Prokletí Chalionu

Prokletí Chalionu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21829/prokleti-chalionu-21829.jpg 5 49 9

Prokletí Chalionu série

1. díl >

První kniha série Prokletí Chalionu. V předvečer oslav Dne Dcery, jedné z pětice božstev, která vyznávají v chalionském království, přichází do provinčního města Valendy muž zlomený na těle i na duchu – Lupe dy Cazaril, šlechtic a bývalý voják, jenž přežil strašlivé mučení na palubě nepřátelské roknarské galéry. Přichází s úmyslem najít si pro sebe skrovnou obživu v hradu, kde kdysi sloužil jako páže. Bohové však mají s tímto mužem jiné úmysly. Jako nově jmenovaný učitel royessy Iselle, sestry následníka trůnu, musí následovat svou svěřenkyni na místo nejobávanější – ke královskému dvoru v Cargedossu, na mocný hrad Zangre, kde se to jen hemží intrikami a zrádci. Nad Zangre se však vznáší něco mnohem zlověstnějšího – strašlivá kletba táhnoucí se z dávné minulosti, která postihuje všechny příslušníky královské rodiny a jednoho po druhém je postupně ničí. Cazaril sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí a ke svému zděšení zjišťuje, že je jediný, kdo dokáže toto temné prokletí z Iselle a celé země sejmout. Napínavý a charakterově bohatý příběh plný magie, odehrávající se ve fiktivním světě inspirovaném středověkým Španělskem, od nositelky mnoha cen Hugo a Nebula.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Curse of Chalion , 2001


více info...

Přidat komentář

knihomolka_68
09.04.2024 4 z 5

Velice dobře napsaná kniha, které nemám co vytknout, ale přesto mě nenadchla natolik, abych sérii četla dál.

Ignis
21.01.2024 5 z 5

Před lety jsem si tuhle knížku koupila v levných knihách, strčila do knihovny a tím to skončilo. Kdybych věděla, jaký je to poklad, začnu to číst ještě v den nákupu! Tolik let mi to jen tak leželo v knihovně a přitom je to tak dobrý!
No nic, jdu se poohlédnout po dalších knížkách autorky.


LiliDarknight
26.10.2023 5 z 5

Táto kniha si ma získala prakticky prvými tromi vetami. Pomalé, detailné, ale zároveň zamerané na postavy. Presne toto mám rada a autorka mi neskutočne ulahodila. Bavil ma jej štýl, jej postavy, jej svet. To, ako so všetkým umne pracovala. To, ako som jej to všetko verila. Čo na tom, že niekto tvrdí, že to má príliš naivný záver. Alebo že je od začiatku jasné, ako to skončí. Veď sa tam udialo toľko nečakaného. A okrem toho, po tom všetkom, čím si postavy prešli, si zaslúžia nejakú odmenu.

Skrátka a dobre, toto je vynikajúco napísaná kniha, ktorá sa číta ako historický román o politikárčení s príchuťou náboženského mysticizmu. Chcem viac.

špulo
03.08.2022 5 z 5

Táto séria je podľa mňa trochu nedocenená v tunajších vodách. Áno, je to popisné, ide to do hĺbky a dej sa ťahá ako teplý med z kávovej lyžičky. Autorka je však majstrom slova a tak som sa jaksi zabudol nudiť. Keď nebudete mať náladu na akciu čoby Červenák či Warhammer, epiku á la Williams alebo vám polezú cez uši elfovia, trpaslíci, draci a podobné fantasy kompánie, skúste dať tomuto šancu. A prečítajte si komentáre predomnou. Aby ste nežehrali, že to bolo iné. Pretože budete mať pravdu - táto kniha je naozaj iná ;))

mysimas
27.03.2022

Četlo se to trochu jako romance nebo pohádka — nulové napětí, happyend zaručen. Což by ani tak nevadilo, kdyby mě Chalion dokázal zaujmout něčím jiným, a to se bohužel nestalo. Nedočteno.

