl. Je to přesně to pokračování, které Vás nabudí do toho třetího, protože funguje jako prostor vyplňující sladká cukrová vata a vy se nemůžete dočkat toho slaného karamelu, co vás čeká na konci! Doslova se tím prožerete. V tomto díle se stále držím někde mezi 3 a 4 hvězdami, Brian Staveley sérii drží stále tak někde uprostřed, ale není to nic na škodu. Ani bych neřekla, že tu platí takové to - nenadchne, neurazí- protože to má sobě vlastní potenciál. Hrdiny si oblíbíte, prožíváte s nimi tíživé ale i ty vzletné momenty, svět nabízí pevné základy, zlo nabírá co do hrůznosti (byť se zatím moc neukázalo) a vy se těšíte na finální souboj a doufáte, že pro ty z nás, kteří dokážou cítit hrůzu, to bude příšerné. Protože jestli se tento konflikt vyřeší pěstním soubojem a na třech stránkách, otesám Netesaný trůn bez bázně a hany v dalším příspěvku na obyčejnou dětskou židličku.

Zbývá mi tu ještě prostor na to, abych vyjádřila svou nelibost nad tím, že jsou mnohé fantasy série přirovnávané ke Hrám o trůny. U téhle to mé rozhořčení platí dvojnásob a dovolím si s tímto marketingovým tahem nesouhlasit a žádat o zrušení podobně škatulkujících nálepek!

A vtípek vydavatele na konec: Chtěli jste mapu? Tady ji máte! Paráda.Jen tedy oproti textu v knize není přeložená a když neumíte anglicky, moc nepomůže. Poslední smrtelné pouto a Lebky čekaj. Tak ahoj!

CharlesWard
17.09.2022 2 z 5

Klasický prostřední díl libovolné fantasy ságy. Nějaká ta vata, sem tam nějaké úmrtí a nechybí ani pár rádoby šokující odhalení v závěru knihy. I tak je ale tahle fantasy série prostě jiná, jen ne tím správným způsobem.

Vknihách
29.05.2022 5 z 5

Ešte vlani som čítala prvú časť série s názvom CÍSAŘOVY ČEPELE. Po dočítaní Prozřetelnosti,som si musela kúpit e-book,lebo som potrebovala vedieť, čo sa stalo môjmu miláčikovi Valynovi X(.
No ale poďme pekne po poriadku.
Čepeliam som dala 4*,aj keď bola kniha skvelá. Ťažko sa mi začítavalo a z troch hlavných postáv som si zamilovala vyššie spomenutého Valyna. Sestra Adare mala veľký potenciál, ktorý naplno ukázala v druhej knihe. Často som ju ľutovala, často obdivovala,no na konci som jej nevedela prísť na meno. Možno (asi určite) som celkom nepochopila jej počínanie. Prečo sa zachovala tak chladnokrvne?! Stále som z toho v šoku. No a tretí súrodenec, cisár Kaden hui'Malkeenian bol v prvej časti fackovacím panákom mníchov,ale žasla som ako sa prejavil,vzchopil, začal politikárčiť, taktizovať a preukázal svoju prefíkanosť vo viacerých situáciách.Aj keď sa mi opäť kniha čítala pomalšie (drobnejšie písmo, väčší formát),toto bolo proste WAU!
Od samého začiatku sa niečo dialo. Autor nadviazal tam,kde skončil a čitateľovi nedal vydýchnuť. V beznádeji Adare a túžbe po pomste keď zistila,kto zavraždil jej otca, cisára,urobila viacero obdivuhodných rozhodnutí. Valyn chránil svojho brata Kadena a on sa snažil ochrániť trón.
V knihe boli zaujímavé rodinné stretnutia aj nutné odlúčenia. Kopec,kopec nečakaných zvratov a situácii, ktoré by ste rozhodne nepredpokladali. Tiež plno bojových scén, dosť násilia až brutality. Páčilo sa mi, ako Brian z,na prvý pohľad, nezaujímavých vedľajších postáv spravil postavy, ktoré hýbu dejom! Naozaj perfektné! Na scénu vstúpili vraj vyhynutý csestriim, krvilační Urghulovia, nenápadná Triste mala veľký podiel na zápletkách (a to som si myslela, že ju nechajú v horách XD ),kettralovia, lebka Pyrre, či údajne mŕtvy lích Balendin. Fantasy až tak často poslednú dobu nečítam a ak ste aj verní inému žánru, nič to,po tejto sérii rozhodne siahnite! Ja už sa neviem dočkať,kedy dočítam poslednú časť,aby som vedela ako to so súrodencami a najmä s ohrozeným Netesaným trónom dopadne.

