Propast času (remake)
Propast času (remake) série
1. díl >
Jedné noci se celý svět změnil. Lidské dějiny se roztříštily a střípky civilizací od pravěku až po vzdálenou budoucnost se znovu složily do chaotické koláže. Do přímého kontaktu se tak dostaly kultury, které předtím oddělovala propast stovek, nebo i tisíců let. Studentka archeologie Toňa se následující ráno probouzí na chatě v jižních Čechách a zjistí, že zbytek vesnice zmizel. Silnici i domy nahradil hluboký les. A to ještě netuší, že nedaleká středověká zřícenina se proměnila ve tvrz z doby své největší slávy. Ani to, že v jižních Čechách táboří římské legie a po nedalekých pláních se procházejí mamuti, tlupy pralidí a jeden bitevní robot zatoulaný z 23. století… Nemluvě o vzdálené německé tankové rotě z druhé světové války, jejíž velitel se rozhodl přebudovat nový svět k obrazu svému. Dokáže Toňa zjistit, co zhroucení časoprostoru způsobilo? A dokáže v takovém světě vůbec přežít?... celý text
Interpreti: Anita Krausová
Komentáře knihy Propast času (remake)
Knihu jsem četl až po Inferiu, takže jsem čekal možná trochu více humoru, ke kterému prolnutí časových linií vyloženě vybízí. I tak, jsem se ale bavil. Nakonec, možná v tom tkví čtivost knihy - Bureš koktejl namíchal tak, aby bavil a zároveň působil inteligentně a ne přehnaně brakově a pitomě. Koho by nebavilo SS vs římské legie..
(SPOILER)
Dostal jsem doporučení zkusit tohoto autora a je to tedy má první přečtená kniha. Takže nemohu srovnávat, jako jiní.
Podle mne je prostředí pro děj velmi zajímavý nápad, který jsem ještě nikde nezachytil. Budu se akorát ještě muset podívat na Vonnegutovo "Časotřesení", na které sám autor upozorňuje a které jsem nečetl, nebo zapomněl. Pomíchání časových dob a střet různých skupin obyvatel z různých dob dává obrovské možnosti k vymýšlení příběhů a autorovi se to celkem daří. Trochu mi přišlo divné, jak malé zalidnění území je popisováno, ale na konci mi to autor vysvětlil - 99% času země je pravěk bez lidí, jen se zvířaty. To má logiku a z tohoto pohledu tam bylo lidí až moc :).
Co bych mohl vytknout je menší propracovanost děje a postav. V tomto směru je velký nevyplněný prostor. Děj působí dojmem zjednodušení na otázku - kdo má větší klacek. Pokud v prvním díle vítězí zbraň z 23.století, tak se jen ptám, kdy přijde někdo ze století následujících a kniha přijde o hlavní hrdinku.
Každopádně tuto knihu zkuste a udělejte si vlastní názor. Já jdu číst druhý díl :).
Predstavte si, že sa ráno zobudíte a svet je úplne hore nohami. Cesta, po ktorej ste včera kráčali, zmizla, ruiny neďalekého hradu zázračne ožili, len kúsok od vás sa pokojne pasú mamuty, na druhej strane pochodujú rímske légie a niekde v diaľke vás sledujú stroje z budúcnosti.
Presne toto sa stalo Antónii. Tým sa začína príbeh, ktorý vám nedovolí ani na chvíľu vydýchnuť.
Nepamätám si, kedy som naposledy prečítala knihu tak rýchlo, ale za jeden deň som zvládla približne 400 strán. Je plná akcie, dejín, ale aj lásky. Je napínavá, zaujímavá a úplne iná. Číta sa neuveriteľne dobre a bavilo ma sledovať, ako autor dokázal vybrať rôzne časové obdobia a spojiť ich tak, že príbeh pôsobil logicky a vyvážene. Každé obdobie je vybrané s citom a presne zapadá do veľkolepej mozaiky, ktorá nakoniec vytvára nový a nesmierne zaujímavý svet.
Dej sledujeme z viacerých uhlov, od pravekého človeka cez rímskeho legionára a vojaka druhej svetovej vojny až po postavy z ďalekej budúcnosti. Každý z nich sa snaží prispôsobiť úplne novej realite. Ak by som mala spomenúť jediný nedostatok, postavy podľa mňa prijali ten náhly zvrat až príliš rýchlo. Ich vnútorný boj a pocity by mohli byť vykreslené o čosi viac. Ale je to len detail, ktorý v záplave neustálej akcie ani nestihnete postrehnúť.
Páčilo sa mi, že hoci technológie a sila majú navrch, príbeh krásne ukazuje, že premyslená stratégia a rozum môžu byť často dôležitejšie než surová moc. Celý koncept, spájanie rôznych časových období a vytvorenie úplne nového sveta, je proste fascinujúci.
