Prokletí Skelmoru

Prokletí Skelmoru https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68409/bmid_prokleti-skelmoru-Qjl-68409.jpg 4 92 23

Doktor James Saracen pracuje na pohotovosti Všeobecné nemocnice v provinčním městě Skelmoru. Poklidný chod nemocnice je však narušen zvláštními událostmi. Nejprve se někdo vloupe do márnice a přitom napadne doktora Saracena. Navíc v té době za záhadných okolností zemřou dva pacienti, jejichž těla zmizí. To už je dok tor Saracen, který musí překonávat intriky rozmáhající se u vedení, rozhodnut zahájit pátrání na vlastní pěst. Fakta, která objeví, jsou naprosto zdrcující. Obyvatelům města hrozí zkáza a doktor Saracen podstupuje smrtelné riziko, aby je zachránil. Skotský lékař, vědec a autor bestsellerů Ken McClure byl opakovaně vyznamenán za významné objevy v oblasti medicíny. Jeho strhující romány byly přeloženy už do jednadvaceti jazyků a získaly si množství čtenářů po celém světě. Tento román je jeho velmi úspěšnou prvotinou.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Pestilence , 1991


více info...

Přidat komentář

cucik14
06.05.2022 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora.
Námět nebyl vůbec špatný, jak aktuální se zdá, když si to ještě všichni pamatujeme z covidu. Začátek je slabší, poté se ale příběh rozjede a čte se moc fajn. Konec byl ovšem hodně uspěchaný, autor mohl klidně více rozpracovat, co se s městem bude dál dít. Čtyři hvězdičky, ale autora určitě nezatracuji a pokud se mi dostane do rukou něco z jeho další tvorby, ráda si to přečtu :)

Meda77
17.01.2022 4 z 5

Dobrodružné, napínavé a thrillerové, tak nějak vše dohromady, ale funguje to vcelku parádně. Zakončení mohl autor zpracovat lépe, vypadá jako by to strašně spěchalo do vydání, takové rychlé a hektické, ale jinak dílko v žánru na pohodu.


Noctua8
13.10.2021 4 z 5

Čtivé, svižné i celkem uvěřitelné (no, pár momentů bylo trochu přitažených za vlasy). Vytkla bych autorovi jen ten zkratkovitý konec. Oproti pěkně vystavěnému příběhu na předchozích stránkách se konec jeví příliš rychlý a odfláknutý. Ale jinak jsem se od knihy nemohla odtrhnout a za dva večery jsem ji přelouskla.

Smonca
28.07.2021 4 z 5

Čtivé, mělo to spád. Četla jsem kvůli výzvě a musím napsat, že velmi milé překvapení. Hlavní hrdina sympaťák. Kvůli dnešní době téma epidemie ještě více rezonujicí...

petulik330
22.04.2021 3 z 5

Kniha byla docela dobře čtivá. Na začátku jsem typovala úplně něco jiného o co půjde. Toto rozhodně ne a že půjde o tohoto tichého a dnes vymýceneho zabijáka jsem netipovala.
Při čtení jsem si nevědomky představovala jakto muselo v ulicích vypadat ve středověku.

Jelitovna
14.01.2021 3 z 5

Příhodné do dnešní pandemické (Kolikrát to fujslovo ještě použiju?) doby. Bakterie v knize má 100% smrtnost.
"Příliš mnoho uklidňování taky může uškodit," namítl Beasdale. "Pomineme-li fakt, že ty drby jsou většinou pravdivé, prvek strachu působí mezi veřejností v náš prospěch. V takové situaci se lidé budou hlídat navzájem. Nechci, abych musel zakazovat vycházení na ulici; to je nepraktické a nejspíš bychom to ani nedokázali prosadit. Naší největší nadějí je dobrovolná spolupráce a v té hraje strach svou roli. Ale jeho pozice je křehká; bude ho příliš málo a máme tu otevřený vzdor, bude ho příliš mnoho a vypukne slepá panika."
-
"Každý násilný zásah, ať u civilní nebo vojenský, závisí na spolupráci většiny. Jakmile se po Skelmoru všeobecně rozšíří zpráva, že pohotovostní služba se zhroutila a lidé jsou necháni napospas, aby umírali doma, nemůžeme už s žádnou spoluprací počítat. Dojde ke vzbouření a lidé se budou ve velkém snažit opustit město. Za takových okolností se to některým nepochybně podaří a rozšíří nevyléčitelný mor. Nemohu dovolit, aby k tomu došlo."