AnoMANder
13.12.2021 3 z 5

Druhý díl výraznější něž první díky větší akčnosti. Děj jde rychle vpřed. Hodně kvituji přímé zapojení bohů do děje a Niru (šťavnaté dialogy ve stylu MKP). Konec je strhující se rychlostí střídající akce za akcí.
Nejtajuplnější osobou je pro mě Kiel, čekám, co se z něj vyvrbí .-) Těžko říct, co si myslet o Adare, jestli je tak naivní, lstivá, mocichtivá, hloupá?
Bohužel kniha trpí několika nedotaženými věcmi. např. Adare a její dotek bohyně a získání Synů plamene na svou stranu.
Nebo Kadenova snaha o republiku, která mi přijde "šílená". Absolutně nepromyšlené, spíše to vypadá jako snaha dostat šlechtu na svou stranu za pár slibů a až budou ostatní protivníci ze hry ven, tak se vše vrátí do starých kolejí.

Aaron Lewis
18.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Wow. Od půlky se všechno dělo absolutně mimo mojí kontrolu:P. Skoro nic z toho, co se stalo a jakým způsobem stalo, jsem nečekala. Že Valyn málem umřel? No jasně, že slza ukápla, i když mě na konci sral, jak je opustil a nechal v té bitvě. Leitha je mi líto, měla jsem ho ráda. Za Gwennu i Talala plus, chci aby přežili, mám to jejich křídlo ráda... takže jsem si tak říkala, patří ti to Valyne, že jsi tak slepej kvůli pomstě a huh, poslední stránky, Valyn je živí, juchůů... trochu se bojím, aby zůstal svůj a nepřešel do opozice... a slepej? Hmm, no ok... Ale jak oslepl? Ah, Ran il Tornja. Můj favorit:).

Triste jsem čekala, nejdřív, že je někdo jinej, pak že v ní někdo je, ale Ciena mě teda nenapadla ani omylem. Kaden a republika? Haha, to jsem čuměla, jak péro z gauče. Budiž, oni jsou všichni na jedný straně, ale jdou po sobě, ok, to mám sice ráda, ale doufám, že se domluví a ke konci se spojí všichni (chci bly byl Ran na jejich straně) a dojde k epické bitvě, bohové proti bohům... ou jé:).

Jinak, Kiel mi připomíná.... ano... jediného historika v epic fantasy... Duiker:).

Urghulové ty z Prince ničeho, bo jak se to jmenovalo, Ursu a jeho národ.

Valyn Vaelina:), ale asi jen podle jména, on je hodně jinej a teď bude ještě víc.

Adare.. hm, je celkem fajn, jen by mohla být více ohraničená, ok, byla trochu spontánní apod, ale furt je to taková klasika královna.

A jsem zvědavá, co se ještě vyklube s Pyrre.

Flea jednoznačně Whiskeyjack:), jen Anamander tam není... aaach:)

Ale super, kdybych měla třetí díl, hned čtu, ale nejvíc mě zajímá teda Valyn. A doufám, že se dá jeho grupa dohromady. Jinak First Speaker taky zajímavý. Jen mám pocit, že jsou všichni tmavovlasý s tmavou pletí a z různých kmenů. To s tím Adivem taky dobrý, jen je teď Kaden s Triste příbuzný:).

