Prokletý rok

Prokletý rok https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433281/bmid_proklety-rok-DYd-433281.jpg 4 1133 313

Mrazivý román v duchu fenoménu Příběh služebnice Dívkám ve vesnici se tvrdí, že mají moc vyrvat spořádané muže z náruče jejich manželek. Proto jsou v šestnáctém roce života vyhnány do divočiny, kde se musí od této magie očistit – ne všechny se však vrátí. Tierney Jamesová sní o společnosti, kde mají ženy větší hodnotu než kus masa. Ale jak se blíží její vlastní prokletý rok, zjišťuje, že hrozba nečíhá jen v lesích. Nebezpečí se skrývá v nitru samotných dívek... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Dívčí romány

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

The Grace Year , 2019


více info...

Pavčule
Pavčule
21.02.2024 5 z 5

Přečteno za dva dny a jako wow . Za život jsem toho přečetla hodně a tohle ve mě už zůstane . Od prvních stránek jsem si představovala film Vesnice od Shyamalana . Naprostá bomba !

Loriss
Loriss
22.01.2024 5 z 5

Ten konec, to jako vážně? Jsem z toho emocionálně rozložená doteď.
Knížka připomene Příběh služebnice a mně osobně i šílený western Brimstone.
Skvělý styl psaní, živoucí postavy, hororová atmosféra, na YA celkem hluboké myšlenky a nejhustější poděkování autorky, co jsem kdy četla.
Trošku mi chybělo nějaké ukotvení v čase a místě. Je to úplně fiktivní země? Nebo nějaká úchylná sekta ve stylu Amishů? Co je za hranicemi okresu, normální svět? Na druhou stranu to probouzí čtenářovu fantazii, stejně jako přemýšlení, jak bude dál po konci pokračovat příběh, který vlastně teprve začíná..


Prateri
Prateri
07.01.2024 4 z 5

Pěkně pošahaná společnost, která mrzačila ducha i tělo. Sebrala mladým dívkám důstojnost a srážela je na kolena. Dobře napsaná fantasy kniha.

zsykorova
zsykorova
08.12.2023 5 z 5

Já nemám slov. Už dlouho se mi nestalo, že by ve mně knížka probudila takové pocity. Tady bylo všechno - soucit, láska, štěstí, vztek, smutek. Neprosto perfektní příběh, který mi bude v hlavě rezonovat ještě dlouho. Konec mě dostal a ještě teď se z toho třesu. Slova nemůžou popsat, jak moc tuhle knížku miluju.

TaLu
TaLu
25.11.2023 4 z 5

Společnost, ve které mají dívky podřadnou roli a ještě je před dovršením dospělosti čeká "prokletý rok". Jde o to, že se věří, že dívky jsou obdařené magií a pokud se jí nezbaví, nemohou se zařadit do běžného života. Proto jsou posílány na opuštěné místo, kde mají magii přijmout a následně se jí zbavit. Ovšem nikdy se nevrátí všechny dívky a ty, kterým se to podaří jsou jiné.....
Co je změní, kdo, nebo co jim usiluje o život? A aby toho nebylo málo na každém kroku číhají pytláci, kteří v dívkách vidí jen kořist, kterou je třeba ulovit, umučit, rozporcovat a prodat jako léčebný prostředek.
Výborně vytvořený svět. Vztahy, úvahy, boje a myšlenkové pochody dívek jsou nosnou silou příběhu.
Ta cesta k jednotlivým vrcholům mě bavila mnohem víc, než vyvrcholení zápletek. Dramatické scény ve mě nezanechaly takový odlesk, jako samotné drama společnosti i jednotlivců. Nu a něco bych prostě chtěla jinak...., ale určitě neupírám autorce její vizi. Ona to chtěla napsat takto, jak sama píše v závěrečném poděkování.
Celkově mi kniha vyzněla tíživě, vyvolala otázky o smysluplném postavění žen i mužů, ale záblesky naděje pro budoucnost tam určitě jsou.

Katy003
Katy003
31.10.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Přečtena téměř jedním dechem.

AlexandraBane
AlexandraBane
17.10.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha se zajímavým tématem. Můžu doporučit

Gabriela_K
Gabriela_K
11.10.2023 5 z 5

Kniha mě hned vtáhla do děje. Nemohla jsem se od ní absolutně odtrhnout. Bylo to napínavé a na knihu budu ještě dlouho vzpomínat. Za mě rozhodně velké doporučení.

