Pronásledovatel

Pronásledovatel https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40719/bmid_pronasledovatel-9Py-40719.jpg 4 21 3

Sedm povídek jednoho z nejvýznamnějších zjevů argentinské literatury, vybraných ze sbírek Bestiář (1951; Zabraný dům, Autobus, Kirké, Bestiář), Konec hry (1956; Axolotl) a Tajné zbraně (1959; Pronásledovatel, Dopisy synovi). Námětově čerpají vesměs z argentinské reality, autor se v nich snaží proniknout pod bezprostředně dosažitelný a vnímatelný povrch skutečnosti, často jsou umístěny na pomezí oblasti, v níž se střetává realita s fikcí, skutečnost s absurditou. Výjimku tvoří titulní, v celku autorovy tvorby nezvykle rozsáhlá povídka Pronásledovatel o saxofonistovi znepokojovaném vším, co souvisí s časem, a propadlém omamným drogám.... celý text

Přidat komentář

lacola
20.07.2021 3 z 5

Povídku “Pronásledovatel” jsem poslouchal v Českém rozhlase v roce 2021 v podání Jana Kolaříka, Evy Novotné a Martina Sničáka. Jednotlivá čtení byla prokládána úryvky z jazzových skladeb Charlieho Parkera - prostě nádhera. Za toto provedení bych dal určitě 5 hvězdiček, ale jako knížka? Četl jsem rozhodně už lepší…

Pablo70
22.10.2020 4 z 5

Vzkaz v láhvi:
Ta "nezvykle dlouhá úvodní povídka" je stěžejní pro všechni milovníky jazzu. Je to pokus o sepsání nevšední historie smrti tvůrce Bebopu, altsaxofonisty Charlie Parkera. Když zemře mladý jazzman tak, jako Parker, je to skvělá příležitost pro progresivního spisovatele, jakým byl Cortázár. Bomba!
Parker byl bezesporu bohem nadaný muzikant a jeho styl boural zažitá klišé. Bohužel byl i narkoman a choval se jako neřízená střela. Významnou roli v celém příběhu hrála "Jazzová baronka" Kathleen Annie Pannonica Rotschild de Koenigswater, která ve svém newyorském sídle hostila a podporovala jazzové muzikanty a bylo jí jedno, jestli jsou černí nebo bílí, chudí nebo bohatí. Jeden z jejích častých hostů Thelonious Monk o ní složil skladbu a Pannonica se tak stala nesmrtelným jazzovým standardem. Nutno říci, že její rodina ji za tyto "pochybné" známosti a styky naprosto odvrhla. Legendou se pak stala Parkerova smrt v jejím pokoji, ale o tom si jistě přečtete sami.
Skladbu Little butterfly (Pannonica) otextoval známý jazzový zpěvák Jon Hendricks:

Jemnější než hedvábí
A hřející jak svařené mléko
Lehká jak vánek jenž se umí vznášet
Květy znají požehnání
Při čekání na její polibek
Pannonico, můj motýlku ...

(pozn. starý Rotschild byl entomolog a dceru pojmenoval po vzáceném motýlkovi ze své sbírky, největší část jeho sbírek však tvořily blechy, které sbíral po celém světě - haha, ještě že ji nepojmenoval Bleška!)
Monkovy i Parkerovy nahrávky najdete na YouTube.
Jazz it!


Knišíl
26.05.2020 3 z 5

Cortázar je zcela jistě vynikající autor, jehož tvorba inspirovala další mnohé autory a pořád inspiruje. Osobně mi však tyto jeho povídky nepřišly až natolik zajímavé, abych je mohl postavit na piedestal vedle povídek Poeových či Borgesových.