Prokletí z mlh

Prokletí z mlh https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177602/bmid_prokleti-z-mlh-OMd-177602.jpg 5 14 5

Vítek z Březnice série

1. díl >

Kniha nás zavádí na počátek třináctého století na okraj Českého království, kde z neznámých důvodů ožívají mrtví. Tajemnou atmosféru místa umocňuje hustá mlha ležící v korunách hustých lesů. Co trápí tento kraj, se pokouší rozplést jezdec, přijíždějící do této zapomenuté oblasti v okolí hradu Volfštejn, nechtěně je zapleten do děje. Kniha svým bohatým dějem bezesporu zaujímá své místo u čtenářů kvalitní historické krimi.... celý text

Přidat komentář

kolacky
10.04.2024 5 z 5

Taky jsem Vítka z Březnice objevila náhodou. Je to dobré čtení, napínavé a tak trochu nadpřirozené... A málo hodnocení je tady proto, protože knihy téhle série nejsou naprosto k sehnání. Ani fyzické, ani elektronické. Mám kamaráda, který je v tomhle super jednička, a sehnal "jenom" první, druhý a čtvrtý díl.

hanzmb
12.03.2024 5 z 5

Náhodně jsem narazil na tohoto autora historických románů. Zarazilo mě minimum, ale přitom vysokých hodnocení a ještě méně komentářů. Otráven Lucemburky vítám každý výlet k Přemyslovcům a tak jsem naštěstí nezaváhal a pustil se do čtení. A fantasticky jsem si to užil. Od sympatických hrdinů přes výborný příběh s hororovými prvky a trochou milostného jiskření až k závěrečnému řešení, které nebylo nijak násilné a perfektně zapadlo do rámce příběhu. Sice od setkání s bylinářkou jsem tušil řešení, ale nijak mi to nevadilo. Navíc jsem si uvědomil, že vidím prostředí jak ve filmu. Tak to perfektně autor dokázal popsat. Proč, to jsem pochopil až z informace, že je současně malíř.


JakubCh
26.12.2015 5 z 5

Hodně dobré. 24.12. večer jsem koupil a poslal do nové čtečky, 26.12. v 2.30 ráno jsem dočetl :) Dobově zasazená detektivka, autor se pokusil do detailu pospat prostředí, ve kterém se děj odehrává. Nejen strašidelná a mlhavá atmosféra kraje, ale i prostředí města, krčmy či hradu. Při čtení jsem si v duchu představoval hlavně ten kostel a starou tvrz :) Výborně také popsal jednotlivé osoby, dialogy a vztahy mezi nimi. A konečně děj. Od prvotního, naprosto jasného nadpřirozena - oživlé mrtvoly se dostaneme ke zcela pozemskému řešení. V tomto ohledu mi to trošku připomnělo A. C. Doyla a jeho Psa Baskervilského. Také se od "pekelných sil" dostaneme k prozaickému řešení světských zločinů. Hlavní hrdina (přes své zážitky) na nadpřirozeno zjevně příliš nevěří a vytrvale se snaží o objasnění záhady. Pak nastane zlom, kdy už na nadpřirozeno nevěří vůbec (likvidace části zločinců). Když záhady pokračují nadále, je zřejmé, že je zde ještě další tajemství - avšak ne nadpřirozené. Od té chvíle nabírá děj na rychlosti i "akčnosti" a knížku jsme právě od tohoto zlomu dočetl do konce na jeden zátah. Jdu na další díl a všem vřele doporučuji.

Keddie
17.01.2014 4 z 5

Román mne velmi mile překvapil. Sice to byl úplně jiný styl historické detektivky než u mého oblíbeného Vondrušky, ale i tak se mi líbil. Zpočátku jsem si myslel, že čtu horor či fantasy, ale nakonec se ukázalo, že za vším je jako obykle člověk a jeho touha po majetku. Dosti hororovou atmosféru se autorovi podařilo popsat velice dobře. Vřele doporučuji.

Bordelka55
02.11.2013 5 z 5

Kniha je velice kvalitní a čtivá. Poctivá středověká detektivka, kde se autor opravdu snaží sladit s historií. Akční děj, zajímavé postavy i prostředí. Mně se to moc líbilo a všem doporučuji. :-)