*-*Kleny*-*
*-*Kleny*-*
01.10.2023 5 z 5

Tak tohle bylo něco!! Tahle kniha má prostě všechno, co má správná kniha mít. U druhé poloviny jsem čtyřikrát brečela, člověk se emočně cítí jako vymačkaný citron a to pořád zbývá klidně zbývá i čtyřicet stran a když už jsem si říkala, že už je to všechno, že ten největší zvrat už přišel, tak přijde další a další a další a já to potřebovala dočíst a zároveň jsem vždycky několik minut koukala do zdi, abych to rozdýchala a srovnala si, co se vlastně stalo.

Tohle se mi u jiné knihy ještě nestalo.

Ano, každý jsme jiný a jinak citlivý, ale mě to teda sebralo hodně.
První polovina knihy je spíš takové uvedení do děje, do spletitého systému světa (mimochodem promyšleného do neuvěřitelných detailů, které už si ani všechny na konci nevybavíte). Spíše mi to připadalo trochu jako horor, když někde začala kapat krev, tak už jsem neměla pomalu odvahu číst dál a zjišťovat z čeho a kvůli čemu je to tentokrát. Byl to takový ten obyčejný strach.
Ve druhé polovině máte taky pořád strach, ale už jiný, spíše o ty hlavní postavy, aby se jim něco nestalo, nevíte komu fandit dřív. Raní vás každé další úmrtí, a že jich tam je a autorka si opravdu moc nevybírá.
Zároveň chci ocenit, kromě všech těch detailů a promyšlených věciček a propojení s mýty a obecně známými legendami i fakt, že je to příběh, který odkazuje k ženské síle, je to jakási manifestace ženám, avšak neodepisuje všechny muže jako ty zlé a ty co za všechno mohou, ale dokáže vyzdvihnout u zlomku i ty ryzí dobré mužské vlastnosti, takže to není ženská manifestace na úkor utlačení všech mužů, což také není časté.
A hlavně to má pěkné ukončení, uspokojivý konec, vše je vysvětleno, vše je řečeno, ale zároveň člověk cítí, že ten příběh je jakoby na začátku a bude dál pokračovat, jen už u toho nebudeme my jako čtenáři.
Napsané postavy a vztahy mezi nimi už jsou jen jakousi třešničkou na dortu. Úžasná chemie, všeho přesně tak akorát, uvěřitelně. Mazec. Navíc hlavní hrdinka, ačkoli přežije vždy všechno i to, co před ní nepřežil nikdo (klasicky), tak zde není vykreslena jako ta neomylná, což taky není moc běžné, ke konci uvidíme, jak špatně odhadla svůj vztah k Michelovi.
Tohle je velmi pozoruhodné dílo.
*Na tohle jen tak nezapomenu a to nemyslím jen díky těm zrůdnostem, ale i těm přesahům, a že každý člověk si tam najde to své a odnese si z knihy hodně myšlenek. Hodně se tam dá číst mezi řádky.
A to poděkování!? Jako můžete si sednou na zadek i z poděkování? Po konci knihy už opravdu nečekáte, že budete potřebovat zvýrazňovače. Ale je vidět, že autorka do toho dala srdce a že se do příběhu promítly její osobní situace, které prožívala.

kristyna1305
kristyna1305
09.09.2023 4 z 5

První polovina knihy byla slabší, nicméně s dalším čtením se Vám začnou spojovat věci ze začátku a zjistíte, že to takhle začít muselo. Druhá polovina má neskutečný spád emocí a momenty, které mne i rozbrečely, a to jsem zrovna jela ve vlaku (!!!)

Doporučuji, neskutečně silný příběh

gnatalka
gnatalka
05.09.2023 4 z 5

Po dočtení knihy mám v sobě zvláštní pocity. První polovina knihy mě tolik neoslovila, na pár měsíců jsem jí odložila a dnes jsem se rozhodla k ní vrátit. Zbývající půlka mě ale velmi chytla a dočetla jsem ji během jednoho dne, nešlo se odtrhnout, potřebovala jsem stále vědět, co se stane dál. Originální nápad, spousta depresivních a šílených chvil, nečekaných zvratů, důležitých témat. Mnohokrát mě až zamrazilo. Je zde zkrátka všechno, ucítíte všechny emoce.
Kniha ve mně zanechala spoustu pocitů a hodnotím ji velmi pozitivně.

katerina1237
katerina1237
26.08.2023 5 z 5

O téhle knížce budu ještě dlouho přemýšlet, je to neskutečná jízda plná vložených autorčiných emocí. Těšila jsem se na tuhle knížku dost, a nakonec mi moje nadšení potvrdila. Brečím ještě teď, dva dny po přečtení když na to pomyslím. Na první pohled jsem viděla běžnou fantasy, ale ne, jsou tam protkaná velmi důležitá témata nejen naší doby. Od začátku do konce jsem byla velmi napnutá a bavilo mě číst dál. Romantická linka byla hezká, ale na jiném místě než by ji kdo čekal. A hlavní postava Tierney mi taky přirostla k srdíčku.

