Prokletí továrníka Pály

Prokletí továrníka Pály https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14059/prokleti-tovarnika-paly-14059.jpg 4 4 1

Životní příběh českého průmyslníka a majitele továrny na baterie ve Slaném zachycuje zejména jeho osudové sepětí s lidickou tragédií. Autor na základě dokumentů i svědectví pamětníků sleduje život továrníka Pály od dětství až po závratný úspěch, kdy se pracovitý a nadaný muž stane továrníkem a posléze i významnou osobností rodného města a jeho starostou. Hlavní zájem autora se ale soustřeďuje na továrníkův propastný sestup - v r. 1945 byl obviněn ze spolupráce s gestapem a ze spoluviny na lidické tragédii. Tuto část Pálova života se autor snaží důkladně analyzovat a zároveň s hlavním příběhem připojuje i pro Pálu klíčovou, zdánlivě bezvýznamnou, epizodu jednoho milostného dopisu, který se týkal dvou obyčejných lidí; důsledky se ale staly jednou z příčin událostí v Lidicích r. 1942 a zasáhly tragicky i do Pálova života. Autor doplňuje text dobovými fotografiemi a dále rozhovory s některými svědky a pamětníky.... celý text

Chemiczka
Chemiczka
10.03.2013 3 z 5

Při podrobnějším pročítání okolností Lidické tragédie jsem narazila na jméno továrníka Pály. Ještě stále je p. tovarník označován za nepřímého strůjce vypálení Lidic - tento cejch je na něm už od konce války, a průběhu totality byl neustále přiživován. Kniha je biografií celé rodiny Pálů, od počátků podnikání až po osudy v protektorátu a nešťastné události s jedním "nevinným" dopisem.
Autor se snaží nastínit, že vše není černobílé a pohnutky proč továrník Pála dopis odnesl na četnickou stanici nebyly udavačské.
Zajímavá kniha dokreslující informace co vedlo k vypálení Lidic.

Kniha Prokletí továrníka Pály je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x