Proměnná hvězda

Proměnná hvězda https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164462/bmid_promenna-hvezda-164462.jpg 4 19 5

Román byl dokončen sedmnáct let po Heinleinově smrti a jeho spoluautorem je oprávněně Spider Robinson. Ten byl označován za "nového Roberta Heinleina" a byl také jeho přítelem a obdivovatelem jeho díla. Cesta románu ke čtenáři trvala padesát let. Heinlein nastínil před lety osnovu společně s poznámkami. Jedná se o klasický sci-fi příběh, ve kterém lidská rasa cítí nezbytnou potřebu kolonizovat i mimo rodnou planetu. Pokud by totiž nastal se Zemí katastrofický scénář, je vždy lepší mít víc košíků na vejce...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Banshies
Originální název:

Variable star , 2006


více info...

Přidat komentář

Luigi1
16.01.2024 4 z 5

Docela se to dalo číst

B4LU
28.07.2022 3 z 5

Já nějak nevím. Kniha začala sice docela slibně, ale pak začne děj docela zdlouhavě přešlapovat na místě. Navíc ve chvíli, kdy se tak stane, je vám s ohledem na zbývající strany jasné, že se to vlastně už ani nemůže posunout jinam, pokud tedy nepřijde nějaký úspěchaný zvrat - což je přesně to, co kniha opravdu nabídne. Nečetlo se to špatně, ale výrazný dojem to taky nezanechalo.
Název knihy je ale, s ohledem na děj, pěkná slovní hříčka, což oceňuji.


mgeisselreiter
10.10.2020 3 z 5

Zajímavý námět a celkem dobře rozpracovaný. Bohužel Robinson nešetří slovy a kniha tak v mnoha částech začíná nudit. V této podobě by mohla být zredukována na polovinu až třetinu a jen by jí to prospělo. Zpočátku mi trochu vadilo, že Robinson používal některé moderní prvky z doby jeho psaní (2005), které by Heinlein v roce 1955, kdy sepsal osnovu románu, nikdy nepoužil.
Určitě neprozradím nic zásadního, když napíšu, že Heinlein stvořil jen koncept románu na 14 stranách, takže román samotný napsal Robinson. Přesto musím uznat, že v mnohém působí kniha opravdu jako od mistra Heinleina z padesátých let minulého století. Celkově je příběh bohužel až moc roztahaný, takže mu dám 60-65%.

Mantikocka
21.12.2019 4 z 5

Slušná kniha, občas jsem souvislosti nestihl, ale celkem bych to šacoval, jako by se to klidně mohlo stát.
Zároveň bych to viděl na druhý díl :)

Krukron
19.03.2019 5 z 5

Na komentář k tomuto skvostu jsem musel trochu počkat. Ještě stále to asi nemám úplně všechno v hlavě srovnané, jak bych potřeboval. Ale to se nepovede asi ani za delší dobu. Nebudu zřejmě dostatečně objektivní, neb Spidera Robinsona jsem si zamiloval již před několika lety po přečtení Callahanova přesčasového baru. Celkově mě ovlivnil nejen styl psaní, ale i kouzlo jeho myšlenek. Je to zároveň cítít i z tohoto díla. Přece jen, když se spojí Henleinův nápad (a nutno říct, že tohle byl opravdu jenom nápad - pár stran textu, ale max 8 listů a nějaké nahrávky, ve kterých se zmínil, že to v podstatě není ani rozpracované) a do toho láska a obdiv Robinsona k tomuto velikánovi... Zkrátka je to přesně tak jak to mám rád. Chutná to jako nejlepší svíčková od babičky, kterou vám někdo naservíroval ve třiceti, když už nebyla šance, že by Vám ji babička uvařila - jo a se šeti knedlíky :)

Autoři knihy

Spider Robinson
americká, 1948
Robert A. Heinlein
americká, 1907 - 1988

Kniha Proměnná hvězda je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce25x
Chystám se číst8x
Chci si koupit6x