SPOILER!!! Neeeeee, proč se to děje. Jo, bylo víc vražd a i horších, ale já jsem ta klasická osůbka, co dokáže číst o hrůzných smrtí, dokud nedojde na někoho, koho jsem si v průběhu knihy oblíbila. Takže nejvíc jsem v háji z Rykerovy vraždy. A ten Hans, no to jsem nečekala, v podstatě jsem za celou knihu na nej zapomněla, hnusný to človíček. A chápu, že ty holky byly zdro**vaný, ale většina, hlavně Kirsney, se chovala příšerně už předtím. Další věc je ta, že jsem zvyklá na velké bitvy na konci, ale tady ne, ne že by mi to nějak vadilo, je to takhle víc realistické, prostě pomalu, ale jistě. Jo, to jsou myšlenkové pochody zabraného knihomola.

Erika017
Erika017
13.08.2023 5 z 5

Nic podobného jsem snad ještě nečetla. Bylo tam naprosto všechno. Je to neuvěřitelně čtivé a napínavé až do posledního okamžiku. Doporučuji 5*/5*
(Jediné, co jsem trochu nepochopila je poslední stránka v knize, nejsem si jistá jak byl ten konec myšlený.)

Fidibus
Fidibus
02.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Téma mi trochu připomínalo Hunger games, akorát tady jde o ženskou "emancipaci". Dívky jsou na rok izolovány, ohroženy a navíc, jak je celkem od počátku patrné, i zdrogovány a stává se z nich nepřítel každé, která se znelíbí. Do toho číhají pytláci...
Tierney je vyštvána, zachráněna jedním z pytláků a zamilují se do sebe. Bohužel se však kvůli jeho příteli musí vrátit do tábora, kde nakonec převezme iniciativu a dívky defacto zachrání. Bohužel zjišťuje zradu přítele a nakonec přijde i o svého milence. Po návratu domů na ní čeká dohodnutý sňatek a ona postupně zjistí, že ve zdánlivě poddajném okruhu žen je zapojeno i její okolí. A postupně se sblíží s Michaelem, dávným přítelem, který se ji sňatkem pokusil vlastně zachránit. Její láska tak patří oběma, každému jinak.
Rozhodně to není oddechové čtení, je tam dost násilí, pro dívky tedy nevím. Trochu jsem se občas ztrácela v úvahách hlavní hrdinky a jejích vizích. Poselství knihy je silné a vede k zamyšlení, co vše vlastně můžeme ovlivnit.

Renatas
Renatas
18.07.2023

Zajímavá kniha, neotřelé prostředí a téma. Nevím zda to je vhodné pro YA, dala bych štítek 16+.

Nuray
Nuray
13.07.2023 5 z 5

Konečně jedna z mála knih, u které jsem nemohla přestat. V práci koukám na hodinky, kdy se asi dostanu domů a večer je mi smutno, že jsem se kvůli dalším povinnostem nedostala ke knize.

Čtení jedna báseň. Hrůzy světa, krása přírody, ošklivost lidské duše, její krása, vášeň, láska, vraždy, válka, odpuštění, sebeobětování, přátelství. Houževnatost, síla žen, marnivost žen, pýcha. Síla můžu, arogance, nadvláda, touha vlastnit. Vše skloubeno v jednu knihu, jeden velký příběh, u kterého si jen říkáte s každou další stránkou: Proč?

Drobné nedostatky v příběhu a jeho (ne)logice si nechám tentokrát pro sebe, stejně jako tajemství Prokletého roku.

A konec? Pecka!

Ailee
Ailee
28.06.2023 2 z 5

Jediné, co mě na této knize bavilo, byl fakt, že děj se neubírá k epickým bitvám a neskutečným rebeliím. Ne, naopak. Bitvy byly malé, skryté, pod rouškou tajemství. Ale jinak mě na knize vlastně všechno štvalo. Teda hlavně lidé, kteří v příběhu sehráli svou roli. Až se budu chtít dozvědět víc o tupých ovcích, které sebou nechávají vláčet bahnem, můžu se rozhlédnout kolem sebe. Takových lidí je kolem víc než dost.