A Kaden Kaladin, ale tam je to taky jen shoda jmen.

A taky jsem byla ráda, že to Birch a Fullen přežili, nakonec... škoda, byli tam chvíli, ale oblíbila jsem si je. Njn, někdo musí umřít.

A Balendin je taky zajímavý, doufám, že nebude tak černobílej:).

Anette99
18.02.2021 5 z 5

Druhý díl už byl poměrně akčnější než první, kde jsme se s postavami hlavně seznamovali. Kaden, Valyn i Adare zažívají každý svá dobrodružství a každý dělá pro záchranu říše to, co si myslí, že je nejlepší. Ale Annurské císařství se viklá v základech, válka je na spadnutí a spiknutí sahá daleko hlouběji, než se zdálo. Už se těším na poslední díl, kde jak doufám, se dozvím, jak to s říší i sourozenci dopadlo.

whiolet
09.02.2021 2 z 5

Tak tohle mi dalo fakt zabrat!
Ze začátku, to bylo fajn čtení, užívala jsem si Valynovo dobrodružství a nasmála se dialogum Adare a Niry. Číst Kadenovo příběh bylo pro mě dost nezáživné a bohužel s ním jako postavou takovou, mám už od prvního dílu problém.
Kniha jako celek byla strašně zvláštní, příběh byl dobrý, postavy většinou skvěle napsané ( ne Kadene o tobě tu nemluvím, sorry), ale po celou dobu čtení jsem měla pocit, že tomu něco chybí.
No a těch posledních cca 30 stránek mě dost otrávilo. Najednou se to celé zbytečně zamotává a máme tam až moc záporných postav. Bohužel mě tahle série za srdce moc nevzala.

zinon
31.12.2020 4 z 5

O něco horší než první díl, který se mi líbil více. Připadám si u čtení této série jako na houpačce. Jsou pasáže, které mě baví moc...a pak zase takové, které bych nejraději přeskočila.

Claudius
21.10.2020 2 z 5

(SPOILER) Velké zklamání. Mám z toho pocit, že autor po odevzdání perfektního prvního dílu dostal od nakladatele zadáno, aby další díl dopsal do jednoho roku pro lepší prodeje. Autor tedy věděl, kam chce postavy dostat, ale výsledné provedení není moc dobré.
Všechny postavy bezdůvodně nevěří těm, kterým by logicky věřit měly, a naopak zcela nelogicky a bez otázek důvěřují těm nejvíce podezřelým. Kaden se pochybně snaží o jakousi republiku a opomíjí asi tisíc věcí, které by na tom nejspíše nefungovaly. Skvělá linie Adare plná intrik, machinací a politiky zcela ztratí své kouzlo poté, co princezna uteče z Paláce úsvitu. Důležité momenty jsou poměrně rychle přeskočené - zejména celé to Adařino získávání armády a budování důvěry mezi Syny plamene. Důsledky toho, že je poznamenána bohyní, a že je zjizvená, taky vyzní tak nějak do ztracena.
Po výborném prvním díle tento působí nedomyšleně, nedoladěně a prostě to není ono. Třetí díl je prý lepší, tak snad.

Karolína2425
24.05.2020 5 z 5

Skvělé pokračování!
Zas tu byl krásný styl psaní, mantry a přísloví, které jsem si opravdu užívala. Je tu ale mnohem víc politikaření než v Císařových čelelích, celá zápletka na tom vpodstatě stojí. Taky se tu sekají hlavy, dost hlav, ale je to spíš o intrikování a politice. Ale i přes to je tu zajímavá a akční zápletka. Posledních padesát stran jsem se nestačila divit. Mohu jen doporučit.

protokol
25.03.2020 1 z 5

o niečo horšie ako prvi diel sice drsnejší slovník ale dej to nevilepšilo no toto bolo dost nudnejšie a úplne mám odpor ktej retardovanej princeznej .

luculi
05.03.2020 4 z 5

Pro milovníky fantasy pěkná výpravná četba, je trošku delší a určitě to není adrenalinová jízda, nicméně po obsahové stránce rozhodně dobře napsané.

