Protektorát a osud českého odboje

Protektorát a osud českého odboje https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122105/protektorat-a-osud-ceskeho-odboje-122105.gif 5 3 4

Základem textu je autorova disertační práce (z r. 1969), která posléze vyšla v r. 1971 v knižní podobě v New Yorku a v Londýně. Autor velice podrobně sleduje otázku české reakce na německou okupační politiku a zřízení protektorátu se všemi známými událostmi a z nich pak i vyplývajícími důsledky. Začíná přehledným rozborem situace v zemi a všímá si národnostního konfliktu Čechů a Němců od r. 1935 až do přijetí mnichovské dohody a po vznik protektorátu. V této souvislosti si všímá hlavních protagonistů - Hitlera, K.H. Franka, a K. von Neuratha na straně německé a z českých osobnostím se zabývá postavou E. Beneše, generála Eliáše a E. Háchy. Sleduje odchod českých představitelů do exilu a vznik zahraničního i domácího odboje, oficiální politiku státního prezidenta Háchy a jeho vlády a zároveň i problematický vývoj kontaktů s Benešovou londýnskou vládou. Osobnost prezidenta Beneše autor hodnotí značně kriticky, a to nejen pro jeho rozhodnutí nepostavit se Hilerovi, ale i pro jeho odchod do exilu a celou politiku londýnské vlády. Na druhé straně pak poukazuje na úlohu českého fašismu za protektorátu a činnost jeho politických organizací, zejména Vlajky. Celá kniha vrcholí atentátem na R. Heydricha a následnou perzekucí, což vše autor posuzuje jako akt naprosto zbytečný. Závěrečné hodnocení celého českého odboje a jeho důsledků pro budoucnost národa vyznívá nakonec značně rozpačitě a autorovy pokusy o zobecnění naprosto nepředsvědčivě... celý text

Přidat komentář

Cortegos
20.03.2023 4 z 5

Nepříliš dlouhé nepříliš podrobné a čte se samo. Poslouží jako dobrý úvod do problematiky, ale bádání už pokročilo, a tak s jistotou lze říci, že na některé věci dnešní historici pohlížejí už jinak. Z tohoto důvodu bych možná sáhl po jiné knize. Navíc jsme se, co vím zatím nedočkali překladu druhého dílu a proto pokud nechce vzít anglický originál, skončíte heydrichiádou.

Habrovan
16.06.2022 5 z 5

Velmi dobře zpracovaná tématika.


petr8414
28.12.2016

Publikace je značně tendenční, bagatelizace českého odboje autorem je zjevná a poněkud neprofesionální. Aneb pod bitvě ja každý generál. Nejhorší dílo o období protektorátu, které jsem kdy četl.

oolinkaa
10.10.2014 5 z 5

Kniha pro širokou škálu čtenářů. Je zde vše stručně vysvětleno, žádné těžké pojmy. Ale je pravda, že asi až tak nic moc se o protektorátě nového nedozvíte.

Štítky knihy

Protektorát Čechy a Morava

Autorovy další knížky

Vojtěch Mastný
česká, 1936
2003  93%Protektorát a osud českého odboje
2001  100%Studená válka a sovětský pocit nejistoty 1947-53

Kniha Protektorát a osud českého odboje je v

Přečtených3x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x