Promlčení

Promlčení https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256293/mid_promlceni-yzO-256293.jpg 4 526 160

Policista Tomáš Volf série

< 2. díl >

Mladý policista Tomáš Volf narazí při zkoumání promlčených vražd na podivné úmrtí, k němuž došlo v roce 1991 v zastrčené osadě Pasečky u rakouských hranic. Když se k jedné složce s podezřelou smrtí připojí druhá, rozhodne se Tomáš vyzpovídat člověka, který se tehdejšího vyšetřování přímo účastnil: bývalého úředníka ministerstva vnitra Ondřeje Novotného. Prostřednictvím jeho vzpomínek se Tomáš snaží získat informace, které ze spisů záhadně zmizely. Může ale věřit muži, ze kterého se stal politik s nevalnou pověstí? Jakou roli hrají v případu dějiny zapomenutého kraje? A jak hluboko do minulosti se musí Tomáš ponořit, aby odhalil, komu kdysi prošla nikoli jedna, ale dvě vraždy?... celý text

Přidat komentář

Martule44
16.04.2024 4 z 5

Panu Březinovi dlužím už dlouho přečtení jeho knih, které mám uložené na čekací listině, tak jsem konečně po jedné z nich sáhla.
Netradiční pojetí příběhu mi sedlo stejně jako Tomáš Volf, ale protože se tu o něm píše jen zvolna, sáhnu po další knize,ať ho blíže poznám :-)

Rainbowdreamer
04.03.2024 5 z 5

Moje první seznámení s knihami Jiřího Březiny. Originální detektivka vyprávěná očima hlavního aktéra událostí na začátku 90. let, kterého hlavní hrdina Tomáš Volf zpovídá. Kniha mě vtáhla do děje, je velmi dobře napsaná, obklopila mě trochu tajemná atmosféra šumavské samoty, jejíž obyvatelé se jen postupně vyrovnávají s dávnými traumaty spojenými s koncem války. Rád sáhnu po dalších knihách tohoto autora.


Falco peregri
02.03.2024 5 z 5

Vcera docetla jako e-knihu, hodnotím zase vysoko, autor píse proste velmi dobre. Nekolik názoru tady padlo, ze tohle není opravdová detektivka. Mne osobne to vubec nevadí protoze detektivky normálne nemám ráda, zacala jsem císt az ty Brezinovy a také Michaely Klevisové, mozná jsou ceské detektivky jiného razení a já jsem moc ráda. Ano, byl to mozná spís román zasazený do historie, já mám ráda ctení o tom 'proc' , co vede k tomu, aby se lidé k sobe takhle chovali. Je treba o tom psát, v jakékoliv forme, je opravdu dulezité nepromlcet to vsechno, co se stalo.
Konec se mi líbil, byla jsem ráda, ze to autor neukoncil ani tím, ani jiným zpusobem. Vyberte si.
Jediné, co mi trochu vadilo a pletlo, bylo to, ze vsichni tri vypraveci vyprávejí stejným zpusobem: autor, Novotný i Helge. Nemeli svuj vlastní hlas, styl. Ale napadá me, ze to tak autor udelal proto, aby se kniha cetla jako jeden celek.
Ted jsem ale zvedavá na tu Polednici, kdyz se o tom prípadu v téhle knízce tolik mluví. Ach jo.... ted abych cetla detektivky!

Disease
19.02.2024 3 z 5

Jako detektivka to nefunguje, protože to žádná detektivka není. Jako čtení do tramvaje v pohodě.

Aymira
19.01.2024 3 z 5

Není to detektivka. Je to vyprávěný příběh o tom, co se stalo začátkem 90. let v kdysi nepřístupném rakouském pohraničí. A součástí tohoto vyprávění je další vyprávění o tom, co se tam stalo ihned po válce při odsunu německých občanů. Že v souvislosti s tím nebyly věci úplně sluníčkové, to si všichni už dávno umíme představit.

iška
13.01.2024 3 z 5

To byla trochu jinak postavená detektivka. Vyšetřovateli dotyčný vypráví, co mu jiní vyprávěli. Osudy sudetských oblastí a jejich obyvatel, a je jedno zda v počátku či konci války, se mě vždy citelně dotýkají. Zapomínat by se rozhodně nemělo.

kob
03.01.2024 3 z 5

Zdlouhavé a bez napětí, takže mě to trošku nudilo a uspávalo, ale příběh sám o sobě zajímavý.

Jiho226
21.11.2023 2 z 5

Pana Březinu už ne... Bohužel, po Polednici další pokus, a opět zklamání. A jeden velký otazník - PROČ bylo tohle dílko označeno jako "detektivka"?

