Protentokrát aneb Česká každodennost 1939-1945

Protentokrát aneb Česká každodennost 1939-1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212815/mid_protentokrat-aneb-ceska-kazdodennost-1939-212815.jpg 4 84 29

Období Protektorátu Čechy a Morava bezesporu patří mezi nejtemnější etapy naší historie a byl o něm vydán bezpočet knih. Tato však na léta 1939-1945 nahlíží poněkud jinak.

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: ekniha , Čas
více info...

Přidat komentář

Milton
10.01.2024 2 z 5

Dosti slabé, snad pro člověka historií zcela nepolíbeného by to mohlo stačit.

Felidae
16.10.2023 2 z 5

Přesně tomuhle se říká zbytečná kniha. Udivuje mne, že takový průměrný kompilát vůbec někdo vydá....Velice povrchní "dílo" a plné nepřesností - ty lze rozdělit do dvou skupin - jednak úplné hlouposti, jednak vzniklé tím, že autorka míchá "hrušky s jablky". Pro znalé čtenáře je tahle povrchní záležitost ztráta času, pro neznalé až nebezpečná, jelikož svádí udělat si obraz zcela mimo realitu. Dvě hvězdičky jen díky dobře vybraným ilustračním fotografiím.


Skodinka89
11.09.2022 4 z 5

Psáno trošku jako diplomová práce, ale člověk může díky autorce najít další zdroje informací.
Rozhodně bych to úplně neodsuzovala, je tam dán jiný úhel pohledu na dobu Protektorátu.

terimila
23.01.2021 2 z 5

Během celého čtení jsem se nemohla ubránit dojmu, že jsem opět na doktorátu a opět dělám oponentury diplomovejch prací. Přesně tak na mě tahle knížka působila. Kdybych psala oponentskej posudek, slečnu bych pochválila, dala bych jí pěknou jedničku, i když s pár fousy (v některých kapitolách ignorovala snad nejznámější příklady - zejména mě práskla do očí kapitola o církvích a její opomenutí pomoci pravoslavných parašutistům v chrámu v Resslovce)... Ale jo, shromáždila zajímavé informace a dobře je utřídila, jako práce adepta historické vědy je to velice dobré.
Ale jako knižní vydání... no, nevím, od toho asi čekám trochu víc. Hlavně jít víc do hloubky. Takhle to jen klouže po povrchu, autorka se na malém prostoru snaží obsáhnout skoro všecky aspekty kažodenního života a pak je pochopitelný, že většinou jen klouže po povrchu... Není to nezajímavej počin a pro určitou cílovku by to mohlo být užitečné (napadaj mě třeba děti na 2. stupni ZŠ a středních školách)... ale člověk, co se už o období druhé války nějak zajímá, asi čeká trochu víc. Vlastně docela přemýšlím, jestli knížku nedám někam dál do knihobudky, a to dělám fakt málokdy.

makovec201
23.11.2020 5 z 5

Ta kniha je skvělá, nic pro intoše bažící po nekonečném množství dat a plků. Je to přehledné, je tam spousta zajímavých informací, zvlášť pro ty, kteří se narodili dlouho poté, co časy, o nichž kniha pojednává, skončily. DOPORUČUJU!

poiu
06.10.2020 3 z 5

Kratičká exkurze do dějin české každodennosti za období Protektorátu... Věřím, že autorka má o tématu hodně načteno, nicméně kniha na mě působí trochu plytce, myslím, že o daném tématu by se dalo (a mělo) rozepsat mnohem obsáhleji...

Jako velké plus hodnotím seznam použitých zdrojů, které mám v plánu si přečíst.

gemi
16.05.2020 4 z 5

Obdobně jako u prvorepublikové Byli jsme a budem jde o popis reálií, tentokrát z doby "protentokrátu". Poučné čtení a dějinná fakta, na která bychom nikdy neměli zapomenout.

