Pronikavý vhled

Pronikavý vhled https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168026/bmid_pronikavy-vhled-qnY-168026.jpg 4 8 3

Dílo Alexandry David-Neelové (1868–1969), vynikající znalkyně tibetského náboženství a filozofie, je u nás už několik desetiletí známo z úspěšných vydání několika jejích prací. Její spisek Pronikavý vhled (Tajná učení tibetských buddhistů) je u nás prozatím téměř neznámý. Sama jej označila za "jedinečný doklad filozofických názorů tibetských vzdělanců, který patřil mezi neveřejné nauky sdělované od ucha k uchu." Květoslav Minařík pokládal pravdy v tomto spisu obsažené za nesmírně užitečné pro rozvoj duchovních kvalit a zároveň blízké modernímu způsobu evropského myšlení, proto jej doprovodil četnými vysvětlujícími komentáři a tím tento malý skvost duchovní literatury ještě obohatil. Z předmluvy A. David-Neelové: Své vlastní názory vyjadřuji nikoli jako propagaci; jejich smyslem je tlumočit některé nauky, zastávané předními tibetskými učenci, které jsou málo přístupné cizím badatelům. Je na každém čtenáři, aby si utvořil vlastní názor o teoriích obsažených v této knize. Nechť o nich uvažuje a rozvažuje, jak je mu libo. Tato kniha je jedinečným dokumentem, ovocem bádání, jež jsem konala v tibetské zemi po dobu dvaceti let; bádání, jež se už nikdy nebude moci opakovat.... celý text

Přidat komentář

asakz
26.08.2018 5 z 5

Toto svým rozsahem spíše drobné dílko nepochybně patří mezi skvosty duchovní literatury dostupné v českém jazyce. Už sama Alexandra David-Neelová jakožto autorka základního textu je zárukou toho, že se nejedná o povrchní opis cizích myšlenek (jak tomu v této oblasti bohužel často bývá), ale o originál plně založený na vlastních zkušenostech a poznatcích získaných přímo od zasvěcených učitelů tibetského buddhismu. Komentáře Květoslava Minaříka pak ještě zvyšují hodnotu tohoto výborného textu. Přestože se nemohu považovat za pravověrného buddhistu pro svůj stále ještě příliš pozitivní a emotivní vztah ke světu vezdejšímu, je mi tibetský buddhismus v podání těchto dvou autorů blízký a čtení této knihy pro mne bylo velmi inspirující jako, pevně věřím, bude pro každého přemýšlivého člověka.

gome
06.03.2015

Skvelý text! Bohužiaľ, ako väčšina duchovnej alebo psychologickej literatúry, aj táto kniha je určená iba pre ľudí "na rovnakej vlne". Jej odkaz je neprenosný a nevysvetliteľný.


LordSnape
02.12.2012 2 z 5

Jako narovinu říkám, že jsem se většinu knihy vůbec nechytal. Je to psáno velmi odborně, nezajímavě a místy i trochu spontánně, což textu docela škodí. O tajném učení vím, že je zajímavé, ale tento jeho výklad mi nic nedal. Minaříkovy komentáře jsou pak místy dosti rušivé, kolikrát jsem ztratil spojovací nit v původním textu, nehledě na to, že jsou na podobné, nicneříkající vlně jako slovosledný přednes od David-Neelové. Tajné učení bylo mnoho let běžnému člověku skryto a zklamalo mě, že zde není jiných knih, které by jej dokázaly objasnit běžnému západnímu laikovi. Jeho zajímavost, poselství a nadčasovost, by si to jistě zasloužila.