Alvari
31.10.2019 4 z 5

I když jsem se se čtením druhého dílu hrozně loudal, nebylo to vinou obsahu (alespoň mi to tak nepřišlo). Prozřetelnost ohně mě bavila víc než díl první, i když bych asi našel nějaké to místo, které jednotlivou linii (možná i zbytečně) přibrzdilo ve svém průběhu. Líbil se mi fakt, že příběh nebyl zcela předvídatelný, a že už začínám přicházet na chuť i Kadenovi. =) Naopak na nervy mi ke konci trošku lezl Valyn.

denniys
31.10.2019 5 z 5

První díl příběhu jsem četla před rokem a půl, přesto nebyl problém se zorientovat a propadnout závislosti na této knize. Velmi čtivý příběh tří sourozenců, jejichž postavy se neustále vyvíjejí a vy jim fandíte, přece jen chtějí to samé, ačkoliv jdou každý jinou cestou. A právě jejich rozdílné cesty jsou plusem knihy. Ke slovu se také více dostávají vedlejší postavy, což se ukáže jako velmi dobrý tah.. Kniha překypuje intrikami a pletichami, stejně tak láskou a přátelstvím na pozadí bitek, válek a bojů..opravdu se těším na další díl a přidávám hvězdičku ;)

kaffa
04.09.2019 4 z 5

druhý díl se mi zdál lepší, čtivější i méně upovídaný.... děj se vyvinul do zajímavého příběhu a dává tušit, že závěrečný díl bude asi masakr :-) pro mě celkem nepředvídatelné pokračování, ale přiznám se, že kdyby byla kniha o pár stran kratší, nezlobila bych se....

Ben Nevis
22.08.2019 4 z 5

Kupodivu mě druhý díl bavil více, protože některé děje byly nepředvídané, formovaly se nepravděpodobné aliance a autor se nebojí zredukovat postavy, i když se drží stále dost při zdi.
Akorát nevím, jestli je moudré motat do příběhu osoby žijící tisíce let, bohy apod. Stejně se vesměs od normálních smrtelníků neliší.

frantisek6180
10.08.2019 5 z 5

Opět výborné čtení, na autorovi musím vyzdvihnout, že neustále přichází s něčím novým, neokoukaným, stejně jako jeho schopnost učinit děj značně neodhadnutelným. Tentokrát za mě jednoznačně nejzajímavější Kadenova linka.

jmn7053
19.06.2019 5 z 5

Je to trochu jiné než první díl (překvapivě?), tím ale myslím hlavně styl psaní a vyprávění. A bohužel, druhá kniha lehce zaostává za lepší jedničkou. Nějak se to vleče...
Akce tu je, postavy jsou skvělé, jejich myšlenky a postoje pochopitelné, leč vyprávění se často zastavuje na téměř zbytečných detailech, které jen knihu nafukují.
Na druhou stranu se mi líbilo, že i vedlejší postavy dostaly velký prostor k realizaci.
A ten konec...řeknu k tomu jen tři NE: NEtradiční, NEotřelé a NEčekané (pokud přihlédneme k počátkům příběhu).

Štítky knihy

hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

2016  88%Císařovy čepele
2017  83%Poslední smrtelné pouto
2017  85%Prozřetelnost ohně
2019  80%Lebky

Kniha Prozřetelnost ohně je v

Právě čtených7x
Přečtených232x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených13x
Knihotéce168x
Chystám se číst69x
Chci si koupit22x
dalších seznamech1x