Túto knihu by som bez váhania zaradila medzi vrcholy môjho čitateľského roka. Odporúčam ju všetkým fanúšikom fantasy, sci-fi aj cestovania v čase. A už teraz sa neviem dočkať ďalšieho dielu.
PS: Chcem tam dinosaurov :D
jeden z najoriginálnejších nápadov na knihu tohto charakteru čo som čítal , všetko spolu funguje ako ma - teším sa na ďalšie diely
Mám rád knihy Romana Bureše. Jsou velmi poutavé, mají spád a člověk se často i něco dozví. Kdybych měl něco vytknout, tak snad jen to, že v tomto románu až na Antonii a Neffiho cestují časem jen vojenské jednotky. Jakoby v těch obdobích snad nežili žádní civilisté.
Skvěle sladěný mix dějin, budoucnosti, napětí a uvěřitelné romance, se silným příběhem na pozadí. Je až podezřelé, jak skvěle to drží pohromadě.
Nemůžu si pomoct, ale audioverze byla prostě perfektní! A nejlepší linka? Samozřejmě Tonina a Luciova.
Pro čtenáře, který rád čte historickou beletrii je Propast času sladký dortíček za odměnu! Protože tady dostane naservírováno několik historických období do jedné knihy. Dobrodružství, napětí, smutek, radost, vědění, poznání ... Skvělý nápad pro knihu. Skvělá kniha!
Wow! Strašně mě to vtáhlo. Na první pohled totálně chaotická myšlenka o promíchání času funguje vlastně na výbornou. Autor to poskládal naprosto precizně, je to plné akce, silných poselství. Historická znalost daných období je neuvěřitelná, takže na jedné stránce na nás dýchne pravěk, antika, středověk, novověk i současnost. Ale přidá se i budoucnost. Ty dobové reálie jsou zvládnuté naprosto fantasticky a do toho všeho odehrávající se silný příběh, který má hlavu a patu. Hrozně se těším na další díl.
Hodně dobrý nápad. První třetina knihy je dobrá, vytnul bych jen nulovou psychologii postav z tvrze, které setnou sousedku, vůbec není vysvětlena motivace, proč se dopustili tohoto hříchu. Střed knihy už je slabší, ale stále mě to bavilo číst, i když jsem měl trochu tendenci přeskakovat řádky. Ale ten závěr po poslední bitvě, to byla vážně slabé a nudné a už jsem se těšil na konec.
Propast času je jízda od začátku do konce. Už první kapitoly vás zaháčkují a nepustí. Toňa je sympatická mladá studentka historie, která se doslova ocitá ve vleku dějin. Roman Bureš má cestování časem dobře vymyšleno. Nezabíhá příliš do detailů. Čtenář tápe spolu s postavami a společně si také vytvářejí různé teorie. Díky Toně a její zálibě v historii a mrtvých jazycích také na jedničku funguje dorozumívání se mezi putujícími souputníky.
Hrdinům musíte fandit a antagonisté v čele s Němčourem Kurtzem jsou napsaní tak, že se jich bojíte i vy a přejete jim hořký konec. Propast času je skvělý úvodní díl série a já jsem zvědavá na další pokračování. Rozhodně doporučuju.
Tak tohle byla parádní jízda! Svět totálně časově pomíchaný... tuhle pravěk, támhle středověk, kousek vedle naše současnost a támhle za rohem budoucnost. Vše hezky promíchané, lidé zmatení, setkávají se různé kultury. Římané, nacisti, roboti, pralidé...
Kniha mě chytla hned od první stránky a nepustila až do samého konce tohoto slibného začátku trojdílné série.
Nejprve sledujeme dění skrze hlavní postavu Tóňu, studentku archeologie z roku 2013. Později se setkáváme i s dalšími významnými postavami z různých časových úseků. Jsou tu např. nacisté v čele s Hauptsturmführerem Hermannem Kurtzem z roku 1944, římané s Luciem Valeriem Baro, Serena a její robot z 23. století, pravěcí lidé či Neffi, podivný Číňan z daleké budoucnosti.
Je vidět, že autor se dost vyzná v dějinách. Jeho popisy římských reálií byly působivé. Líbilo se mi, že se zaměřil i na takové věci jako je rozdíl v přístupu k hygieně a dalším zvyklostem, složení jídla, konzistence piva atd.
Po dočtení jsem se ihned vrhla na další díl, jehož remake právě vyšel.
(SPOILER)
Už je to nějakou dobu, co mě čtení tak moc bavilo a u smrti nějaké postavy (Lucius) jsem si řekl "A do prdele".
Super práce a oceňuji nápad s remakem. Jedna věc mi tam však zásadně chyběla, kterou bych snad i u takového čtení očekával - dinosauři! Aspoň jeden :) Tak snad příště...
