Prošli jsme peklem...a v pekle se ušpiníte

Prošli jsme peklem...a v pekle se ušpiníte https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307913/bmid_prosli-jsme-peklem-a-v-pekle-se-usp-vuq-307913.jpg 4 7 1

Nad vzpomínkami se pomalu stahují mračna. Poslední, kteří přežili holokaust a pronásledování evropského židovství, brzy utichnou. Mnozí z nich o své útrpné cestě koncentračními tábory, o útěku či emigraci vyprávěli, jiní celý život mlčeli, svoje vzpomínky si nechali pro sebe nebo se pokusili zapomenout. Toto mlčení už brzy zavládne navždy. Dále pak bude muset být tato skutečnost zprostředkovávána pouze prostřednictvím historiků a potomků těch, kteří přežili. Ale jaké mohou být vzpomínky „z druhé ruky“? Budou další generace vůbec ještě schopné pochopit dimenzi těchto zločinů, když už nebude moci žádný z bývalých vězňů koncentračních táborů, žádný emigrant vyprávět o vlastních zážitcích? Tomuto účelu by měla posloužit i tato kniha. V rozhovorech s 24 přeživšími (včetně několika Čechů, mezi jinými i spisovatele Ivana Klímy) jsou popsány typické životní osudy pro biografii evropského židovství ve 20. století.... celý text

Přidat komentář
rarášek
rarášek
21.04.2018 5 z 5

O holocaustu už jsem leccos přečetla, ale ještě nikdy jsem nečetla knihu plnou rozhovorů s lidmi, kteří to zažili, ať už na vlastní kůži nebo jen tak pocitově (věděli, že se děje něco špatného). Na knihu jsem narazila v LK a do té doby jsem o ní vůbec nevěděla. Investice do ní se určitě vyplatila.
Tyto rozhovory byly udělané ještě dlouho předtím, než u nás byla v roce 2016 přeložena, takže většina z těch lidí už je bohužel dávno po smrti. Díky této knize jsem také objevila jiné knihy, které jsem si zapsala do už tak dlouhého seznamu knih k přečtení. Rozhovory to byly opravdu zajímavé. Pokaždé, když jsem četla další rozhovor, narazila jsem na jiný příběh, jiné zkušenosti, jiný charakter. Nikdo z nich neměl do slova a do písmene stejný příběh (i otázky nebyli všude úplně stejné), ale každý z nich svůj vlastní příběh, který se lišil od toho předchozího. Někteří přežili díky tomu, že včas emigrovali, že se schovávali nebo že byli houževnatí a zvládli hrozné zacházení v koncentračních táborech.
Kniha byla odlišná od jiných, které jsem četla právě formou rozhovorů s těmito lidmi. Doporučuji každému, koho zajímá toto téma a komu nejsou jejich příběhy ukradené. :)

Štítky knihy

koncentrační tábory vystěhovalci, emigranti emigrace židovství holokaust, holocaust přeživší holokaustu přežití

Autorovy další knížky

Martin Doerry
německá, 1955
2005  88%Mé zraněné srdce
2016  89%Prošli jsme peklem...a v pekle se ušpiníte

Kniha Prošli jsme peklem...a v pekle se ušpiníte je v

Právě čtených1x
Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce10x
Chystám se číst12x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x