Když král ztrácí Francii

Když král ztrácí Francii https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12930/bmid_kdyz-kral-ztraci-francii-R36-12930.jpg 4 45 4

V sedmém a posledním dílu historické fresky Prokletí králové se autor vrací k vládě Jana II. Historie přiřkla tomuto králi přízvisko Jan Dobrý, ale byl to panovník stejně marnivý a krutý jako nerozhodný a neschopný. V době jeho vlády prožívá Francie hlubokou krizi: vysocí šlechtici rozdělují zemi vzájemnými vádami, Anglie uplatňuje své dědické požadavky na francouzské království, obyvatele drtí vysoké daně, zemi pustoší mor a král vrší jednu chybu na druhou. Vyprávění o panovníkovi nám odhaluje celou neveselou historii království. Historii nešťastnou a krvavou, která dovede krále až k osudné bitvě u Poitiers.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Quand un roi perd la France , 1977


více info...

Přidat komentář

Lolila
25.08.2021 5 z 5

Výborné ukončenie príbehu zo 14. storočia odohrávajúci sa hlavne vo Francúzsku. Tento diel je rozprávaný kardinálom z Perigórdu, ktorý končí vládou Jana II. a jeho porážkou u Poitiers. Určite odporúčam sériu všetkým, ktorých zaujíma história, kde sa dozviete, prečo sa hovorí o "prekliatych kráľoch" a z akých dôvodov začala storočná vojna.

Kuža007
28.08.2019 4 z 5

Pouze Druonův dodatkový díl Prokletých králů. Sice tam píše o našem Otci vlasti, ale bohužel ne zcela pozitivně.


Guinevra
18.01.2018 5 z 5

Úžasné vyprávění, hlavně druhá půlka knihy. To dobývání hradu obléhací věží nebo líčení tažení na bitvu, okamžiky v předvěčer bitvy i samotná bitva u Poitiers, jako bych tam byla. Četlo se jedním dechem.

darthvader77
01.10.2015 5 z 5

Vše krásné jednou končí a nejinak je tomu v případě úžasného příběhu Prokletých králů. Stejně jako v případě Lilie a lvu i sedmička se posune v čase a tak nás Druon vhodí mezi události odehrávající se několik let po vypuknutí stoleté války. Všechny postavy z minulých dílů krom Eduarda III. už leží pod drnem, Francie se nachází v totálním chaosu, Anglie triumfuje díky bitvám u Křesčaku a Poitres, krále je zajatý, v zemi dvě nepřátelké armády. Do této situace vstupuje kardinál z Perigórdu vyslanec svatého stolce. Celý finální díl je vyprávěn z jeho pohledu v ich-formě. Názory vidící věci v souvislostech, svéráznýcharakter a vynikající zhodnocení situace vás provázejí celou knihou a vy si říkáte, jaký je to ale rozumný a osvícený člověk, obzvláště na svou dobu. Výborně to celou sérii zakončuje a je škoda, že se Druon nepustil do zmapování událostí kolem panny Orléánské, věřím že by i tohle bylo neméně působivé.

Štítky knihy

Francie 14. století panovníci královny

Autorovy další knížky

Maurice Druon
francouzská, 1918 - 2009
2005  88%Železný král
1963  85%Burziáni
2008  84%Když král ztrácí Francii
2006  92%Zákon mužů
2005  88%Zardoušená královna

Kniha Když král ztrácí Francii je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce67x
Chystám se číst14x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x