Prorokyně a hlupák

Prorokyně a hlupák https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504916/bmid_prorokyne-a-hlupak-Nsu-504916.jpeg 4 244 65

Amatérská švédská astrofyzička Petra spočítala, že 7. září 2011 ve 21.20 zanikne svět. Toto proroctví ji svede dohromady s poněkud jednoduchým Johanem, který umí proměnit obyčejné jídlo v gurmánský zážitek, a s důchodkyní Agnes, která si pod falešným profilem vydělává jako mladá influencerka. Společně se v karavanu vydávají do Říma, kde hodlají svůj zbývající čas využít na maximum. Jak už to ale bývá, nic nejde podle plánu. Dokonce ani ten konec světa. Jedná se o šestý román Jonase Jonassona, který čtenáře vezme na road trip okolo světa, ze Švédska přes Afriku do Ameriky. Autorův typicky vtipný, lidsky uvědomělý příběh ze života o tom, co se stane, když se tři, sice zvláštní, ale morálně velice silné osoby setkají, a najdou způsob, jak vzájemně propojit svoje plány. A to vše typickým, oblíbeným Jonassonovským stylem, který čtenáře tak baví.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: ekniha , Panteon
Originální název:

Profeten och idioten , 2022


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
31.03.2024 4 z 5

Tyhle knížky musím číst doma, protože se u nich přiblble směju a pitvořím :).
Jak taková šílená kombinace může fungovat, nemám tucha, ale příběh tří pošuků bez řidičáku, cestujících nejen Evropou karavanem s falešnou zančkou, v době krátce před koncem světa... funguje parádně.

teeyinka
31.03.2024 4 z 5

Jonasson se vším všudy aneb věděla jsem, co dostanu, a taky jsem to dostala: humor, absurdní situace i dialogy a zamotané příběhy včetně politických aktérů.


slaska77
03.03.2024 4 z 5

Kdo se chce pobavit a má trochu času, určitě si vždy užije s JJ, audio knihy čtené Martinem Stránským jsou pro mě špička a humor autora se k tomu skvěle hodí. Johan, Petra a Agnes, trojka, kterou si oblíbíte, i když knížky jsou si tak nějak dost podobné. Ale je to prostě jeho styl.

tlllk
25.02.2024 4 z 5

Úprimne po zabijakovi som toho moc nečakal, ale toto celkom milo prekvapilo príbeh bol svieži, moc sa nenimral v trápnych scénach alla mr. Bean a postavy ma bavili. Malo to svoje muchy, ale ako audio to bolo fajn.

L.Helena
14.02.2024 3 z 5

Audiokniha
Jonassonovy knihy nejraději poslouchám, mám pocit, že se u nich nasměji víc, než kdybych je četla. Bavil mě ten příběh naivního prosťáčka, který ve své prostoduchosti ovlivňuje světově známé osobnosti. Stejně u mě asi ale pořád vede Stařík a Analfabetka.

EliskaD
13.02.2024 2 z 5

Jonassona můžete mít rádi nebo vůbec ne. Já patřím do té druhé skupiny. Bohužel mě na opačnou stranu nepřiklonila ani tato kniha. Styl vyprávění mi zkrátka nesedí. Přečteno do čtenářské výzvy.

Librorumistka
19.01.2024 4 z 5

Toto byla moje první kniha od tohoto známého autora a rozhodně jsem nebyla zklamaná! Tato kniha byla příjemnou oddechovkou, u které jsem se poměrně pobavila. Musím však upozornit, že kniha je plná bizarních situací, které na první dobrou nedávají příliš smysl, ale nakonec zjistíte, že vše souvisí se vším. Líbil se mi originální námět i postavy, z hlediska děje byla kniha místy slabší. Je napsaná poměrně dobře a jak jsem již psala, u některých scén jsem se i pobavila. Za mě je to ano.

Káťa484
09.12.2023 4 z 5

Kniha se četla moc hezky, parádně zakomponované i reálné osoby. Mohla ale skončit již prvním výpočtem konce světa.

