Provedu!

Provedu! https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313123/bmid_provedu-hBr-313123.jpg 4 32 9

O samotném atentátu na zastupujícího říšského protektora a šéfa RSHA Reinharda Heydricha již bylo napsáno snad vše, co napsáno být mohlo. Událostem, době a osudům, které samotné akci předcházely, se však již tolik lidí nevěnovalo. Kniha Provedu! přináší románové zpracování skutečných událostí, motivů a celkové nálady doby konce třicátých a čtyřicátých let, které vyvrcholily operací Anthropoid a atentátem na říšského protektora Heydricha. Příběh je založen na skutečných událostech. Autor nastudoval archivní prameny a získal přístup k velkému množství faktů, na jejichž základě zrekonstruoval několik dějových linií, jež mají vysvětlit zásadní milníky v novodobých dějinách našeho národa, které se v několika místech protínají a vrcholí smrtí Reinharda Heydricha.... celý text

Přidat komentář

MartinJay
17.08.2020 3 z 5

Zajímavě napsaná kniha, ale bohužel je to ten typ "jednou přečíst a založit". Knihu jsem koupil na doporučení. Jinak bych si jí asi v knihkupectví nevšiml.

Mira7
01.06.2019 5 z 5

Motivem k přečtení knihy bylo její téma, které si myslím rezonuje v naší společnosti do dnešních dní. O historii a o tu českou zvlášt se zajímám. Byl jsem proto na knihu zvědavý. Na způsob, kterým autor události podá.
Kniha nabízí ucelený pohled na období od druhé poloviny 30. let, počáteční sebejistotu na platnost spojenectví, až po rozklad. To vše je ale již známo, na knize proto oceňuji příběh, který autor okolo hlavního hrdiny stvořil. Podařilo se mu vložit do dějepisných údalostí množství postav a jejich živé literární zpracování. Nečekal jsem, že se děj dostane třeba i k Lídě Baarové.
Kolikrát jsem pátral po informacích o prezidentu Benešovi, Františku Moravcovi, kterého dnes snad skoro nikdo ani nezná? V knize je toho o nich dost. Hodně autenticky působí i zpravodajské depeše, není poznat, co je a není literární zpracování.
Celá kniha se čte lehce, jakoby i vtipně a přitom je ze všeho na pozadí cítit úzkost.
Je vidět, že si autor dal velkou práci s přípravou a studiem doby.
Dlouho jsem nečetl novodobou knihu od českého autora, o to více jsem byl překvapen.


orinka3
06.12.2018 5 z 5

Knihu jsem si půjčila kvůli autorovi, protože jsem si ho dobře zapamatovala podle jeho první knihy. Ani podruhé mě nezklamal. Historická fakta střídají Adamovy zážitky. Styl a zpracování jsou výborné, známé postavy z naší nedávné minulosti tu defilují v celé kráse. Na autorovi se mi líbí, že se nevyhýbá ani velmi zvučným jménům a netrpí v knize již zmíněnou "předposraností". Příjemná, vtipná a chytrá četba.

Gracian1964
06.12.2018 5 z 5

Keď som na knihu narazil v kníhkupectve a zistil, o čom pojednáva, musel som ju kúpiť, pretože téma, ktorou sa zaoberá, ma zaujíma a baví. Je to síce beletristické spracovanie, ale vychádza zo skutočnosti a v príbehu účinkujú skutočné historické postavy. Možno nie všetky sú skutočné, ale to som neriešil. Kniha ma bavila a je pomerne dobre napísaná.

kalinka99
09.01.2018 2 z 5

Líbilo se mi, že to bylo proloženo zápisky důležitými osobnostmi za války. Za mě spíš, že si na tuhle knihu za pár měsíců ani nevzpomenu. Snad jen to, že jsem se přiblížila době za protektorátu.

Hakuka00
30.04.2017 3 z 5

Ta kniha je trochu jako kronika. Spíš než příběh nám chce ukázat dobu. Ale já nevím, nějak mi přišlo, že z té slepené koláže chvílemi vytéká lepidlo. A že si ji autor hrozně chtěl napsat a splnit si tak pár mokrých snů. V mnoha ohledech.

hellena1523
09.02.2017 3 z 5

Opět jsem mile překvapena českým autorem. Po knize jsem sáhla, protože mě zaujala anotace, a jsem moc ráda, že jsem se do ní pustila. Toto období a skutečné osoby, které v příběhu vystupují, jsou pro mne velmi atraktivní, tudíž jsem neměla šanci se při čtení nudit. Autor navíc píše poměrně čtivě. Některé části působily trochu kostrbatě, ale většinou jsem byla spokojená.
Znovu se ke knize určitě nevrátím a že bych na ní pěla ódy a byla uchvácena, to říct nemohu, ale označila bych ji jako lepší průměrný román na motivy skutečných událostí.

ondrej.b
02.01.2017 5 z 5

Skvěle napsaný román a zajímavé období v něm zpracované. Moc se mi to líbilo a určitě se ke knize vrátím.

Horalka5
11.11.2016 5 z 5

Krásně napsaný čtivý román, který pojednává o tom, co se událo před atentátem na Heydricha. Děj je prolnutý zápisky z deníků "hlavních postav", které mi jednak celkem osvěžily paměť, ale také se mi vše spojilo s mými získanými znalostmi na toto téma :)