Ochránkyně duší

Ochránkyně duší https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21830/ochrankyne-dusi-21830.jpg 4 29 5

Prokletí Chalionu série

< 2. díl >

Druhá kniha série Prokletí Chalionu. Hlavní postavou volného pokračování románu o středověkém světě Chalionu je royina vdova Ista, matka royessy Iselle, která se mezitím stala novou královnou. Konečně vyléčená ze svého šílenství způsobeného rodovou kletbou uniká ze svého rodného hradu ve Valendě pod záminkou náboženské pouti, která ji zavádí na různá posvátná místa po celé zemi. To, co začíná jako bezstarostná cesta, se záhy mění v smrtelně nebezpečné dobrodružství. Ista se ocitá ve válečné zóně a stává se zajatkyní nepřátelských Roknarů, kteří ji chtějí odvléci do své země. Po útrapách zajetí se ale dostane do mnohem horšího nebezpečí. Chalion je totiž zamořen démony, kteří okrádají své nositele, lidi i zvířata, o duši, a páchají jejich prostřednictvím zlo. A Bastard, nejtemnější ze všech bohů, kteří mohou zasahovat do dění ve světě jen prostřednictvím lidské vůle, si k nápravě tohoto zla vybere slabou a křehkou ženu – Istu, na jejíž bedra naloží nezměrné břímě a pošle ji na strastiplnou pouť mezi světem živých a mrtvých. Stejně jako v první díle Prokletí Chalionu se jedná o příběh plný ponurého napětí, který přečtete jedním dechem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Paladin of Souls , 2003


více info...

Přidat komentář

LiliDarknight
18.11.2023 5 z 5

Ach, toto bolo v istom smere snáď ešte lepšie ako prvý diel.

Najmä vďaka Iste, kvôli ktorej som knihu vlastne chcela čítať. Lebo je to ten typ hrdinky, akú sa mnohí autori snažia stvoriť, no nie všetkým sa to podarí. Staršia žena ťažko skúšaná životom. Dostatočne odhodlaná, tvrdohlavá a hlavne s dostatočne silnou vôľou. Ktorá má proste dosť všetkých božstiev a zázrakov a je dostatočne priebojná na to, aby to otvorene povedala do tváre trebárs aj tomu božstvu. Ale na druhej strane sa nemusí znižovať ku kriku alebo útokom, aby niekoho dokázala elegantne poslať do čerta.

Ale inak áno, aj príbeh bol zaujímavý. Ale o to zaujímavejší vďaka Iste.

špulo
03.08.2022 4 z 5

Pokračovanie je ešte o kúsok popisnejšie ako prvá kniha. A veru, keby bolo o pár strán menej, lepšie by bolo. Napriek tomu sa mi kniha páčila a kto už prišiel Chalionu na chuť, nemá čo... Mno... Vlastne, tu je zakopaný uhol problému týchto kníh. Človek na ne musí mať chuť. Nie je to jednodňové čítanie, ani plážová relaxovka. Tak opatrne ;))


alekis
14.10.2019 5 z 5

"Matko! Ona září strašlivým světlem a její průvodce je mrtvý muž!"
Moje asi nejoblíbenější fantasy kniha, aspoň z těch, co jsem dosud přečetla. První díl, Prokletí Chalionu, je v závěsu za ní.
Royina vdova Ista je absolutně moje nej fantaskní hrdinka, příběh mám přečtený několikrát a pořád mě baví.
Istě je čtyřicet, šedivějí jí vlasy a už není tou štíhlou krásnou dívkou, která dosáhla nejvyšší mety, když se před dvacítkou let provdala za krále Chalionu. Jenže ta léta prožila, krátce řečeno, tak, jak vůbec nechtěla, a jak by nikomu nepřála. Teď stojí na cimbuří rodného hradu ve Valendě a dívá se do kraje. Vidí mnoho cest... a všechny někam vedou... "Chtěla bych se vydat po takové, která nevede zpátky".
Hořkosladká Isto! Konečně jsi vykročila na cestu a vzala jsi život do svých rukou! A všem, a především sobě teď ukážeš - co dokážeš! :-)

Metla
19.09.2018 3 z 5

Lois McMaster Bujold se vrátila do světa Chalionu a poměrně plynule navázala na události z první knihy. Děj se odehrává nějaké tři roky po uzavření dobrodružství Lupa dy Cazaril a otěže hlavní hrdinky převzala royina vdova Ista. Ta po smrti matky zatouží konečně opustit přepychové vězení svých komnat a starostlivé péče dvorních dam. Cesta za nezávislostí, objevením sebe samé, dořešením dávných záležitostí a ještě něčeho víc přinese nejednu nesnáz: nepřátelská vojska, démony, kletby a v neposlední řadě budou promlouvat božstva – mnohem příměji a častěji, než tomu bylo v „Prokletí Chalionu“. Poslední bod je v mých očích spíše mínusem, protože dost ubírá napětí, pokud postavy nemusí čelit nebezpečí vlastními silami a místo toho prostřednictvím jejich smrtelných těl úřadují mocné nadpřirozené síly. Těžko se pak lze obávat o osudy hrdinů. Také se v této knize výrazněji projevila romantická duše spisovatelky, ač nesklouzla k červené knihovně.
„Ochránkyně duší“ je příjemným čtením, nikoliv strhujícím, prim hraje propracované prostředí a mytologie, atmosféra, vztahy, psychika. Román nicméně ocením přece jen o stupeň hůř než první díl série. Rozvleklost je v tomto případě palčivější problém a nemohu se zbavit pocitu, že proškrtat zhruba stovku stran (ne méně), bylo by to čtenářům jedině ku prospěchu. Takto se občas projevilo přešlapování na místě, opakování faktů a s nimi tendence se zííííváááááníííííím přeskakovat odstavce.
Hodnocení tentokrát bohužel nedosáhne ke čtyřem hvězdičkám, ale je to vážně jen o prsa, doslova o prkenně plochý hrudníček čínské gymnastky.

lanusinka
15.12.2012 5 z 5

Skvělé pokračování Prokletí Chalionu, tentokrát s hlavní hrdinkou plnou ironie a sarkasmu, která si nenechá jen tak něco líbit... Další rozšíření nápaditého světa...

Štítky knihy

Hugo (literární cena) Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Lois McMaster Bujold
americká, 1949
2000  87%Učedník války
2005  90%Prokletí Chalionu
2005  89%Ochránkyně duší
2008  86%Cáry cti
2006  79%Boží lov

Kniha Ochránkyně duší je v

Přečtených43x
Doporučených4x
Knihotéce51x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x