Proti všem

Proti všem https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136755/bmid_proti-vsem-Y2J-136755.jpg 4 46 7

V románu Proti všem se Tom Clancy a Peter Telep věnují problematice pašování drog a hrozbám útoků blízkovýchodních teroristů. Děj knihy čtenáře přivádí do dvou měst po obou stranách hranice mezi Mexikem a USA, na místa, kde dochází k rozsáhlému pašování drog. V Juárezu mezi sebou bezohledně válčí dva nejmocnější mexické drogové kartely o to, kdo ovládne přísun drog přes hranici do USA. Na pozadí těchto skutečností se odehrává napínavý děj. Nepřátel je skutečně mnoho – patří k nim nejen drogové mafie, do obchodu s drogami zasahuje i Tálibán, podporovaný vládci kmenových území v Pákistánu a v Afghánistánu. Román líčí dramatické události a vraždy provázející stavbu tunelu pod hranicí USA s Mexikem, který má být jeden z největších, a usilovné a dlouho neúspěšné pátrání po tajemném vůdci mexického juárezského kartelu, jenž tunel buduje. Do spletité pašerácké sítě obchodníků s drogami, kteří dodávají své zboží do USA, patří pěstitelé marihuany, zpracovatelé koky v Jižní Americe i na jihu USA a afghánští obchodníci s opiem. Do této sítě navíc proniká skupina teroristů, kteří usilují o navázání spolupráce s některým z drogových kartelů, aby s jeho pomocí tajně pronikli do USA. Zamýšlejí „zopakovat 11. září“. Podaří se jim násilně, a proti vůli vůdce mexického drogového kartelu, projít nově vybudovaným tunelem do USA.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Against All Enemies , 2011


více info...

Přidat komentář

danny_21
01.08.2022 3 z 5

Další špionážní román z pera Toma Clancyho, který si přizval k práci kolegu Telepa, dopadl docela solidně. Kniha se zaobírá fungováním mexických drogových kartelů v tomto případě odebírajícími matroš s Afghánistánu, na které se napojí teroristé z těchto končin, kteří mají v plánu šířit džihád v Optimistických státech. Ještě že se kolem motá chrabrý člen SEAL jednotky, který ač v zajetí traumat a empatií, překypuje oddaností vlajce s pruhy a hvězdami a rozdá si to s každým darebákem. Praktiky drogových dealerů jsou zajímavě popsány, lidský život nemá valnou cenu, postavy jsou šablonovitě černobílé - darebáci jsou darebáci, hrdinové reky a celé to popisné vyprávění bych osekal o takových 200 stránek, solidní lepší průmer - 65 %

ondra2
10.05.2020 4 z 5

Nebylo to špatné, postupně se děj slušně rozjel, nicméně starší věci od Clancyho jsou rozhodně lepší. Možná by méně zápletek znamenalo více kvality, přestože se kniha četla dobře a rychle.


trudoš
25.02.2016 2 z 5

Těšil jsem se na regulérní válku americké armády s drogovými kartely a místo toho obdržel kýčovitou story o prohnilých teroristech a hrdinných vojácích. Víceméně slabota, Tom Clancy a Peter Telep jsou sice silní v jednotlivých scénách, ale příběh postrádá konkrétní dějovou linii. To je často způsobené tím, že autoři jednoduché věci dělají komplikovanými a komplikované jednoduchými. Vyprávění připomíná sled akčních scén, přičemž nějaký tvar začne celek nabírat až v posledních stech stranách. Navíc je román zalidněn obrovským množstvím postav, z nichž valná většina je čistě vedlejších. Dělat si průběžně přehled v tom, koho sledovat a koho vypouštět, byl vpravdě nadlidský úkon.
Ale při vší kritičnosti musím přiznat, že některé dílky skládačky občas chytly. Po řemeslné stránce to též docela jde, i když charakterizace postav je dost ubohá - vojáci jsou svědomití a obětaví, zločinci bezcitní a krutí. V důsledku to tak celé evokuje nízkorozpočtový akční film, prokládaný spoty na službu vlasti.

klataworld
07.08.2015 5 z 5

Na začátku nekonečně se táhnoucí kniha, ale po začtení do příběhu jsem se "nekonečného" konce dočkala až velmi brzo. Napínavý a stále se rozvíjející děj dodal knize zvláštnost a autoritu. S každou stranou jsem se stále víc a víc ponořovala do nespravedlivého světa drog a teroristů. Kniha mě uchvátila ve všech směrech; jak dějovým, tak i znaleckým.

dangerita
12.09.2013 4 z 5

Když jsem viděla zápletku, trochu jsem se zalekla, zda to autor tentokrát nepřehnal. Ale mile mě překvapil. Z několika jeho posledních knih jsem byla mírně zklamaná, ale při čtení Proti všem jsem měla pocit, že se vrací starý dobrý Clancy tak jak ho znám z Honu na ponorku, Kardinála z Kremlu a dalších jeho výtečných románů. Děj by klidně mohl být inspirován skutečnou událostí nebo se skutečnou událostí stát. To druhé doufám nenastane.

Jediné, co bych si dovolila vytknout, je trochu moc pasáží se strohým popisem taktiky, vybavení či výstroje. Znalosti má autor výtečné, ale uvítala bych lepší začlenění do děje. Místy şe mi zdálo, že to přerušuje jinak výborný dějový spád.

rasputin
02.07.2013 4 z 5

Působivé, dramatické, napínavé, poučné, čtivé. Zde se mi opět potvrzuje, že pětistupňové hodnocení je nedostačující. I když je kniha skvělá, nemůžu dát stejný počet bodů, jako třeba Steinbeckovým Hroznům hněvu nebo Kmotrovi od Maria Puzza.

čef
04.04.2013 5 z 5

Hodnotím jako jednu z nejlepších románů, které jsem od Clancyho zatím četl. Kniha je nabitá mnoha informacemi o boji proti terorismu a drogám. Vyprávění je střízlivé bez příkras, ale velmi působivé. Svět agentů je zde hnusný, frustrující, bez budoucnosti a veřejného ocenění. Nepřátel jsou mraky, cena života žádná a občasná vítězství hodně zasloužená mnoha mrtvolami těch zlých, ale i hodných.

Autoři knihy

Tom Clancy
americká, 1947 - 2013
Peter Telep
americká, 1965

Kniha Proti všem je v

Přečtených65x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce77x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x