Zelený_Drak
02.01.2021 3 z 5

Četla jsem české vydání z roku 1994, tedy s názvem "Prokletí Skelmoru". Takhle na začátku roku 2021 mě tahle 30 let stará kniha (originál 1991) dost bavila, ale znovu ji číst nebudu. Detektivní pátrání by mě podruhé nebavilo a celkově jsem velmi brzy uhodla, o co půjde a jen jsem čekala, kdy na to přijdou hrdinové. Dobře se to četlo, ale obávám se, že nejlepší na knize prostě bylo ji číst v době pandemie a srovnávat opatření v Skelmoru s těmi, která můžeme pozorovat všude na světě. O moru jinak mám nějaký základní přehled, takže po této stránce mě kniha ničím novým neudivila.

Sammy.Boy
19.09.2020 5 z 5

Od knihy jsem upřímně moc neočekával, ale nakonec jsem dostal skvěle vrstvený a hutný detektivní příběh vyprávěný zejména z pohledu "hrdinů v bílých pláštích". Klaďas, doktor Saracen, byl naprostý top v rámci charakteru i jednání postav. Při závěrečné kapitole mi trochu tuhla krev v žilách, přiznávám! Obyvatelé města zažili díky PROKLETÍ SKELMORU krušné chvíle. Přečteno na dva zátahy.

moudivlacek
13.09.2019 5 z 5

Hu!!! Ještě teď mám utkvělou představu, že kolem sebe slyším škrábání krys. Cítím beznaděj kolem sebe nad zničenými životy. Také jsem pochopila, že některé věci z minulosti je lépe nechat tam, kde jsou. A také jsem se poučila, že nic není stoprocentní jistota, že se nic takového dnes a někde kolem nás nemůže opravdu stát.
Autor skvěle vylíčil situaci ze všech možných úhlů náhledu a ukázal různé povahy lidí.
Zas je člověk i zároveň trochu moudřejší, co se týče černé smrti.
Knihu zcela jednoznačně doporučuji milovníkům knih se zdravotní tématikou s velkou dávkou dobrodružství a i troškou detektivky. Jiný název knihy - Prokletí Skelmoru

meduza78
22.08.2019 4 z 5

Knihu nešlo odložit. Téma je zajímavé a v literatuře dost časté nejen u historických děl.

Monyel
21.06.2018 4 z 5

I když tenhle žánr není zrovna můj šálek kávy, měla jsem knihu přečtenou za pár dní. Kniha je napínavá a velice dobře se čte.

Len2očka
01.11.2017 4 z 5

Od tohoto autora pro mě ta lepší.

smiduska
24.06.2017 1 z 5

První kniha od McClura, kterou jsem odložila v polovině a nehodlám se k ní vrátit. Mrzí mě to, jeho knihy mám ráda, ale zde bylo vše tak málo uvěřitelné až mi v hlavě naskočilo slovo "paskvil".... a bylo po čtení.

megan35
13.06.2017 5 z 5

Taková malá nenápadná knížka a takové pěkné počtení,bavila mě od začátku až do konce.Super detektivka.

soukroma
19.08.2016 4 z 5

Čtivé a napínavé jako všechny autorovy knihy, i když tady se mi zdálo, že tam pár zádrhelů bylo (ne vše úplně sedělo), jakoby se na psaní autor plně nesoustředil. Ale může to být také překladem, protože titul přidělený knize v tomto vydání je prostě tak neuvěřitelný, že vzdálenější obsahu být nemůže. Prokletí Skelmoru už bylo lepší, ale pokud se autor sám nebál v titulu své knihy napovědět, že se jedná o mor (Pestilence), pak nechápu, proč totéž nemohou udělat překladatel a vydavatel české verze.

Petule.k93
17.04.2016

Napinavy pribeh od zacatku do konce, ktery se i dobre cetl.

dominikB951
01.02.2016 5 z 5

Podle mě jedna z nejlepších od McClura. Líbí se mi hlavně 2. polovina knihy, kdy už začíná jít do tuhého.

ovpana
19.01.2015 4 z 5

Další napínavá kniha od tohoto autora,dobře se čte,zajímavý příběh.

ondrash77
01.11.2014

Když pominu žánrovou rozpolcenost, tak je to naprostá nepřesvědčivost knihy, která mi při čtení vadila. Ať jsem chtěl sebevíc, některým postavám se prostě jejich chování nedá věřit.

Lucina88
22.10.2014 4 z 5

Název knihy mi vůbec nesedí, ale kniha se četla dobře a nečekala jsem takový konec...

Štítky knihy

lékařské prostředí thrillery nemocnice, špitály

Autorovy další knížky

Ken McClure (p)
skotská, 1942
2006  83%Dárce
2003  84%Chameleon
2007  87%Kovadlina
1994  84%Krize
2004  87%Havraní oko

Kniha Prokletí Skelmoru je v

Přečtených142x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených8x
Knihotéce105x
Chystám se číst19x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x