Provence jako sen

Provence jako sen https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335903/mid_provence-jako-sen-rMD-335903.jpg 4 87 29

Snili jste někdy o tom, že si koupíte zámek? Tedy… alespoň ruinu, ze které by se zámek dal časem vydobýt? Snili jste někdy o tom, že najdete místo v srdci venkova a založíte tam kulturní centrum, kde budete pořádat výstavy, koncerty, divadelní představení…? Snili jste někdy o tom, že změníte svůj život a stanete se třeba venkovským hoteliérem? Snili jste někdy o Provence? A napadlo vás všechny tyto své sny spojit – a pak je začít proměňovat ve skutečnost? Přesně to totiž udělali česká malířka a spisovatelka Lenka Horňáková-Civade a její francouzský manžel Jean Louis, tedy Honza Ludvík. O tom, jak se sny plní, zhmotňují, ale také jak se srážejí s realitou, mění se v minulost a uvolňují cestu snům novým, je tato vtipná, poetická a přemýšlivá kniha, která se ke čtenářům vrací v novém vydání.... celý text

Přidat komentář

Jordanka9
14.03.2024 4 z 5

Moje první kniha od Lenky Horñákové Civade.
Knížku i další navazující Lanýže mi doporučila paní knihovnice, když jsme si povídaly o Martě Davouze a jejích knihách o Bretani.
Milé čtení, barvitý popis přírody, zvyků, kultury i historie Provence, je znát, že autorka je umělkyní.
Obdivuji trpělivost s jakou si s manželem ( Francouz , jak jinak , i sama se postupně stala Francouzskou, další knihy psala ve francouzštině ) plnili svůj sen a ze zříceniny zámečku vybudovali vilu sloužící jako penzion.
S nasazením sil a k tomu se dvěma malými dětmi.
Sen se stal realitou, jde se dál za dalším- důležitá je cesta a ne cíl.. To pochopí jen "blázni" a snílkové.

princeznaaura
01.08.2021 4 z 5

Kniha je čtivá, a trpělivost a píle Lenky a manžela veliká. Splnění velkého snu se po třech letech (myslím) stalo skutečností a z maringotky se mohli přesunout do vily. Avšak jsem nepochopila, když jim to vzalo tolik úsilí a času, jen to doslova vyrvat ze země, proč se znovu stěhovat? To už bych asi, být v její kůži, nezvládla. A znovu rekonstruovat. PS: Že bychom jeli bydlíkem do Provence?


Lucienka
13.05.2021 5 z 5

Díky za připomínku báječné Provence, v chladnějších měsících o to hřejivější. Autorka umí krásně přenášet energii, své sny a tužby na papír, ale i měnit v realitu. Obdivuhodné a inspirující, kde bere tolik odvahy a síly?!

Moja16
31.07.2020 4 z 5

Napsaná s vůní levandule v Provence :-) Příjemné oddechové letní čtení.

petrarka72
12.06.2020 5 z 5

Úsměvné i respektuhodné, příjemné i napínavé. Tvorba a naplňování snů jako životní program. Krása.

knihovniceS
15.01.2020 3 z 5

Docela milé čtení. Poblíž místa, o kterém autorka píše, jsme byli v srpnu 1980 na "výletě". Cestovali jsme malinkým polským karavanem (připojen za Moskvičem). Autorka s rodinou také bydlela v karavanu, ale "trochu" větším. Provence je krásná, cítím vůni z knihy a obdivuji trpělivost i chuť restaurovat "zámek" ...

mosem
06.12.2018 3 z 5

Knížka je příjemným oddechovým čtením. Před autorkou hluboce smekám pro její optimismus a vytrvalost protože několik let žít podobným, téměř tuláckým, způsobem určitě nebylo snadné. S malými dětmi už vůbec ne. Navíc to zvládat s nadhledem, šarmem (stala se Francouzkou, a tak to k ní nějak už patří), trpělivostí i odolností je hodno obdivu. Nicméně podle mne tahle kniha víc vypovídá o autorce než o Provence nebo jejích obyvatelích, názor o impresionistickém popisu úchvatné přírody, zvyků, kultury a mentality jsem nějak nedokázal nalézt. Ale připouštím, že jsem možná hledal jen málo, a jiní čtenáři jej naleznou.