PPardinio
25.11.2023 3 z 5

Opravdu velká škoda, že po zdařilém roadtripu do Říma přišly Kondory a prezident Aleko. Do té doby mě bavil hlupák Johan, jeho kuchařské vsuvky a celý doprovod. Od přesunu na smyšlený ostrov mi příhody celé party vadily více a více. Jonas Jonasson vychází bohužel ze stále stejného formátu a to, co bylo cool ve Staříkovi, působí již jako vykrádání sebe sama. Jestli to jiným nevadí, tak mě teda ano. Uznávám, že místy jsou situace úsměvné, dobře se to čte, ale chce to něco změnit. Při neustálém opakování Obramy bez r jsem zatínal pěst. Neočekávám však, že JJ bude v dalších případných knihách něco měnit, když se knihy prodávají.

veriszv
19.10.2023 3 z 5

Stejné jako autorovy předchozí knihy. Zábavné, ale nic nového.

bouncer
13.10.2023 4 z 5

Jonassonův styl mám rád, je to čtivé, je to sice občas přihlouplé, ale zábavné a toho si cením. Myslím si že Prorokyně a hlupák je jedna z jeho lepších knih, ale plné hodnocení nedávám spíš kvůli osobní averzi k některým postavám.

karolina0346
16.09.2023 5 z 5

Kam se hrabe stařík :)

jarin58
04.09.2023 4 z 5

Můj první Jonasson a dobrý Jonasson.

Geramon
31.08.2023 5 z 5

Chtěl jsem dalšího Jonassona, neboť sem četl všechny jeho knihy.
A dostal jsem Jonassona.
Chtěl jsem, aby byl alespoň z 80% tak dobrý jako třeba stařík.
A je pro mě 104% tak dobrý)))
Jsem spokojen a kniha se mě líbila.
Dle mého možná nejlepší jeho kniha. Alespoň pro mě.
A kdo nevěří, ať tam běží )))

Peter73
26.08.2023 2 z 5

Jonassona som si obľúbil kvôli jeho absurdnému humoru, spája veci nespojiteľné. Ale... tento príbeh má všetko čo majú jeho knihy mať, ale nie je vtipný, prečo ? V knihe sa striedali dobré pasáže s nezaujímavými prázdnymi vetami, ktoré neboli ani trochu vtipné. V každej jeho knihe sú zakompovaní mocní ľudia, teraz je to Barack Obama, ktorý dokonca trochu zasahuje do deja a Putin. Jeho postavy v tejto knihe sú také nezmyselné, autorovi došiel vtip. Myslím, že jeho ďalšiu knihu prečítam iba ak bude mať veľmi vysoké hodnotenie.

LenkaWal
25.08.2023 5 z 5

Skvělé. Dlouho jsem odkládala, ale konečně jsem se odhodlala. A nelituju. Krásné, milé a vtipné. Půjdu i do dalších.

Honey0105
05.08.2023 4 z 5

Příjemná oddechovka. Knihy od autora mám moc ráda, hlavně protože mi sedí jeho humor. Většinou se od srdce zasměji. Tato kniha nebyla výjimkou. Zase jsem se nasmála. Od poloviny už se mi ale příběh začal trochu táhnout. Zabiják Anders je tedy pořád ve vedení.

kuruteku
02.08.2023 4 z 5

Jasně že Stařík byl pecka, ale až na Zabijáka se to ostatní dá také číst. A smát se i nahlas. A kroutit hlavou nad nepravděpodobnými náhodami (měli Kondory prezidenta Aleka). Nicméně pocit spokojenosti převládá. Obamu snad nemilují jen trumpiste Jo a musím někdy ochutnat ten vartenbrodsky sýr (já vím, že to je kostrbatějsi jméno, ale co).
P.S. Já vůl, taky na všechno naletím. Ale i v guglu je vidět, že lidé hledají ostrovy Kondory. Bravo, autore.

Slůník
30.07.2023 4 z 5

Chytrá kombinace realistického a naprosto nepravděpodobného.

MatBla
19.06.2023 3 z 5

Po staříkovi a analfabetce (které miluju) jsem sáhla po téhle knize, ale musím přiznat, že jsem se do ní musela nutit.
Jo, byla místy vtipná, ale prostě mi nesedla.