Promarněné vítězství: Rusko-japonská válka 1904–1905

Promarněné vítězství: Rusko-japonská válka 1904–1905 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20872/bmid_promarnene-vitezstvi-rusko-japonska-qub-20872.jpg 4 16 3

Rusko-japonská válka jako výsledek mocenských bojů o nadvládu na Dálném východě a v Číně (Mandžusko). Podrobný popis jednotlivých bitev, vojenské strategie obou armád a jejich velitelů i závěrečných mírových dohod. Literatura faktu. Jeden z velkých mocenských střetů, který předcházel 1. světové válce. Mocensko-politické příčiny konfliktu, početní stavy armád, jejich struktura, výcvik, výzbroj apod. Podrobný popis průběhu války na moři i na pevnině (dobytí Port Arthuru, bitva u Mukdenu, velká námořní bitva u Cušimy). Diplomatické vítězství poraženého Ruska na mírových jednáních v americkém Portsmouthu. Dopad války na vnitropolitickou situaci a mezinárodní postavení zúčastněných států.... celý text

Přidat komentář

Cinik
01.01.2021 4 z 5

Informačně bohatá a užitečná publikace, jejíž autor ovšem tak úplně nezvládl jazyk (nejde jen o neformálnost, ale i o místy do očí bijící stylistické nedostatky) a udržení odstupu (souhlasím s tím, že ruské velení i státní uspořádání si zaslouží kritiku, ale autor to vzhledem k ruské straně přehání a druhou stranu zase neúměrně šetří i tam, kde by si zasloužila srovnatelnou porci jízlivosti - tady mám na mysli především úděsné výkony generála Nogiho).

Freiherr
16.03.2019 4 z 5

Kniha je komplexně zpracovanou studií u nás nepříliš známého konfliktu. Obsahuje všechny zásadní informace - dobře popsaná jsou především mírová vyjednávání. Co ovšem mi na knize vadilo, je příliš neformální jazyk - ironizující poznámky na adresu ruských velitelů, nadsázky, ustálená spojení z hovorové mluvy. Toto zkrátka do publikace takovéhoto charakteru nepatří.


thorir
02.12.2018 4 z 5

Kniha o Rusko – Japonské válce 1904 – 1905. Ucelený popis konfliktu. Kniha je rozdělena do několika tematických celků/kampaní: Příčiny války a politická situace, obléhání Port Arthur, dobývání Mandžuska soustředěné do bitvy u Mukdenu, námořní bitva u Cušimi, mírové vyjednávání. Kniha je čtivá a přístupná širšímu okruhu zájemců. Za sebe vyzdvihuji shrnutí příčin vzniku konfliktu, předválečné situace a vztahy Ruska se sousedy na dálném východě, Čínou a Japonskem a dále též kapitolu věnovanou poválečným mírovým rozhovorům a vyjednávání. Subjektivně autor možná působí trochu zaujatě proti ruské straně, neustále zdůrazňuje neschopnost ruského velení. Lze porovnat s Cušimou od J. Kovaříka, která působí mnohem objektivnějším dojmem. Na druhou stranu, chování a jednání ruských elit bylo v řadě případů dost zarážející, odtržení od reality přímo hmatatelné a jako předzvěst událostí bolševické revoluce nepopiratelné. Pro zájemce o námořní část konfliktu bych doporučil spíš již zmíněnou geniální Cušimu od J. Kovaříka, soustředící se zejména na stejnojmennou námořní bitvu a to co jí předcházelo.