hrebmi
03.08.2018 1 z 5

Je mi líto, ale nijak nadšený nejsem. Z Provence ano, vzali jsme si knihu na dovolenou, kdy jsme tento nádherný kraj projížděli. Z knihy a především stylu psaní už mnohem méně. Patlání pátého přes deváté, cosi na způsob deníkových záznamů? Na to je to příliš neúplné. Popisy postav velmi kusé. Podle nadšených komentářů čtenářek soudím, že je to především určeno ženám. Pak tam moc o psychologii postav a ženských tématech typu vztahy, rodina, děti, příbuzní nenajdou. Já se jako muž těšil na detaily o přestavbě, jak to celé finančně utáhli a jiné pozemské detaily, také jsem si na moc nepřišel, byť na ženu-autorku je tam podrobností tohoto druhu přece jen celkem dost, za to díky!
A pak ten rychlý konec...takový spíše kotrmelec. Opravdu to v jejich životě je vše takto živelné?
Kurzívou psané filosofující pasáže mne také nijak zvlášť nezaujaly, jen asi dvě. Vše ostatní celkem ploché, jako autorka bude muset paní Civade ještě uzrát.
Ale základní popis naturelu Francouzů z knihy čitelný je dobře. O tohle půjde asi více v dalších knihách autorky, ale já se na základě této rozpačité zkušenosti nejspíše k některé z následujících autorčiných knih neodhodlám.

malkina11
24.05.2018 5 z 5

Velmi milé čtení...mám chuť projít realitní servery a začít hledat nějakou zříceninu :-)

janasim
20.01.2018 4 z 5

Zivot v Provence je bezpochyby zajimavy a stejne tak i tato kniha.Nektere kapitolky me upoutaly vice jine mene.Kazdopadne si prectu dalsi autorcinu knihu.

Lemurka
18.12.2017 1 z 5

Nemohla jsem se začíst, kniha mi nesedla.

Valeška
28.11.2017

příjemné čtení.

fina3210
23.08.2017 5 z 5

Stejně jako se ráda obklopuji veselými pozitivními lidmi s nápady a lidmi, kteří se nebojí žít život naplno /neobratně řečeno/, tak si i ráda občas přečtu příběh o úspěšné m a spokojeném životě. Já si žiju ten svůj sen v Bretagni, Lenka H.C. v Provence. Musím říci, že mě více zaujal Dům v Bretani od Marty Davouze, ale zřejmě proto, že Provence mi není tak srdeční zálžitostí. Nicméně krásná oddychová kniha. Říkám těmto knihám "Livres qui me rendent heureuse - knihy, ktere me delaji stastnou".

luba65
25.07.2017 5 z 5

Skvělá kniha, skvělá ženská!

Vlaštovka0
14.04.2016 3 z 5

Mám ráda knihy o Francii a hlavně o Provence. Tahle mě bohužel nezaujala. Přišlo mi, že autorka z bydlení ve Francii dělá až moc velký "román". Ráda si přečtu o strastech a radostech bydlení v Provance, ale tohle bylo až moc květnaté.

Alzbetta
05.03.2016 5 z 5

PROVENCE nejkrásnější kus světa.Každý rok se tam vracím a díky téhle knížce jsem ji navštívila s předstihem.Nádherný příběh.. :))) Mám chuť ji začít číst znovu od začátku!!

Márinka
28.12.2015 4 z 5

"Život má smysl, hluboký smysl dokud máme výběr, možnost. Možnost vybrat si, kterou z možných cest před námi se vydat, kterým směrem se otočit a jít... Mít, dát si právo změnit směr,nejít přímo, jít nikam, jít jinudy, jít pomalu, rychle, jinak... Jít po svém... skutečné bohatství a luxus. Je nutné si ho chránit a hlavně ho užívat, jinak zmizí pod šedí každodennosti."
To mě dostalo :)

ddomikk
28.10.2015 5 z 5

Krásné čtení! Až paní Lence závidím, jak dokáže žít svůj sen. Nádherná kniha plná optimismu a neutuchající touhy, která je žene dál za svými sny. Víc takových lidí!

Temný snílek
29.08.2015 5 z 5

Během čtení na vás dýchá atmosféra Provence, života na venkově a vy si užíváte každou stránku. Kniha je zpracovaná příjemným způsobem a věřím, že si ji nepřečtete pouze jednou, ale budete se k ní vracet.

Antoaneta
16.02.2015 4 z 5

Moc pěkná kniha dýchne na vás vůně léta a levandule takové hezké pohodové čtení.