alekis
15.09.2019 5 z 5

Prokletí Chalionu čtu už asi po páté, je to jedna z mých nejoblíbenějších, mých skutečných srdcovek, stejně jako pokračování, Ochránkyně duší. Pokaždé v obou dílech (třetí, Boží lov, je ze stejného prostředí, ale s jinými lidmi, dobré čtení, ale...) ještě najdu něco nového, co mi předtím uniklo, a to mě potěší.
V anotaci je všechno hezky popsáno, všechno souhlasí. Lupe dy Cazaril toho přežil před svým návratem do Valendy už tolik, že by si jistě nepředstavil, co všechno ho teprve čeká. Čekají ho vskutku strašné věci, velký boj. Nakonec se kruh uzavře, díky jemu, jeho statečnosti, odvaze a zřejmě i štěstí, bude království zachráněno a... tím tato kniha skončí.
Je to fantasy... anebo není? Místo děje, státy, království, města, hory, řemesla, zemědělství... války i mír... všechno je reálně popsáno, všechno známe i ze skutečnosti. Náboženství Pěti bohů - mimochodem, docela zajímavé - proč by nemohlo existovat, když přihlédneme k všemožným druhům víry, které na planetě jsou? A boží působení, boží zázraky..? Myslím, že je mnoho lidí, ať v historii, tak nyní, kteří dají i hlavu na špalek aby potvrdili, že se s nějakým zázrakem potkali...
Démoni, kteří přicházejí otevřenou branou do světa Chalionu... není možné, aby se bytosti z paralelních světů, vesmírů, o nichž někteří vědci s přehledem tvrdí, že existují, dostaly do našeho světa? Dočítáme se o různých setkáních a nemuselo jít vždy o mimozemšťany, o podivných zmizeních a opětovných návratech lidí, kteří se ocitli... kdesi... Takže... proč ne?
Prokletí Chalionu je nejspíš velmi málo známá kniha, přitom je ale velmi bohatá, má rozsáhlý košatý a notně zajímavý děj... a přes všechna protivenství, neštěstí, utrpení i úmrtí, končí dobře... Dva zamilované páry dojdou svého štěstí... Tak, jak to ostatně bývá i v životě. Někdo je smutný, někdo veselý. Někdo má smůlu, někdo tvrdě bojuje s nebezpečím, s beznadějí, s pocitem, že už ho nic dobrého nečeká... A ejhle, třeba se podaří, slunce se zase rozzáří a přijde láska a štěstí... O tom to je, takový je život, zkrátka pestrý, přepestrý, nadějný... :-).

Metla
02.09.2018 4 z 5

Příjemný fantasy román, který klade důraz v první řadě na přesvědčivě působící prostředí, propracované náboženství ve spojení s magií a postavu hlavního hrdiny. Lupe dy Cazaril není typický žánrový charakter, rytíř bez bázně a hany, ale životem zlomený člověk, co se v průběhu knihy zvedá. Jeho vzestup je ovšem duševního rázu, pokud tedy hledáte fantasy, kde zní třesk mečů a krev stříká proudem, "Prokletí Chalionu" se vyhněte hooodně širokým obloukem. Akce je minimum, veškerá dynamika děje spočívá spíše ve vztazích, dvorské diplomacii a intrikách. Zrovna tak duše prahnoucí po romantice a žhavých milostných scénách by měly sáhnout jinam, autorka mě v tomto ohledu mile překvapila. Možná se teď nabízí otázka, co se na těch více než 600 stranách vlastně stane, když se v tom skoro nebojuje ani tento... nesmilní? Těžko popisovat a vyhnout se spoilerům, ale jak už napovídá sám název, řeší se kletba - kletba královského rodu.
Za sebe mohu vyjádřit spokojenost, četla jsem sice pomalu, leč naprosto hladce. Spisovatelka dokázala živě vykreslit svět aristokratů, připomínající reálie středověkého Španělska, aniž by byla zbytečně popisná; první náznaky netrpělivosti jsem u sebe začala pozorovat až někde u strany 500. Poměrně vysoký dojem sráží několik výhrad: Cazaril je ve své podstatě až příliš dokonalý a kladný, ta jediná scéna charakterové rozpolcenosti mě navnadila... a prd, vyfičela, nevyužitý potenciál zamrzel. Dále by neškodilo zabrousit trochu hlouběji do psychologie dalších důležitých postav, nenechávat je ploché jak fošny. Nevyčítala bych tentokrát bohy ve stroji, protože na božstvech a jejich záměrech je zápletka do značné míry postavená. Sice to z hrdinů dělá jen bezmocné figurky, ale kupodivu mi to nevadilo.
Uplivnout bohužel musím nad závěrem, což je zdlouhavý epilog, kdy vše podstatné bylo vyřešeno a přešlo se k desítkám stran patetických žvástů.
Malinko zkritizovat lze také nepozornost při korekturách; uteklo víc překlepů, než je u Talpressu zvykem, nicméně nejde o nic tristního - některá nakladatelství jsou na tom výrazně hůř i u svých nejlépe ošetřených titulů. Co dodat? První dva díly série jsem ulovila v Levných knihách a je to škoda, jde sice o nepřevratné, přesto kvalitní tituly.

NiNo
11.12.2015 5 z 5

Četla jsem desítky knih žánru fantasy nejméně od tuctu autorů. Tahle kniha se řadí mezi ty nejlepší. Je v ní všechno: od politiky, přes romantiku po náboženství. Zároveň kniha částečně vychází z dějin (sjednocení Španělska sňatkem Isabely Kastilské s Ferdinandem II. Aragonským) a navíc přidává prvky magie a jakéhosi "žitého náboženství". Vřele doporučuji.

lanusinka
23.11.2012 5 z 5

Jedna z nejlepších fantasy, které jsem kdy četla. Skvěle vymyšlený svět, náboženství, v příběhu se rovnou měrou intrikaří, politikaří, bojuje a "čaruje" tak, že nic zbytečně nevyčnívá... Šestisetstránkovou knihu jsem přečetla za den...

Štítky knihy

hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Lois McMaster Bujold
americká, 1949
2000  87%Učedník války
2005  90%Prokletí Chalionu
2005  89%Ochránkyně duší
2008  86%Cáry cti
2006  79%Boží lov

Kniha Prokletí Chalionu je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce54x
Chystám se číst44x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x