Nermal
Nermal
05.06.2023 5 z 5

Hodně depresivní kniha s až orwellovskými podtóny. Říkal jsem si, jestli zrovna tohle by dívky a mladé ženy měly číst, když mládí je taková radost. Chraň bůh, že bych někomu chtěl ve čtení bránit, každopádně to má neotřelou myšlenku, navíc velmi realisticky zabudovanou do příběhu. Jen já jsem to čtení musel prokládat jinou knihou, abych přišel na veselejší myšlenky.
Anotace knihy mě však natolik zaujala, že jsem byl nucen si knížku hned přečíst. A vám ostatním ji také doporučuji k přečtení, budete nad tím příběhem nuceni zpětně hodně přemýšlet.

Vjeerus
Vjeerus
25.05.2023 5 z 5

Kniha, která je převážně o strachu a útlaku. Ale ani ne o strachu o sebe, jako o svou rodinu.
Autorce se skvěle povedlo navodit atmosféru a musím říct, že mě hlavní hrdinka Tierney skvěle provedla příběhem. Člověk se nejprve vztekal nad nespravedlností, která je páchaná na ženách. Nechápal, proč lidi tak slepě dodržují pravidla a byl plný vzoru a toho, jak málo by stačilo se tomu útlaku od mužů postavit.
Ale pak přijde prokletý rok, o kterém se nemluví. Dívky jsou odvedeny vypudit svou magii, aby mohli být poslušné manželky. Události v táboře jsou drsné, psychicky náročné a hraničící se zoufalstvím. Ukazují se rozdíly ve víře v systém. Od fanatického uctívání až po pochybovače. A mezi tím stojí dav, který čeká na silnou vůdčí osobnost.
Romantická linka je decentní a před poslední částí příběhu jsem jí téměř odsuzovala, že je zbytečná a hlavně krátká.
Každopádně závěr knihy dramaticky změní vnímání všech předchozích událostí. Došlo mi, jak chytře muži systém postavili a tím si zajistili poslušnost ne jen obyvatel města, ale i širšího okolí, protože každý krok mimo pravidla bude vykoupen pravděpodobně smrtí. Že ticho, sklopené hlavy a pokora nemusejí být znakem slabosti a že se dá komunikovat i jinak, než slovy.
Poslední stránky jsem byla plná naděje a těšila se na ten milý konec. Ale ve světě, jako je ten z knihy, existují jen hořkosladké konce, kdy každý střípek štěstí jednotlivce je vykoupen zármutkem pro ostatní a mě nezbývá než doufat, že v nějakém alternativním světě vše dopadne tak, jak si hlavní hrdinka vysnila.

Marfyz
Marfyz
19.05.2023 5 z 5

Oči máš otevřené dokořán,ale nevidíš nic.
Je to věta,kterou se matka loučí s Tierny ve chvíli,kdy se musí vydat na rok do divočiny,aby se očistila od své magie. Je jí 16 let, touží po svobodné vůli,po životě,ve kterém ona i další dívky či ženy budou mít větší hodnotu,než tu,kterou jim určili muži.
Další věci,kterou jí matka řekne je, nevěř nikomu,ani sama sobě. A to je pravidlo, které jak zjistí,musí dodržovat proto,aby přežila. Přežila rok s dívkami,které jsou stejně staré jako ona,ale každá z nich má jinak starou duši a naprosto odlišný postoj k životu a k postavení ve společnosti, které jim určili právě muži. Může mezi dívkami najít spojence nebo pro přežití musí spoléhat jen sama za sebe? Co magie, od které se má očistit. Může ji magie pomocí nebo ji připraví o život? A je vůbec skutečná?
Kniha je o dívkách, ženách, které jsou muži ve své komunitě ceněny ještě méně než dobytek. Při čtení knihy byli někdy chvíle,kdy jsem měla vztek. Vztek na muže, kteří si nárokovali právo rozhodovat o životě žen a v neposlední řadě i o jejich smrti. Vztek na ženy,které byli slabé a příliš poddajné. Pak ale čtete dál a začnete ty dívky a ženy chápat,oblibite si některé postavy tak moc,že jim fandite a doufáte pro ně v lepší budoucnost. To,co se vám zdá na začátku jasné tak jako hlavní hrdince,budete úplně jinak vnímat na konci příběhu. Najednou nevidíte slabé a poddajné dívky a ženy. Vidíte v řádcích dívky a ženy,které jsou i přes své stanovené místo ve společnosti chytré,odvážné,plně naděje a sounáležitosti.
Knihu jsem měla přečtenou za den a rozhodně ji doporučuji. Byla jsem příběhem unešená a určitě bych se nebránila pokračování ve kterém bychom sledovali pokračujíci život všech hrdinek.
Co dodat? Snad jen ...Oči mám otevřené dokořán a teď už vidím všechno.