Už jsem četla starší vydání a hrozně se mi líbilo. Pamatuju si, že jsem se od něj nemohla odtrhnout. Teď jsem dočetla tohle novější a je fakt super, že se na příběhu nic moc nezměnilo. Jen je to takový líp napsaný, uhlazenější. Do hlavní postavy jsem se úplně vžila. Chápala jsem její motivace a asi bych v její situaci udělala to samé. Rozhodně doporučuju k přečtení!
(SPOILER)
Za mě úplně dokonalá zápletka. Promíchané dějiny, země rozdělená do segmentů na kterém se pokaždé nachází úplně jiné časové okno. Pravěk, středověk, novověk, budoucnost, náckové, tanky, robot, římská legie a jedna přerostlá zrzavá studentka archeologie.
Líbí se mi, že Toňa není badasss hrdinka, nepoužívá svaly ale mozek. Jsou tam velké společenské a hygienické rozdíly a to mi způsobovalo záchvaty smíchu. Čekala jsem nějakou známější historickou postavu ale nepřišla.
Nelíbil se mi Kurtz a jeho dějová linka mě nebavila ale byl tam důležitej takže to tak asi mělo být. Římani jsou úžasní. Sera je borka. Neffi je kastrát a zaslouženě. Jan mě moc nezajímal. Ne každá postava má jistou budoucnost, proto dávám jednu hvězdu dolů za padlého centuriona. Centurion byl největší borec Requiescat in pace.
Trochu mě mrzí, že nebýt remaku tak o sérii vůbec nevím.
(SPOILER)
Kniha mě zaujala svým tématem a také tím, že je to "remake". Říkal jsem si, že bude vychytaná do posledního písmenka. Asi se nedá říct, že je to chyba knihy, ale Kurtz a jeho mentalita mi naprosto nesedli. Vždy, když se objevila jeho linka, knihu jsem odložil a těžko se k ní vracel. Tak velký odpor jsem k němu měl… Možná je to i známka toho, jak dobře je kniha napsaná. :)
Středem knihy jsem se trochu trápil a děj neplynul, jak bych si představoval. Nicméně v cca 70 % knihy, kdy se linky v podstatě propojily, se příběh četl jedním dechem a byl problém ji v noci odložit. Takže nakonec, i když jsem původně chtěl dát hodnocení nižší, díky skvělému závěru jsem přidal půl hvězdičky navíc. Další knihy si určitě přečtu, jakmile vyjdou.
P.S.: Kromě Toni jsem si vždy užíval linku Luciuse, takže jeho osud v knize jsem nesl opravdu těžce! :)
Rozhodně skvělá kniha. Doporučuji přečíst knihu povídek Vítejte v Pekle. Některé povídky jsou i o postavách v této knize.
Zajímavé, velmi zajímavé téma. Celkem dobře zpracované.
Po nadšení ze série Inferium či samostané knihy Říše, také od Romana Bureše, jsem se pustil do remaku Propast času.
Jako dobrý, ale...
Úplně mne zpočátka kniha nechytla. Až po 100 stránkách. Osobně jsem se pral s množstvím dějových linek.
Ano, postupně jsem do tajů děje proniknul a na styl si zvykl, a nakonec se zajímavě propojily.
Téma promíchání časoprostoru je velmi zajímavé. Vývoj Toni, jako hlavní hrdinky, působivý.
Popisy zejména římských reálií též působivé.
Trošku mi neseděl Neffi, zejména jeho rychlé ovládnutí tlupy. Čekal bych, že ho ihned sejmou a jeho nástup na místa šamana je popsán nějak prapodivně. Podobné je likvidací Rodiny a tlupy Římany, tam je to takové jaksi podivné.
Knihu neshazuji, jen oproti dřívě čteným je to takový slabý průměr s podivně vyznívajím koncem.
Nicméně už teď vím, že si pořídím oba další díly a celou sérii si přečtu najednou. Uvidíme, jestli mi sedne lépe.
Toňa, Lucius, Kurtz, Khro, Neffi a Serena se nemohli nikdy potkat, a přece se stalo. Všechno začíná ostrým rovným řezem krajinou, domy a, ano, i lidmi. Zároveň zmizelo důvěrně známé okolí, ať už je to vesnice, kus města nebo vojenský tábor, a bylo nahrazeno nějakou jinou krajinou. Navíc hrdinové nemají nic společného, než to, že se ocitli z jiného času v jiném čase. Setkají se a střetnou jiné kultury, jiné zvyky a zejména jiné zbraně. Moc dobře se to četlo, vřele doporučuji!
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Roman Bureš také napsal(a)
| 2015 | Propast času |
| 2019 | Inferium |
| 2016 | Císařovna |
| 2020 | Říše |
| 2021 | Planeta idiotů |

88 %
78 %

Za slečnu Antonii bych klidně skočil do propasti času a bojoval i proti samotným dinosaurům!