Ctv
22.12.2019 2 z 5

Váhala jsem mezi 2 a 3 hvězdami. Autorka jistě o tématu protektorátu něco ví a pokud přečetla všechny knihy, které jsou uvedeny jako zdroje citací, tak klobouk dolů. Ovšem čekala jsem od knihy mnohem, mnohem víc. Dějiny každodennosti tam v podstatě byly popsány minimálně. O reálném životě lidí a třeba i konkrétních rodin jsem se mnoho nedozvěděla. Jen všeobecně známé informace o lístcích na jídlo, o šatenkách, o nedostatku potravin. Na vydání speciální knihy o dějinách každodennosti protektorátu to chtělo asi nastudovat mnohem víc. V tomto směru mne zaujaly snad jen informace o cenách některých potravin a pochutin.
Beru knihu především jako zdroj inspirací na knihy, ze kterých čerpala autorka. Některé si jistě přečtu.
Vytkla bych také formát vložených fotografií. Obrázky dobových dokumentů jsou tak malé, že si člověk často obsah dokumentu nepřečte než s lupou.
Vzhledem k velikosti knihy (malá, útlá, přečtete za odpoledne) to asi nemohlo dopadnout jinak, než že autorka jen klouže po povrchu různých témat.
Kdybych tuto knihu nezakoupila a nečetla, o nich bych nepřišla.

Vašek56
22.08.2019 1 z 5

No co říct, prostě výcuc z odborných knih, z knih, které opravdu o tomto tématu něco ví.
Rychle se asi muselo něco napsat. Hodně nepravd, autorka asi i na některých místech nebyla viz. Terezín. Přečteno rychle. Za mě ne.

krejcovka76
21.06.2019 4 z 5

Jednoduchý pohled na jedno temné období našich dějin. Četla se pomalu sama. Některé pasáže trochu více zrychlené a zkrácené, ale celkový dojem je velmi dobrý. Používala bych jí jako učebnici v základních školách.

mot33
12.02.2019 4 z 5

Takový výběr co to bylo za kolik to bylo proč to bylo za mě ano.

Popko
10.06.2018 3 z 5

Útlá knížečka přečtená za jedno odpoledne. Pěkný náhled na každodenní život v protektorátu. Knihu bych dala studentům středních škol do doporučené literatury.

prochajda
09.02.2018 4 z 5

Kniha se dobře četla, bylo to takové celkové shrnutí jednoho nešťastného období naší země na které by se nemělo zapomínat.

martina2704
16.01.2018

Některá témata byla pojednána stručně, některá trochu nepřesně, škoda, že chybí zdroje. Knížku jsem si ale nekupovala s tím, že chci něco hodně odborného (přeci jenom na to tu máme jiné kapacity), spíš jako oddychovku u které mě zajímalo, jak se s tím autorka popasuje. A musím říct, že nakonec mám pozitivní dojem. Hezky se četla, atmosféru doby a její každodennost popisuje celkem přesvědčivě, místy i nějaká ta zajímavost, kterou jsem netušila (ještě jednou - škoda těch zdrojů). Suma sumárum, čtyři hvězdičky.

Kakho-Oto
01.11.2017 3 z 5

Vzhledem k datu narození autorky (ročník 1989) lze říct, že se s tématem dobře popasovala. Nicméně nejde ani o odbornou knihu, ani o knihu, jež by byla prosta velkého množství chyb. Zejména její krátká stať o partyzánech není objektivní. U tak závažného tématu je třeba napsat podstatně více informací a až poté si mohu dovolit něco hodnotit. 65 procent

chodícírohožka
31.07.2017 1 z 5

Stejně jako u předešlé knihy (Byli jsme a budem) postrádám uvedení zdrojů k informacím v textu a smyl některých obrázků (a jejich popisků).

alhl
01.05.2017 4 z 5

Stručný přehled o každodenním dění v protektorátu, užitečný pro první seznámení s tématem, využitelný v hodinách dějepisu dle mého názoru. Sem tam jsem bohužel narazila na nějakou nepřesnost, způsobenou pravděpodobně snahou o zjednodušení a zestručnění vzhledem k rozsahu publikace. Celkově ale hodnotím tento titul jako přínosný.

Isew
28.04.2017 4 z 5

Překvapivě čtivá knížka. Když jsem jí kupovala, možná jsem čekala ještě trochu víc obyčených příběhů z té doby. Co ale musím pochválit, a co nelze knížce upřít je, že deprese té doby na mě dýchala opravdu silně.

ArwenEvenstar
13.04.2017 4 z 5

Rozhodně přínosná knížka, která na pozadí válečncýh událostí líčí každodenní život protektorátního obyvatelstva.

lucie0089
21.03.2017

Přečteno během chvilky, kniha byla velmi čtivá, spíše však populárně-naučná.