Promrdané roky III

Promrdané roky III https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45901/bmid_promrdane-roky-iii-XSJ-45901.jpg 4 7 2

Kniha mapuje tvorbu Davida Černého od konce 80. let do současnosti, autorem textu je kunsthistorik Tomáš Pospiszyl. Všechny texty jsou v knize uvedeny v české a anglické verzi.

Přidat komentář

mmouse
06.04.2021

Umění má provokovat. Nikoli ovšem v samoúčelném smyslu, přesněji ve smyslu laciné komerce. Má provokovat k cítění, myšlení. Mrdání v životě jest důležito. Umělci jsou ti, kdo to vědí nejlépe. Bez mrdání není fantazie ani kvalitní tvorba, mimo jiné snad i proto, že sex spaluje v mozku látky toxické. Kdybychom jako lidé více mrdali, celá společnost by byla zdravější. A bezvýchodná promrdanost času, která je společným jmenovatelem všech lidských životů ve všech dobách, je k této myšlence zajímavým kontrapunktem. Myslím, že přesně v tomto duchu je zvolen název této knihy. David Černý je jedním z těch umělců, kteří si takovou provokaci podle mého můžou dovolit, neboť svojí dosavadní prací prokázal, že je schopen více, než jen banálního vyjádření. Jsou to pěkné a zajímavé plastiky. Obal knihy odkazuje k albu Michaela Jacksona Thriller.
Mezi nejznámější díla D. Černého patří slavná miminka na Žižkovské věži, kinetická hlava Franze Kafky před Škodovým palácem v Praze (dnes před obchodním centrem Quadrio), socha svatého Václava jedoucího na mrtvém koni v pasáži Lucerna, růžový tank na Kinského náměstí v 90. letech, který již byl z důvodu našeho opětného směřování na Východ odstraněn. Všechna tato díla podle mého názoru zajímavým způsobem obohacují veřejný prostor (daleko lépe, než by je obohacovaly například další vkusně žluto-červené oblouky McDonalda, ikdyž kuřecí nugetku si občas rád zakousnu). Ikdyž umění samozřejmě zdaleka ne každý ocení (a přesněji řečeno, těch, co je ocení, je ve všech dobách pouze menšina). Možná je to proto, že umění je estetická deviace.

Afilada
11.11.2020 4 z 5

Práce pana Černého považuji za kvalitní, moderní, vyslovující se k aktuálním otázkám. Fandím mu.
Trochu mne zarazil název knihy. ač mám uvedenou aktivitu velmi rád, ač mne její zobrazení/vyjádření v literatuře, fotografii, filmu, sochařství atd. velmi zajímá, tak uvedený výraz názvu knihy přesto považuji za příliš vulgární na to, aby to byl název seriózní publikace.