Milonak
19.11.2023 4 z 5

Ne tak úplně klasická detektivka - několik velice zajímavých příběhových rovin, které od sebe dělí desítky let. Co se zdálo původně jako sprosté vraždy, tak se ukázalo být něčím jiným a každý si může položit otázku, co by na Tomášově místě v samotném závěru udělal. Většina by zřejmě mlčela.... Příjemné překvapení, pokaždé jsem se těšil, až knihu znovu otevřu.

mila2411
07.11.2023 4 z 5

Pěkné. Česká krimi s přesahem do dávné minulosti. Originální vyšetřovatel, zajímavý příběh z pohraničí... určitě dám další díl.

IVANA0123
06.11.2023 5 z 5

Jiřího Březinu si zařazuji mezi oblíbené autory. Neuvěřitelně napínavý příběh, který je vyprávěn ve dvou časových rovinách, nás přivádí do míst a doby, ke kterým se nikdo moc nevrací a o kterých nikdo rád nemluví. Příběh o odplatě a vině. Kdo má právo být soudce a zda je souzený ten, který si to po právu zaslouží... Právo bylo a je vždy na straně vítěze, ať už je to spravedlivé nebo ne. A v každém člověku je jistá míra zla, strachu i odvahy a nikdo neví, jak velká a jak by se sám zachoval v danou chvíli. Skvělá detektivka, která vzbuzuje otázky... 5*
(11/23)

lalela
06.11.2023 5 z 5

Je mi už hodně let, ale teprve teď se začínám dozvídat, co se všechno dělo po válce a jak to bylo těžké. V knížce Promlčení velmi poutavě autor popisuje příběh jednoho stavení, které zůstalo ve vojenské zoně na Šumavě. Opravdu stojí za to si knihu přečíst

snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Poutavě podaný příběh z naší novodobé historie. Sice vlastně nijak v ničem překvapivý, ale v tom je svým způsobem jeho síla - ve vědomí, že takovýto příběh vůbec nemusí být výjimečný.
Jen malá technická: Vlatně to není detektivka, byť se to tak zpočátku tváří. Ale on tam vlastně nikdo nic nevyšetří, rozuzlení padne hotové coby pointa. Nicméně to vlastně nevadí, alespoň mě ne.

Kaja1
29.10.2023 3 z 5

Spíš než detektivku mi to připadalo jako román o odsunu Němců. Čekala jsem něco jiného.

Ava365
27.10.2023 3 z 5

Z mého pohledu se nejednalo o detektivku. Byl to příběh odsunu a jak jinak - stejně jako většina podobných děl literárních i filmových vyzněl tak, že zlí Češi ubližovali při odsunu nevinným Němcům. To je stereotyp polistopadové doby a asi se nelze divit. Ale k samotné knize. Některé věci jsou tak naivní a nelogické, že je snad nelze ani komentovat. Navíc první část knihy byla pro mě hodně nepřehledná a rovněž ve jménech, přestože jich nebylo moc, se člověk špatně orientuje. Autor se snaží psát "moderním" stylem používáním krátkých vět. Tady je to ovšem dohnáno až do extrému, takže se to míjí účinkem. Oproti Polednici mi ale přišla tato kniha přece jen lepší, takže přidávám hvězdu.

čtenářka76
19.10.2023 5 z 5

Velmi dobře napsaná nenáročná detektivka.

WaN635
16.10.2023 5 z 5

Tak to nechápu, jak to, že mi tato série byla tak dlouho utajena ....
Nemám k tomu jedinou výtku. Četlo se mi to velmi dobře, příběh byl vyprávěn poutavě, pořád jsem se dozvídala něco nového.
Pointu a motiv vraha jsem odhalovala až s Tomášem a knihu jsem přečetla na jeden zátah.

Těším se na Polednici, případu, o kterém byla v tomto díle často zmínka.

BaPe895
14.10.2023 3 z 5

Tato kniha se mi líbila trochu víc než Polednice, i tak ale musím hodnotit spíše kriticky. Autorův styl je z mého pohledu nevyzrálý, dialogy nepřesvědčivé. A díky příliš melodramatickému závěru ubírám ještě jednu hvězdičku.

TomHr
27.09.2023 5 z 5

Rakouské pomezí, Sudety Březina se v Promlčení dotýká bolavých míst naší historie. Neotevírá polemiky ohledně válečných a poválečných křivd, je spíše nezúčastněným pozorovatelem. Přesto příběh nepostrádá autenticitu, díky retrospektivám a zapojením několika vypravěčů. Knížka je čtivá, autor dokáže rychle zaujmout a příběh vygradovat; detektivka je to netradiční, ale vážně dobrá.

Olča220
25.09.2023 3 z 5

Chtěla jsem si přečíst detektivku, českou detektivku a sáhla jsem po této knize, která by měla být prvním dílem ze série. Kniha byla čtivá, zajímavá a líbila se mi a určitě budu pokračovat v dalších dílech, jen se mi nechce věřit, že by to byl díl první, protože Tomáš Volf dost často vzpomíná na případ Polednice, který má být až jako druhý díl.