Propast

Propast https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408384/bmid_propast-2cW-408384.jpg 4 28 11

O Vracovských jeskyních se toho moc neví. Ani na dno nejhlubší propasti se nikdo ještě nepodíval - ti, kdo se o to pokusili, přišli o rozum, nebo se už nevrátili. Dvanáctiletý Jirka přijíždí do okolí Vracova na návštěvu za dědou, který si zde užívá lázeňský pobyt. Kam jinam se vypravit na výlet než právě do jeskynního komplexu. Jenže Jirkovi se po této návštěvě dějí samé divné věci. Slyší tajemný hlas a setká se s dívkou, co se zdá jako z jiného světa… Co se stalo? Přestoupil snad Jirka někde pomyslnou hranici do jiné doby? Jaké tajemství vlastně propast skrývá?... celý text

Přidat komentář

Alíša236
14.03.2024 3 z 5

Četla jsem dětem 8 a 11 let a nikdo z nás z knihy není příliš moudrý. Děti hodně věcí vůbec nepochopily. Místy je čtení vůbec nebavilo, místy to bylo až moc strašidelné, ale bez nějakého vysvětlení a zakončení. Baví mě "divné" knihy a s dětmi máme načteno opravdu hodně, ale tohle bylo nějak moc mimo nás.

kruppe
11.02.2024 3 z 5

Naprosto průměrný literární počin zabalený do krásného grafického zpracování. Poutavé je zasazení děje do prostředí Teplic nad Bečvou a Zbrašova (v knize Vracov). Pěkné jsou popisné pasáže s nápaditými epitety, ale práce se zápletkou a psychologickým profilem postav to sráží o několik řádů směrem k průměrnosti...
Postavy se chvíli chovají odvážně, jen aby o pár řádků níže skučely strachem. Zbytečné nadpřirozené prvky v jeskynní anabázi. Příliš dlouhá odborná pojednání o netopýrech, jeskyních atd. (na to, že je to novelka).
Prostě Petr Hugo Šlik ( https://www.databazeknih.cz/serie/dobrodruzstvi-z-klarova-7844 ) tento literární počin překonává o parník.


Zemlja
26.08.2023 2 z 5

Takový kočkopes je to. Fakta jakoby o Hranické propasti, ale jmenuje se to jinak. Zmatené popisy toho, co se dělo v podzemí, stěží uvěřitelné. Nápad dobrý, nedotažený do lepšího konce. Čekala jsem víc.

LunaL.
04.06.2023 4 z 5

Skvely zpusob, jak nalakat deti, aby se zajimaly o skaly, jeskyne, propasti.. :) zajimavy napad, ctive psany. Jen ke konci trochu zamotany, chvilemi jsem se ztracela..

Isew
28.04.2023 3 z 5

Námět zajímavý. Zajímavé bylo i zapracování vzdělávacích prvků do textu. Ale například textu o netopýrech bylo příliš mnoho. Méně by bylo někdy více. Kniha je psaná zvláštním stylem. Ne příliš čtivým. Příběh hezký, ale zasloužil by si více rozpracovat.

Kikulka97
03.07.2021

Nádherné grafické zpracování, které doplňuje zajímavý příběh. Osobně mě nezaujala část příběhu, které se odehrávala v samotné propasti, nutno podotknout, že tam byl děj chaotický a takový prazvláštní - za mě nejslabší část knížky. Ale věřím, že mladší čtenáře knížka nadchne a budou chtít určitě navštívit Hranickou propast i jeskyně.

čika
02.03.2021 4 z 5

Príbeh možno trochu " z rýchlika", čo však pre mladého čitateľa možno nebude na škodu, grafická stránka knihy úžasná - minimálne pol hviezdy plus za to.

trudoš
02.08.2020 3 z 5

Záměrem Lenky Juráčkové je obohatit dětské povědomí o tuzemské historii a přírodě. V tomhle ohledu funguje novela Propast perfektně. Tajuplná zápletka bystří smysly, přičemž vložené informace o lesních rostlinách, nočních savcích a geologických aktivitách jsou podány srozumitelnou a zároveň strhující formou.
Slabinou příběhu je ale rozsah. Snadno by se dalo oponovat tím, že vícero slov pro vyjádření podstatného není třeba. To je svým způsobem pravda, rozehrává-li se přímočará hra. To však autorka nedělá, snaží se toho mezi řádky říci více, než je pro nedospělou mysl uchopitelné a zároveň odvádí pozornost množstvím detailů, které se na konci ukážou jako nepodstatné. Přesto nemohu vyprávění upřít strašidelnou atmosféru, dokonale podchycenou tvůrčí fabulací. Za zmínku také stojí nádherné ilustrace Tomáše Kučerovského, které výsledný text zkracují na takřka několikastránkovou povídku. A tu už by měl dokázat za pár hodin učíst kterýkoliv teenager, jenž má v sobě alespoň malý kus dobrodruha.

Péťa1950
31.12.2019 4 z 5

Hezky zpracovaný příběh s přesunem v čase, kromě dobrodružství v jeskynním komplexu také překonání vlastního strachu. Kniha tak pro deseti až dvanáctileté děti. Hezká grafická úprava.

amaenium
21.07.2019 4 z 5

Pro děti a mládež je kniha zajímavým dobrodružstvím s napínavým příběhem a naučnými vsuvkami. Propast a jeskyně pak dodávají dobrodružství větší mystično.

Sorrow
07.05.2019 4 z 5

Dobrodružný, trochu strašidelný příběh, který má poučný přesah a je skvěle graficky zpracovaný. Co víc si přát pro cílového čtenáře?